AI

Tilpassede versjoner av ChatGPT - nyttig eller gimmick?

I høst sa OpenAI at alle snart kan lage «sin egen» versjon av ChatGPT tilpasset spesifikke formål. Nå kommer variantene på løpende bånd, men hvor bra er de egentlig?

Utleiemegler Sør matet sin versjon med norske lover om utleie og kontrakter. Teknologijournalist Per Kristian Bjørkeng tror vi kommer til å se en stor vekst av denne typen chatboter.
Utleiemegler Sør matet sin versjon med norske lover om utleie og kontrakter. Teknologijournalist Per Kristian Bjørkeng tror vi kommer til å se en stor vekst av denne typen chatboter.
Publisert

I november kom beskjeden fra OpenAI at brukerne snart kunne lage sine egne versjoner av ChatGPT helt uten kunnskaper om koding. 

Større selskaper som reise-søkemotoren Kayak og webdesign-verktøyet Canva har allerede bygget opp sine egne «versjoner». Også mindre bedrifter kan lage egne versjoner uten at det krever spesielt mye ressurser, spørsmålet er hvor nyttige de faktisk er. 

Selskapet Utleiemegler Sør har også hoppet på trenden og laget chatboten BoligutleieGPT, matet med blant annet husleieloven, standard leiekontrakter og boligstatistikk på spesifikke områder. 

– Det bunner i en interesse for teknologi og at vi leter etter måter vi kan bli mer effektive på. Det å tilby en boligutleie-GPT i markedet som den første aktøren, kan bidra til å gjøre utleie tryggere og enklere. sier Sjur Magnus Ringøen - styreleder og medgründer i Utleiemegler Sør. 

Gründerne i Utleiemegler Sør. Fra venstre: Sjur Magnus Ringøen, Mikal Fjelland og Maurits Wesøe.
Gründerne i Utleiemegler Sør. Fra venstre: Sjur Magnus Ringøen, Mikal Fjelland og Maurits Wesøe.

Ved siden av styrevervet i oppstartsbedriften jobber Ringøen til daglig med investeringer i Construct Venture, eid av AF-gruppen og Obos, som hovedsakelig investerer i con- og proptech. 

– På en måte er det å kannibalisere seg selv. Vi lever jo av at folk stiller oss spørsmål om utleie, men vi tror likevel dette er veien å gå fremover, mener styrelederen. 

Han forteller de ønsker å mate en eventuell neste versjon av BoligutleieGPT med tidligere dommer i husleie-tvistesaker, så boten kan vise til det. 

Hva vil dere at folk skal bruke den til?

– Bruken skal erstatte noe av den gode gamle googlinga, nå får du litt mer konkret og direkte svar, sier Mikal Fjellvang - daglig leder og medgründer i Utleiemegler Sør. 

Har dere troen på at den faktisk kan tilføre merverdi for folk?

– Ja, definitivt. Lover om husleie og bolig er en ting mange, spesielt unge, ikke har vært borti før, sier Fjellvang.

– Jeg husker selv da jeg var student og turte ikke ta kontakt med utleieren min fordi vi var redde for at han skulle øke husleien. Da hadde det vært kjekt å få raske svar på loven rundt det, legger han til. 

– Spennende, men ikke spesielt imponerende

Hvor mye mer funksjonelle slike tilpasninger til ChatGPT er, sammenlignet med OpenAI sin standardversjon, er ikke så lett å gi et endelig svar på. 

Derfor spurte vi teknologijournalist i Aftenposten, og forfatter av boka «Knekk ChatGPT-koden», Per Kristian Bjørkeng hva han synes om tilpassede versjoner som BoligutleieGPT.

– Det er spennende, men ikke spesielt imponerende, mener Bjøreng.

Per Kristian Bjørkeng er teknologijournalist og forfatter av boka «Knekk ChatGPT-koden».
Per Kristian Bjørkeng er teknologijournalist og forfatter av boka «Knekk ChatGPT-koden».

Han er usikker på akkurat hvor mye merverdi slike chatboter faktisk kan bidra med.

 – Likevel kan det tilby en fordel i enkelte sammenhenger fordi kunnskap om norsk kultur, språk og samfunn ikke er ChatGPT sin sterkeste side.

Bjørkeng forklarer at funksjonaliteten til ChatGPT er bedre når den avgir svar fra dokumentene den opprinnelig er trent på, i stedet for å lete frem svarene i konkrete dokumenter som blir lastet inn når en chatbot blir bygget. 

Han presiserer at ingen er helt sikre på hva slags dokumenter den er trent på, annet enn at det er snakk om enorme mengder digital tekst fra nettet og andre kilder.

Bjørkeng råder de som er usikre på svar man får fra AI-genererte chatboter, spesielt på spørsmål om lover og regler, til å be chatboten om konkrete sitater fra kildegrunnlaget. 

Teknologijournalisten tror vi kommer til å se en stor vekst i denne typen tilpassede chatboter fordi de er såpass enkle å lage. 

Hvor stor risiko opplever du det er ved å mate slike tilpassede ChatGPT-versjoner med sensitiv informasjon om egen bedrift, feks priser, som man ikke ønsker skal komme på avveie?

– Risikoen er alltid større enn null. Men som alle andre selskaper som behandler sensitiv informasjon, er OpenAI rent nødt til å ivareta sikkerheten. Hvis det kommer frem at slik informasjon lekker ut, eller brukes til maskinlæring, risikerer ChatGPT å miste alle kundene sine over natta.

ShifterGPT?

For å teste hvor raskt man kan lage en tilpasset chatbot tok jeg, journalisten i denne saken, meg friheten til å lage en egen for Shifter - ShifterGPT. Målet var å lage en sparrepartner for redaksjonen, men også en chatbot som gir svar som en journalist i Shifter forhåpentligvis ville gitt. 

Oppgaven tok ikke stort mer enn en halvtime, og boten har i tillegg til å ha lest gjennom en del Shifter-artikler, fått beskjed om å være muntlig og fokusere på det norske startup-miljøet. Når det er snakk om tall skal den ikke være for skråsikker,  men ta visse forbehold.  

Som en test stilte fikk den følgende spørsmål:

Er det fortsatt kult å ha bordtennisbord i fellesområdet på kontoret?

Svaret: Om det fortsatt anses som "kult", kan variere. Noen kan se det som en klisjé eller et overfladisk forsøk på å virke trendy. Andre kan sette pris på det for de fordelene det bringer til arbeidsplassens dynamikk. Nøkkelen er å forstå din teams kultur og hva de verdsetter i sitt arbeidsmiljø. Hvis teamet ditt ville nyte og bruke et bordtennisbord, og det stemmer overens med de verdiene og atmosfæren du ønsker å dyrke i din oppstart, så kan det være en flott tillegg til kontoret.

Kort sagt, beslutningen bør baseres mer på din spesifikke arbeidskultur og ansattes preferanser, snarere enn utelukkende på trender.

Test ShifterGPT her, og gjør opp din egen mening:

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

https://chat.openai.com/g/g-WJ2hSbjQb-shiftergpt

Shifters majoritetseier Schibsted eier også Aftenposten. Redaksjonen står fritt og alle journalistiske vurderinger i denne saken er gjort uavhengig av dette. 

Powered by Labrador CMS