krypto

Firi-gründeren var på full fart inn i veggen, da pappapermen reddet ham: Nå er han tilbake og har levert et rekordkvartal

Kryptobørsen har økt inntektene kraftig, og kuttet kostnadene til beinet. Sjefen selv har lagt 70-timersuker og søvnløse netter bak seg.

Thuc Hoang i Firi på plass i Hemsedal under Startup Extreme, noe tynnkledd.
Publisert Sist oppdatert

Det har gått snart ett år siden Shifter møtte Firi-gründer Thuc Hoang hjemme i hagen hans på Stovner. Han fortalte tilsynelatende begeistret om den ganske nyfødte babyen, de nylagte terrasseplankene og om lekeapparatene han hadde bygget til ungene under pandemien.

Kanskje kunne det se ut som han klarte å glede seg over andre ting enn den enorme krisen selskapet hans befant seg i etter at kapitaltørken hadde rammet kryptobransjen for fullt. Men innenfor den ytre fasaden var Thuc Hoang deprimert.

– Jeg følte dypt ned i sjelen min, og litt til, hvordan det føltes å feile. Jeg var til stede i hagen, men jeg vet ikke om jeg var mentalt i hagen, sier Thuc om møtet med Shifter, etter at selskapet måtte kutte kraftig i kostnadene og kvitte seg med en rekke ansatte for å overleve.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

I kjelleren

Han hadde aldri slitt med å sove noen gang tidligere i livet, men de fem månedene fra mai til oktober var tunge.

– Jeg følte at jeg ikke hadde tid til å sove. Hvis jeg prøvde å sove, ble jeg liggende å tenke på hva jeg hadde gjort feil, hva jeg kunne gjort annerledes. Så gruet jeg meg til at jeg skulle på jobb noen timer igjen.

Thuc følte at han hadde sviktet både teamet og investorene.

– Jeg har lest at man ikke skal tenke på bedriften som en familie, men det å skuffe folk var vanvittig kjipt. Litt som å bomme på åpent mål for en fotballspiller.

Når han var på butikken, på fotballtrening med barna, ja overalt, følte han at folk så på ham – som “han som hadde vært i avisen med den der nedbemanningen”. Firi-sjefen begynte å jobbe 70 timer samtidig som han hadde et nyfødt barn hjemme. Han kavet.

– Jeg fikk jo gjort det jeg skulle, men det ble ikke så bra som det kunne blitt. Kroppen sier jo også stopp til slutt når man holder på slik.

– Jeg var sliten. Kona og barna sa at jeg «spacet» ut. Jeg hadde aldri sovet middag, men nå måtte jeg sove en time eller to hver ettermiddag.

Thuc Hoang hadde det tyngre enn det så ut til da Shifter møtte ham hjemme i hagen på Stovner i fjor sommer.

Inntektene øker

– Hva var det som stoppet deg fra å gå helt på veggen?

– Jeg var heldig. Jeg hadde en støttende kone og tre barn som jeg måtte stille opp for – nyte de ledige stundene. Jeg måtte være positiv.

Pappapermen med den nye babyen utpå høsten ble for Thuc som en bokser som blir reddet av gongongen.

– Pausen fra selskapet var høyst nødvendig. Jeg kunne slappe av mer enn det jeg ellers kunne, sier han.

Når vi nå møter ham i bunnen av alpinanlegget i Hemsedal under tech-festivalen Startup Extreme, har han akkurat kommet tilbake fra foreldrepermisjon. Selv om han ikke akkurat er kledd for været, med jeans og sneakers, er det en langt mer glad og optimistisk Firi-sjef som er publikum på The Factorys slalomkonkurranse for entreprenører. Bedriften hans har lagt bak seg det beste første kvartalet noensinne når det gjelder inntekter.

Den intense produktutviklingen for å skape nye pengestrømmer i en tid hvor investorkapital sitter langt inne har endelig begynt å betale seg. Omsetningen har vært på nærmere 14 millioner kroner, med et minus på 3 millioner kroner – mot 30 millioner i minus i samme periode i fjor. Til sammenligning var inntektene for hele fjoråret på under 40 millioner kroner.

– Vi er veldig fornøyde med å snu skuta i en tid hvor det ikke er mye positivt å snakke om, sier Thuc.

Nye lanseringer

Shifter har tidligere fortalt om arbeidet Firi har gjort for både å ekspandere inn i nye markeder og bli noe mer enn bare en hvilken som helst kryptobørs. Et av produktene som har vokst frem i jakten på nye inntektsstrømmer, er en egen «etterforskningsarm» kalt Firi Analytics, der de hjelper kunder å ta svindlere. Thuc og co har også i det stille fått konsesjon som e-pengeforetak, med de mulighetene det bringer.

Etter hvert som inntektene har tatt seg opp og underskuddet gått ned, har Firi så vidt begynt å tenke på å ansette nye folk igjen. Men det er ikke det samme hastverket som før.

– Vi bruker tid på å snakke med kandidater, men vi venter til vi begge er klare.

De holder også kontakten med mange av de som mistet jobben i fjor.

– De som måtte gå - har de fortsatt tillit til deg og selskapet, slik at de kunne ha kommet tilbake hvis dere hadde åpnet opp igjen for ansettelser?

– Jeg har ikke spurt alle, men blant de jeg har spurt, har vi fortsatt tilliten. Det er hyggelig, men så er mange også aksjonærer i Firi.

Han forteller at selskapet fjernet perioden de ansatte måtte jobbe for å få opsjoner ("cliff"). De fikk muligheten til å beholde opsjonen selv om de måtte gå før et år var omme. Noen av de som måtte gå, gikk dessuten inn i emisjonen i fjor, etter at de ble permittert eller oppsagt.

– Hvis jeg hadde vært sur, hadde jeg aldri brukt penger på å kjøpe meg inn i et selskap, så det vil jeg påstå viser at de har tillit til det vi gjør.

Helt knirkefritt er det imidlertid ikke. I samtalene med mulige kandidater merker han at det dreier seg mer om «runway» og penger enn før.

– Vi blir i større grad spurt om hvor lenge vi har penger og hva planen er.

– Hva svarer du da?

– At jeg ikke vet, men at våre konservative prognoser viser at vi har penger ut året, og at de siste månedene har gått betydelig bedre enn forventet.

Kapitalmarkedet snur

Firi har den siste tiden planlagt en større kapitalrunde. Den nye investorrunden skal brukes til å dominere det danske markedet, samt feste grepet i Sverige, ifølge Thuc Hoang. Også der merker han antydning til bedre tider. Mens 2022 var «jomo» (joy of missing out) for investorene, er «fomo»’n på vei tilbake i 2023.

– Vi har jobbet med finansiering i noen måneder, og har fått noen «commitments» her og der.

Investorene setter særlig pris på utviklingen i regnskapene.

– Siden vi har vært gode på å optimalisere inntektsstrømmen, er målet å gå cash-positiv i løpet av 2024. Allerede i fjerde kvartal i år skal vi gå i overskudd gitt dagens kostnadsbase.

I en artikkel i Dagens Næringsliv forteller selskapet at det vil hente 30 av millionene gjennom folkefinansiering.

Kryptoskepsisen

Visse hendelser det siste halvåret har naturlig nok gjort investorene skeptiske. Kjente fond som Sequioa og Vision Fund har tapt mye på kryptosatsinger.

– Investorene stiller vel litt flere spørsmål om regulering nå enn i fjor. Det har skjedd mye i bransjen på denne tiden. FTX, Genesis, Voayger, Celsius, alle disse gigantene har falt over som dominobrikker. Investorene er nok redde for å sette navnet sitt på den neste brikken.

På den annen side tjener Firi nå på at de hele veien har vært opptatt av å være bunnsolid på tillit.

– Kollapsene i flere store selskaper har skadet krypto sitt renommé. Det skaper jo en enorm frykt for det enkelte individ som investerer i krypto. Så det viktigste vi gjør er å vise kundene hva vi gjør for å sikre det.

For Firi isolert sett har det også vært positivt fordi veldig mange nordmenn har flyttet verdiene sine hjem fra utenlandske børser.

– Vi har sett en økning i antall kryptoeiere på nesten 40 prosent siste 12 måneder. Det positive nå er at bransjen har måttet modne seg raskere. Det var jo bare hallelujastemning for alle i flere år. Det styrker oss.

Returen fra permisjonen

– Hvordan har det vært for deg personlig å komme tilbake til lederjobben etter pappapermen?

– Jeg har jo vært litt på underveis, spurt hvordan det går og rapportert inn hvor mange bleier jeg har skiftet og sånt, men det er jo litt rart å være tilbake. Jeg har dessuten brukt fire måneder på å bli kjent med det nye barnet, og så skal jeg tilbake på jobb når det begynner å bli bra. Det er litt bittersøtt.

Etter fire måneder er det mye som skal tas igjen av det han har gått glipp av, og det har vært intens møtevirksomhet.

– Har du underveis vært opptatt av å vise at du er dedikert til selskapet selv om du er ute i pappaperm?

– De ansatte har jo visst en stund at jeg skulle ut i pappaperm, men de visste også at jeg ikke kom til å holde meg unna. Men jeg skulle ikke være en flaskehals.