Skred

Nå er oppstartens skredsekk å få kjøpt over hele verden

Vinteren 2024 blir Safebacks første høysesong etter lansering av sekken som kan redde folk fra snøskred. 

Samarbeid: Safeback har sammen med Bergans gitt ut sekken.
Samarbeid: Safeback har sammen med Bergans gitt ut sekken.
Publisert Sist oppdatert

I en periode preget av ustabilt vær og kraftig vind, er skred-sikkerhet et svært aktuelt tema. 

Tidligere har Shifter omtalt Safeback, en oppstart som siden 2016 har arbeidet med å utvikle teknologi for å forlenge overlevelses-tiden dersom man blir utsatt for snøskred. 

I fjor høst lanserte de endelig produktene, kalt «Bergans Y Mountain Line Daypack» og «Db Snow Pro Vest», i samarbeid med Bergans og Db Journey (tidligere Douchebags). 

Begge sekkene er utstyrt med oppstartens skredsikringssystem, kalt «Safeback SBX», som integrerer en vifte for oksygentilgang i tilfelle en person blir begravd under snøen.

Disse er nå tilgjengelig i ski- og sportsbutikker over hele verden, og har blant annet fått oppmerksomhet i en rekke ski-magasiner i USA. 

Å bringe et endelig produkt til markedet har vært en betydningsfull milepæl for selskapet, forteller gründer og daglig leder Tor Berge: 

– Tilbakemeldingene fra sivilt, profesjonelt og militære markeder har så langt vært veldig gode. Det har kommet en del ønsker og innspill for produktene som SBX er integrert i, som er spisset mot behovet til de ulike sektorene. Dette ser vi veldig positivt på, og er i gang med å løse, sier han. 

Berge understreker videre at stabile vinterforhold i Europa, samt økende snømengder i USA og Canada, har bidratt til å opprettholde interessen for sekkene. 

Hjemme i Norge kan de kjøpes på Safeback, Db og Bergans sine nettsider, samt hos andre kjente butikker som Anton Sport, Skistar, Session og Sportsnett. 

Hentet ti millioner

«Db Snow Pro Vest»: Db er også samarbeidspartner med Safeback
«Db Snow Pro Vest»: Db er også samarbeidspartner med Safeback

Skisesongen som nå er i gang blir altså første høysesong der Safeback er tilgjengelig i markedet. 

Safeback hentet nylig ti millioner i en kapitalinnhentingsrunde rett før jul, med investorer som tidliginvestor Maria Olaisen, Stefan Ytterborn, Mats Meguenni, Lennart Krohn-Hansen i Frisk Forlag samt eksisterende investorer som bidro med 3,7 millioner.

Berge er forsiktig med å avsløre planene for 2024, men antyder at det kan komme nyheter i løpet av våren om nye partnere og produkter med «Safeback SBX» integrert. 

Han deler at de så langt har hatt en beskjeden produksjon for å samle informasjon og følger nøye opp kundenes tilbakemeldinger for å forbedre produktene. Målet er å øke markedsandelene med forventet omsetningsvekst i 2024.

– Målet videre er å øke markedsandelene, sier Berge.

Regnskapet for 2022 viser foreløpig beskjeden inntekt på nesten 57.000 kroner, mens ordinært resultat før skatt er over minus 4,8 millioner kroner.

Handler om riktige valg

Safebacks system kan forlenge overlevelsestiden drastisk, opp til 90 minutter, noe som er kritisk da sjansen for å overleve et snøskred faller betydelig etter 15 minutter.

Berge har tidligere fortalt at han selv har vært nære med å bli tatt av snøskred. Han har også flere bekjente som har blitt rammet av skred, blant disse også dødsfall. Motivasjonen har vært å redde liv helt fra start.

Det var sammen med medgründerne Sigmund Andreassen og Andre Mjølhus han kom frem til idéen til Safeback i sin tid. 

– Det viktigste for å unngå å dø i snøskred er å ta gode valg. Det gjelder å alltid ha med utstyr som spade, søkestang og søkesender. Så kan vårt utstyr forbedre marginene dersom uhellet er ute, sier Berge. 

Safeback har tidligere fått sertifisert systemet som «personal protective equipment». Berge kan også fortelle at de har drevet med videre testing av sekken.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS