Video

Whereby-Øyvind har en ny drøm, og takker nei til å bli VC-investor

- Det dummeste jeg ser, er gründere som tror de blir gode investorer bare fordi de har bygget et godt selskap, sier Øyvind Reed etter avgangen som Whereby-sjef. Nå forteller han om planene.

Øyvind Reed, tidligere CEO i Whereby, blir nå styreleder i selskapet.
Publisert

– Dette er noe jeg har jobbet med ganske lenge. Jeg kjenner det er greit å overlate jobben til noen som har et nytt perspektiv, en med nye ideer og fullt av pågangsmot, sier Øyvind Reed til Shifter etter at det ble klart at han gir seg som sjef etter 12 år på toppen i videosamtaleselskapet Whereby.

– Når det i tillegg er en som jeg har jobbet med så lenge, og har veldig stor tillit til, blir det mye enklere, legger han til med henvisning til sin etterkommer, Andy Tyra, som rykker opp fra jobben som produkt- og teknologisjef i selskapet.

Tiden var inne

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Innad i selskapet hadde nyheten om Reeds avgang vært kjent en god stund, da han la ut meldingen om at han gir seg på LinkedIn denne uken. Helt siden i januar har han og styret jobbet med dette «maktskiftet». Like før påske fikk de andre ansatte vite hva som var i ferd med å skje.

– Det er jo ingen dans på roser å være toppsjef for et vekstselskap. Er du sliten?

– Jeg vil heller si at jeg kanskje trenger nye utfordringer. Ikke det at utfordringene ikke har stått i kø. Dette selskapet har jo utviklet seg hele tiden, og jeg har lært mange ting. Men for meg personlig var tiden inne for å gjøre noe nytt, sier Reed.

Lært av krisen

Han startet den gangen selskapet het Videonor i 2011, før det tok over Telenor-spinoffen Appear.in som igjen ble til Whereby. Det har vært både gode og onde dager - blant annet en tøff kuttrunde da opptur ble til nedtur etter pandemien.

– Det verste var å svikte så mange kule folk gjennom nedskjæringer og restrukturering. Det var ingen tvil om at det måtte gjøres, men det er likevel kjipt å svikte så mange som hadde stor grad av tillit til meg, forteller Reed.

– Sånne erfaringer tar man med seg og bygger på. Forhåpentligvis så lærer man veldig mye av det, men det er ikke noe jeg ønsker å oppleve igjen.

Tøffe tider

– Nå har vi klart å snu skuta og skape positivitet i et knalltøft marked for denne type verktøy, i en tech-verden som står i nesten full fyr. Jeg har snakket med mange andre gründere, og tror ikke det har kommet helt frem hvor jævlig det nå er for mange selskaper, det kommer bare til å fortsette.

Reed tror det er bra for selskapet å få en ny stemme på toppen å forholde seg til.

– Dette har ingen personlig prestisje for meg. I det sekund jeg føler jeg ikke tilfører den verdien som et selskap trenger, skal jeg gi meg.

– Så du er ikke uenig i retningsvalget, som enkelte toppsjefer noen ganger kan være?

– Nei, det er det som gjør dette til den ryddigste og beste formen for skifte vi kunne hatt. Eksisterende eiere og jeg er omforent om hva vi må oppnå og hva vi må gjøre. Jeg hadde ikke tatt på meg rollen som styreleder hvis jeg hadde vært uenig i veivalget videre, påpeker Reed.

– Det er ingen dramatikk i det, jeg tok selv initiativet, jeg ble ikke byttet ut, presiserer han.

Ut på dato?

– Du har vært sjef siden sommeren 2011, hvor lenge er det egentlig sunt å ha den rollen?

– Det er veldig lenge, ja nesten til å bli uvel av. For de ansatte er det naturlig og bra med en utskifting, selv om veldig få har vært med helt fra starten. For min del har jobben vært altoppslukende. Jeg har ikke hatt en sammenhengende uke ferie på mange år. Men jeg vil ikke fremstå som et offer, det er jo noe jeg har valgt selv. Likevel blir det en livsstil man må akseptere.

– Du har jo familie, så det er jo ikke bare du som må akseptere det?

– Det er avgjørende med backing fra de på hjemmebane, at prosjektet blir sett på som en fellessak, at man er et team. Jeg involverer kona i mye av det som skjer og har fått mange gode mentorråd derfra.

Kolleger blir venner

Han mener han har vært privilegert som har fått være med å bygge et selskap som Whereby.

– Det beste er helt klart alle de kule menneskene jeg har fått jobbe med. De er noen av de aller råeste innenfor sine fagfelt i et globalt selskap. Det er vanskelig å toppe det. Det er alle disse som har bygget Whereby til det som det er i dag.

– Samtidig koster det for meg personlig, det er beinharde prioriteringer, og jeg har valgt vekk mye som andre tar for gitt.

– Tid med venner for eksempel?

– Ja, dessverre, tida strekker bare ikke til. Ofte opplever man at de man jobber med, blir de tetteste sosiale forholdene. Jeg har klart å beholde gode relasjoner til barndomskompisene. Disse relasjonene er trygge og gode, selv om vi ikke snakker ukentlig.

Oppringt med tilbud

– Får du mer fritid nå?

– Jeg skulle ønske jeg kunne svart ja på det, men telefonen har ikke vært stille siden nyheten kom ut. Det er hyggelig at så mange tar kontakt med nye muligheter. Jeg kommer til å ta meg litt tid, men kommer til å finne på noe nytt.

Han har ikke satt noen frist for når det må skje.

– Gründer igjen?

– Jeg er ikke klar for å starte noe nytt helt ennå, men spennende muligheter i andre selskaper vil alltid være aktuelt. Jeg har en skapertrang i meg, og jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at det ikke er rom for å pensjonere seg ennå.

– En liten break tar du vel?

– Ja, jeg skal ha tre uker sommerferie. Det vil være første gang på 12 år.

Drømmen

Kanskje bærer det utenlands igjen – familien har ennå gode minner fra de tre årene i Boston.

– Mange entreprenører som deg blir jo investorer når de går av. Noe som appellerer til deg?

– Det har vært noen henvendelser fra disse miljøene, men ingenting jeg har takket ja til. Timingen er nok dårlig, og jeg vet ikke om mine egenskaper passer. Det dummeste jeg ser er de som tror de blir gode investorer bare fordi de har bygget et godt selskap. Jeg måtte ha akseptert at her starter jeg på scratch med blanke ark, og vært innstilt på mye god læring først.

Noe annet ville det vært å være rådgiver for andre vekstselskaper.

– Kanskje tar jeg en litt roligere hverdag der jeg bidrar med verdi til andre.

– Har du kanskje en hobby som du vil begynne med eller ta opp igjen?

– Jeg har veldig lyst til å ta opp landeveissykling igjen, som jeg var veldig involvert i tidligere. Og så drømmer jeg om å bygge en paddle-bane på Måløy. Men begynner jeg med det, vet jeg at det er et stort prosjekt, det også.