Arbeidsliv 

Tips til tech-bedrifter: Slik går du frem om du vil ansette noen som står utenfor arbeidslivet 

600.000 personer i Norge står utenfor arbeidslivet - men ønsker å jobbe. De to gründerne i Bergen jobber for mer inkludering i arbeidslivet og har konkrete tips til bedrifter og kandidater. 

Vinn-vinn: Techgründer og daglig leder Hana Colakovic i Link Utvikling og medgründer og daglig leder Sina Erichsen i Jobloop oppfordrer techbedrifter til å gjøre døren høy og porten vid.
Publisert Sist oppdatert

– Selvlærte utviklere med hull i CV-en kan være en veldig god ressurs for tech-selskaper, sier Hana Colakovic, daglig leder og medgründer i techselskapet Link Utvikling. 

Tidligere i vinter hadde Bergen Næringsråd og Nav et arrangement om arbeidsinkludering -  der var både personer som står utenfor arbeidslivet og bedrifter tilstede. Colakovic holdt et foredrag for forsamlingen, og forteller om en fullsatt sal. 

– Der var det mange mennesker som var sultne etter å være en ressurs for andre, men ikke nok selskaper tilstede som tilbyr arbeid. 

Selskapet henne Link Utvikling har samarbeidet med flere mennesker under arbeidstrening, gjennom Nav og JobLoop.  

– Vi har erfart at dette er mennesker som er tilpasningsdyktige og har et ekte engasjement for tech og utvikling, sier Colakovic. 

Link Utvikling har hatt flere kandidater på arbeidstrening gjennom Nav. En av dem er Sandra Walle, hun jobbet med design av teknologiske løsninger og har kompetanse innen brukeropplevelse og brukergrensesnitt. 

– En gylden mulighet 

Vil ha flere med: Hana Colakovic og Link Utvikling har kandidater på arbeidstrening.

– Jeg trivdes svært godt hos Link Utvikling under arbeidstrening gjennom Nav, der jeg fikk jobbe med flere reelle prosjekter. Slike tiltak gir en gylden mulighet til å komme inn på arbeidsmarkedet, og jeg håper at flere bedrifter vil benytte seg av slike muligheter i fremtiden, sier Walle. 

Sammen med medgründer og daglig leder Sina Erichsen i Jobloop, oppfordrer nå Colakovic tech-bedrifter til å gå foran når det gjelder å tilknytte seg personer som står utenfor arbeidslivet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Til topps: Sina Erichsen og JobLoop ble kåret til de fremste på sosialt entreprenørskap i Norge. Det definineres som entreprenørskap der man løser et sosialt problem.

– Dette kan gjelde både innvandrere med doktorgrad eller selvlærte utviklere, sier Colakovic. 

Gjennom arbeidstrening via Nav er kandidatene tre måneder utplassert i en bedrift uten kostnad for selskapet. 

Hun tror mange bedrifter kan ha nytte av å bli mer inkluderende. 

– Her går selskapene glipp av flinke mennesker som kan være gode ressurser for dem - og gjensidig vinning på sikt, sier Colakovic. 

Utdanner skolelei ungdom 

Jobloop jobber med matchmaking i arbeidslivet og har spesialisert seg på IT og kreativ tech. De jobber med å hindre utenforskap, kvalifisere flere til arbeidslivet, skape nettverk og partnerskap. 

De inviterer inn skoletrøtt ungdom og bruker alternativ opplæring, som gaming - for å gjøre kandidatene klare for arbeidlivet. 

Tidligere i år ble de kåret til Norges beste sosiale entreprenører, en pris som ble delt ut av kronprinsen. 

I tillegg til Bergen, er JobLoop i Haugesund, Stavanger, Voss, Larvik, Tønsberg, Oslo, Fredrikstad, Troms og Finnmark. 

Manglet utviklere - startet rekrutteringsselskap 

– Hvor mange har dere hjulpet/rekruttert i løpet av ti år? 

– I 2023 hadde vi omtrent 500 elever gjennom våre tilbud. Siden 2017 har vi trolig vært i kontakt med i overkant 1300 personer som av ulike årsaker har hatt behov for en alternativ vei inn i arbeidslivet. 

Erichsen forteller at blant de 600.000 som står utenfor arbeidslivet, kan en tredjedel forklares med manglende utdanning ifølge Nav. 

– Hvis hver bedrift med over ti ansatte hadde hatt en kandidat i et inkluderingsløp, ville vi løst hele utenforskapsfloken i Norge, sier Erichsen. 

Hun mener bedrifter må få opp øynene og tenke annerledes rundt rekruttering. 

– Mange tech-bedrifter kan gjerne ha utfordringer med å få tak i utvikler-kompetanse. De vi samarbeider med, ser veldig fort verdien av å tenke inkludering. Dette er Link Utvikling et god eksempel på, sier Erichsen. 

Jobloop ble etablert i 2017, mens IT-utvikler-programmene oppstod da gründerselskaper med kontorplass hos Bergen Works ikke fikk tak i utviklere.  Da bestemte gründerne seg selv for å utvikle kompetanseløp for å sikre tech-rekruttering. Denne utdanningsmodellen kalles i dag for «kodehode». 

– Vi trener opp våre kandidater og hjelper dem videre ut i det private eller offentlige, sier Erichsen. 

Jobloop samarbeider med en rekke små og store bedrifter med behov for tech-kompetanse. Selskapet samarbeider blant annet. med Vestlandets Innovasjonsselskap VIS, DNB og skal i gang med et samarbeid med Sparebanken Vest. 

– Å bistå med nødvendig kompetanse inn i vekstmiljøene har vært en hjertesak for oss og er det fremdeles. sier Erichsen. 

Tips til bedrifter og kandidater

Inkluderingstips til bedriftene

  • Ikke vær redd for kandidater med hull i CV-en.
  • Prioriter å få kandidatene inn i mindre team - der det er mulighet for å bli sett og hørt vil det føre til trygghet og utfoldelse
  • Vær interessert i kandidaten sin bakgrunn og interesser - ta deg tid til å bli kjent 

Tips til kandidatene 

  • Vær interessert – les deg opp om selskapet og prosjekter de har. Still forberedt til å stille spørsmål.
  • Del tidligere erfaringer og interesser – om du ikke har konkrete prosjekter å vise til, fortell om teknologier som interesserer deg og som du kunne tenkt deg å jobbe med.
  • Vær ærlig om egne begrensninger – dette skaper rom for forståelse og forutsigbarhet for begge parter.
  • Kilde: Hana Colakovic