Lunar-sjefen Ken Villum Klausen har åpnet lommeboken og kjøpt et selskap for andre gang i år.

Nytt Lunar-oppkjøp: «En liten nordisk Stripe»

Med kjøpet av danske betalingsselskapet Paylike tar Lunar-sjefen Ken Villum Klausen ytterligere ett steg mot målet om å bygge den store nordiske utfordreren på finansielle tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mer enn drøyt tre uker siden at den danske utfordrerbanken lanserte sin egen checkout-løsning. Selv om Lunar kunne glede seg over å komme før Vipps med lanseringen, hadde den en begrensning – den eneste betalingsmuligheten var via konto-til-konto-betaling.

Med kjøpet av Paylike får Lunar på plass muligheten for å tilby kortbetaling til nettbutikkene, noe som vil gjøre det vesentlig enklere å kunne selge inn Lunar som et alternativ på betalingsmarkedet. De aller fleste nettbutikker vil tross alt kunne tilby Visa og Mastercard som betalingsalternativ.

– Vår konto-til-konto-løsning er rask, sikker og billig, men den krever at både kjøper og selger har Lunar. Der er vi dessverre ikke i dag, sier Klausen til Shifter.

– Gjennom å kunne tilby både kort- og konto-til-konto-betaling håper vi å kunne få til en «snøballeffekt» der begge sider er med å på å skape vekst.

Tilbyr rask betalingsløsning

Selskapet som skal bidra med det, er godt kjent for Lunar og Klausen. Paylike har i noen år levert en såkalt top up-funksjon til Lunar, som har gjort det mulig for kundene å fylle opp kontoen med penger fra annet hold.

Det kanskje viktigste i Paylikes arsenal er at de tilbyr plug-ins til 14 ulike netthandelsplattformer, hvorav WooCommerce og Magento er de to mest kjente. Det gjør at en nettbutikk kan få på plass en betalingsløsning i løpet av ti minutter.

I tillegg til Visa og Mastercard tilbyr Paylike betaling via Apple Pay og Google Pay, og i Danmark også Mobile Pay, noe som betyr at Vipps en gang i fremtiden godt kan bli både konkurrent og samarbeidspartner.

– Det er satt litt på spissen, men man kan si at det er en liten nordisk Stripe vi kjøper, sier Klausen.

Skal lokke småbedriftene

Paylikes betalingsløsninger vil kunne bidra til å få flere småbedrifter å bli interessert i å velge Lunar som betalingsleverandør. Småbedrifter er en viktig målgruppe for Lunar, som gjerne forteller at over 50 prosent av alle nystartede selskapet i Danmark søker om bedriftskonto hos banken.

– Sist måned var vi faktisk opp i 62 prosent, sier Klausen.

I løpet av første kvartal neste år skal Lunar begynne å tilby også norske småbedrifter banktjenester.

Ifølge Klausen er det her avtalens «unique selling point» kommer inn, og det som setter oppkjøpet i perspektiv til den store visjonen med Lunar:

– I Danmark tilbyr vi bedriftskundene, konto, kort, betale regninger med mer. Nå kan vi også tilby dem å få betalt for sine produkter. Det at vi kan slå sammen bank og betaling er den store fordelen.

– Lunars overordnede visjon er jo fortsatt at finansielle tjenester mer og mer smelter sammen. Men den finansielle revolusjonen har så vidt begynt. Dette kan kanskje bidra til at det går litt raskere, sier Klausen.

Vil ikke overdrive Klarna-paralleller

Kombinasjonen bank og betaling gjør det vanskelig ikke å dra paralleller til svenske Klarna, ikke minst som Lunar nylig lanserte en mulighet for utsatt betaling i Danmark.

Klausen tror at både Lunar og Klarna tenker ganske så likt om den finansielle revolusjonen, men synes ellers ikke at likhetene er altfor store. Lunar har ingen planer om å bevege seg utenfor Norden, mens Klarna allerede finnes i rundt 20 land. Der Lunar har banken som fundamentet, mener Klausen at Klarna har shoppingappen som sentralt punkt.

– Selv om Klarna har banklisens, tilbyr de ikke en full bankløsning som vi gjør, sier han.

Det samme gjelder kjøp nå, betal senere-løsning Lunar har lansert

– Vi har nettopp gått live i Danmark, men vi gjør det ikke som alle andre. Vi tilbyr kun mulighet for utsatt betaling «post payment». Det vi si du må ha penger å betale med. For oss handler det ikke om checkout-opplevelsen i seg selv, sier Klausen.

Det Lunar tilbyr, er en mulighet å forskyve betalinger på opptil 10.000 danske kroner i én måned eller dele den opp i månedlige betalinger over tre, seks eller tolv måneder. Rent praktisk betyr det at kunden betaler regningen, så setter Lunar tilbake pengene på kundens konto som en kreditt til en fast pris.

Der Klarna tilbyr utsatt betaling i 30 dager uten kostnad, må Lunar-kunden i priseksempelet på hjemmesiden betale 2,8 prosent rente for å skyve på betalingen en måned. Det tilsvarer en årlig rente på 22 prosent.

– Vi tilbyr bare utsatt betaling for større kjøp som sykkel, sofa eller laptop, eller om du har fått en uventet tannlegeregning, sier han

Fikk trening med Lendify

Oppkjøpet har vært en relativt rask prosess. Klausen forteller at kjøpet av den svenske låneformidleren Lendify i vår ga god trening i oppkjøp og «due diligence»-prosesser, så det tok ikke lang tid for Lendify-kjøpet var klart før Lunar var i gang med en grundig gjennomlysing av Paylike.

– Da vi var klare, lyste det grønt i nesten alle check-boksene. Så det var ganske opplagt for kjøp, sier Klausen.

Pengemangel lider Lunar heller ikke av. I juli ble det kjent at Lunar gjennomført en ny finansieringsrunde på 2,1 milliarder norske kroner ledet av Heartland, og der svenske Kinnevik og kinesiske Tencent også deltok.

Hvor mye av de pengene som gikk med til å betale for Paylike vil Klausen ikke si om:

– Vi betalte cash, men ellers har vi blitt enige om å ikke si noe om kjøpesummen.