funding

28 startups som fylte på kassen i januar

Flere runder - og (litt) mindre penger. Her er trendene fra samme tid i fjor.

Andreas Slettvoll i Chooose fikk penger fra Singapore.
Publisert Sist oppdatert

Januar 2023 ligger an til å bli en jevn måned i kapitalmarkedet for startups.

En opptelling Shifter har gjort, kommer til at selskaper i vekst- og tidlig fase hentet 1,79 milliarder kroner spredt over 28 runder som ble kjent sist måned. To av disse er for selskaper på Euronext Growth.

Rundene er gjerne gjennomført en stund før de blir kjent, og kan i noen tilfeller reelt stamme fra høsten 2022, men ettersom man trolig gjorde det samme i fjor, kan man grovt sammenligne med rundene som ble kjent i januar året før.

Med etterslepet er det snakk om en oppgang i antall runder fra 26 (fire børsnoterte) i januar 2022, og en nedgang i innhentet kapital fra 2,07 milliarder kroner det året.

Kapitalkrevende bransjer som energi og klima fortsatt på topp

Med få runder i hver kategori kan sammenligningsgrunnlaget bli nokså tynt. Likevel er det noen trender som peker seg ut (se figur).

Kapitalmarkedet ble i 2022 sterkt preget av investorer som ønsket seg lønnsomme selskaper og helst at de drev med noe innen energi eller klima- og miljørelatert. Det ser ut til å fortsette. I januar i år ble det kjent at Wattif har hentet en halv milliard som en europeisk satsing på å bygge ladestasjoner for elbiler på parkeringsplasser.

Det var den Luxemburg-etablerte investoren Marguerite som kom inn i runden. Det ble kjent at samme investor solgte to vindkraftverk til Trønder Energis milliardfond Aneo også denne måneden.

Solcelleselskapet Otovo gjennomførte en børsemisjon på 250 millioner kroner. Nysnø, Agder Energi og Obos ble med den svenske storeieren Axel Johnson til en prising på rundt 2,5 milliarder kroner.

CO2-kvote-startupen Chooose, som har fått med seg svært mange av verdens største flyselskaper som kunder, har fått inn 200 millioner kroner fra blant annet Singapores offentlige pensjonsfond Temasek og Ashton Kutcher-tilknyttede Soundwaves Holding.

Penger fra Singapore fikk også elektrolyse-startupen Hystar. Det legendariske investeringsselskapet Hillhouse, som i en årrekke har vært blant de mer aktive i det kinesiske venture-miljøet, har tatt en pause fra å investere i Kina og gått inn i det norske hydrogen-selskapet som totalt fikk inn 260 millioner kroner.

Midlertidig nedgang for fintech og helse

Det ble veldig tydelig at mange fintech-selskaper slet på kapitalmarkedet i fjor, særlig med det kraftige fallet i verdsettelser i selskaper som Klarna. Shifter har grunn til å tro at det ikke er så ille som det kan se ut som fra figuren, og at flere vil offentliggjøre rundene sine innen kort tid.

Fallet innen helse og media/gaming-kategoriene våre skyldes store runder i fjor. Innen helse fikk life science-selskapet Cytovation 180 millioner og No Isolation hentet 90. Så langt i år har det vært veldig stille fra helserelaterte startups.

Megarunden på 560 millioner kroner til Portal One ble også kjent i januar i fjor, samtidig som Play Magnus hentet 90 millioner før selskapet ble kjøpt opp.

Så langt i år er det Joymos 35-millioners runde som er størst her.

Justerer stadig opp «kriseåret 2022»

Etterslepet med runder fra 2022 som er blitt kjent i etterkant, er fortsatt betydelig. Bare siden forrige oppdatering i slutten av desember, er totalen fra i fjor økt fra 16 til 17 milliarder for unoterte startups, og nesten til 19 milliarder kroner totalt.

Kapitalkrisen i 2022 kan med det synes å være litt overdrevet, selv om summene skjuler et skifte til energi og klima og litt bort fra andre bransjer.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!