innlegg

«Vi forvalter verdens største fond, men ikke vår egen fremtid»

Vi diskuterer formuesskatt og exitskatt, men glemmer spørsmålet bak alt: Hva skal vi egentlig bli som nasjon? Norge mangler det viktigste av alt – en visjon, skriver Fredrik Brodtkorb.

Fredrik Brodtkorb er daglig leder i RE Gründerhus.
Publisert

Vi sitter på verdens største pengebinge. Oljefondet er vår stolthet og trygghet. Men mens vi diskuterer fondets daglige svingninger i markedet, overser vi det som virkelig burde bekymre oss: 

Den systematiske underinvesteringen i kunnskap, forskning og utvikling.

Norge bruker i dag kun 2,3 % av BNP på forskning og utvikling. Finland og Danmark ligger godt over 3 %, Sør-Korea bruker over 5 %. 

Og Israel – et land med få naturressurser – har blitt et globalt teknologiknutepunkt gjennom målrettede investeringer i forskning, innovasjon og høyere utdanning. 

De har forstått at framtidens verdiskaping skapes i hodene, ikke i bakken. Hva har vi forstått?

Samtidig lanserer norske politikere den ene grønne industrisatsingen etter den andre: batterifabrikker, havvind og hydrogen. 

Det høres imponerende ut. Men realiteten er at mange av disse prosjektene møter store utfordringer – med lønnsomhet, teknologi, kompetanse og lokal motstand. 

Vi prøver å bygge ny industri uten å ha bygget kunnskapsgrunnlaget først.Vi trenger et veiskille. Et strategisk skifte som ikke styres av årlige budsjettforlik eller børsuro.Hva om vi satte av én prosent av Oljefondet – ca. 160 milliarder kroner – i et permanent Kunnskapsfond? 

Et fond som investerer i langsiktig forskning, utdanning og teknologisk utvikling, med en 50–100 års horisont. En investering i det som faktisk gjør et land rustet for fremtiden.

Norge ligger også på bunn i Europa når det gjelder privat finansiert forskning og utvikling. Kanskje et slikt fond ikke bare kunne styrket den offentlige innsatsen, men også utløst mer privat FOU? 

Det hadde vært en ekte tillitserklæring til næringslivet og innovasjonsmiljøene.

Og kanskje enda viktigere: Et slikt grep kunne gitt oss en felles, nasjonal retning. Hadde vi blitt enige om at Norges fremste mål er å bli verdens mest kunnskapsbaserte samfunn, ville mange små og til dels håpløse politiske diskusjoner om skattenivå, næringsprioriteringer og «omstillingstempo» stilnet. 

Da hadde vi hatt en visjon å styre etter.

For skal man få til noe stort, må man vite hvor man skal. Norge har mål i skole, helse og idrett – men vi mangler en samlende visjon for Norge som samfunn. Et slikt felles mål kunne forent politikken, arbeidslivet og oppstartsmiljøene rundt én innsats: å sikre framtidens velferd og verdiskaping gjennom kunnskap.

Så spør vi: – Hvorfor tør ikke politikerne ta denne samtalen? 

– Er det virkelig mer kontroversielt å investere i kunnskap enn i eiendom i London?

– Hvorfor klarer land med langt mindre økonomisk spillerom å gjøre det vi ikke prioriterer?

Vi diskuterer hvordan vi kan få vellykkede gründere til å reinvestere i nye selskaper – men uten et sterkt nasjonalt kunnskapsfundament, hjelper det lite med kapital alene. Vi har råd. Vi mangler bare vilje og visjon.

Dette er en invitasjon til debatt – og en utfordring til alle som ønsker å forme fremtidens Norge, ikke bare sikre dagens formue.