Gründerhobbyene

Techgründer Ulrikke Lien driver med en ulik hobby hver dag

Sjefen bak søppelsensor-startupen Sensorita, fyller fritiden med en rekke kreative aktiviteter i tillegg til sin travle hverdag som tech-gründer.

Bokklubb med Ulrikke Lien fra Sensorita
Fra venstre: Sensorita-gründer Ulrikke Lien, Alexander Widnes, Thach Hoang Dang Nguyen, Vignaakumaran Selvakumaran, Benjamin Valborgland, Alan Moemeni og Emil Skar.
Publisert Sist oppdatert

Ultraløp, bokklubb, dans, brodering, kor og muligens mye mer: Mye kan tyde på at sjefen bak teknologiselskapet Sensorita, Ulrikke Lien, også regjerer som en slags «hobby-dronning». 

Omtrent hver dag etter jobb har hun nemlig en planlagt aktivitet, til tross for en travel hverdag som tech-gründer: 

Gründerhobbyene

  • Denne sommeren utforsker vi ulike startup-aktørers hobbyer og sideprosjekter for å vise en litt annen side av folka vi skriver om. 
  • Har du en kul hobby eller et sideprosjekt i tillegg til hovedvirksomheten din? Eller kjenner du kanskje noen som driver med noe kult?
  • Tips meg gjerne ved mia@shifter.no.
Ulrikke Lien
Bokklubben byr på stadige diskusjoner om bøkene de leser (og av og till litt annet).

– Mandag er det dans, tirsdag er det bokklubb, onsdag har jeg en fast middag med bestevenninnen min og torsdag er det korøvelse, sier hun og legger til: 

– Det er en fin måte å passe på at jeg kobler av. Hvis jeg ikke har noe jeg skal gjøre er det lett å bli sittende for lenge med jobb, forklarer Lien. 

Shifter fulgte med på to av hennes fritidsaktiviteter: Bokklubb og korøvelse. 

LES OGSÅ: Tech-gründerens grønne oase på Hvaler: – Folk synes vi er helt gærne

Bilde av månedens bok som er en thriller med en overraskende plotwist.
Thriller: Månedens bok som hadde en en overraskende plotwist.

«Bokklubben som ikke leser»

Hver tirsdag treffer Lien sin gamle studiegjeng fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) for bokklubben «In medias res» – et begrep mange kanskje kjenner igjen fra norsktimen på ungdomsskolen for «pangstart». 

Ulrikke Lien og bokklubben
Latteren henger som regel alltid løst når gjengen treffes hos Lien i Oslo.

Denne gangen er det tid for å gå gjennom månedens bok: En thriller, med det som av vennegjengen blir beskrevet som en svært overraskende «plot twist». 

Praten og latteren henger løst, og bokklubben kan trolig minne om en typisk Oslo-gjeng som trives godt i hverandres selskap. 

Det blir imidlertid raskt klart at de ikke alltid får lest ferdig de utvalgte bøkene før de møtes, og at de derfor har fått kallenavnet «bokklubben som ikke leser». 

– Jeg tror faktisk vi har hatt to bøker som ingen av oss leste, forteller Lien. 

– Så det bærer preg av at vi ikke er så glad i å lese, men vi har tatt oss opp nå i 2024, legger hun til og ler. 

Denne måneden har imidlertid alle lest den utvalgte boka, og de blir alle enige om at den står seg til «terningkast 5» (selv om noen ombestemmer seg i løpet av kvelden og gir den et øye mindre, tross protester). 

Bevarer vennskapet 

At en gjeng som ikke egentlig er så glad i å lese treffes hver eneste tirsdag for bokklubb, er kanskje litt rart, men for NMBU-gjengen har de faste tirsdags-møtene blitt viktige de siste årene: 

– Bokklubben er jo egentlig bare at vi som studerte sammen henger sammen – et tiltak for å holde på vennskapet, påpeker Lien. 

– Før så jeg disse gutta så og si hver eneste dag i seks år. Vi har jo bodd og studert sammen. Etter at vi ble ferdige på NMBU så vi hverandre plutselig bare en gang hver andre måned, forteller hun. 

De bestemte seg derfor for å begynne å se en fast serie sammen hver uke da en ny episode ble sluppet. Da sesongen var over, gikk de over til å lese istedenfor. 

Selv om de ikke alltid er så ivrige med å lese ferdig, kan de muligens være til inspirasjon for den som både vil lese mer, eller trenger en grunn til å treffe studie-gjengen litt oftere. 

Ulrikke Lien og bokklubben
Denne gangen ble de alle enige om at boken var god.

– Men hvorfor akkurat bokklubb?

– Har ikke peiling, ler Lien og fortsetter: 

– Jeg har egentlig hatt lyst til å lese mer, men synes det er litt kjedelig og vanskelig å finne motivasjon. Det begynte vel kanskje med at noen hadde en idé så sa vi andre bare: «Ja, hvorfor ikke?».

Bokklubben leser alt fra thrillere til selvhjelpsbøker, og har sin egen Tiktok-kanal der de legger ut vurderingene av månedens bok. 

Gjennom den har de den siste tiden fått oppmerksomhet fra flere kanter – sist ut fra et par forlag. 

Kanskje kan nettopp «bokklubben som ikke leser» gi leselyst til andre som sliter med motivasjonen. 

– Det er kanskje en del folk som kjenner seg igjen i oss som en vennegjeng. Det er jo først og fremst for gøy, sier Lien. 

Katta til Ulrikke Lien er svært glad i både bokklubb og å bli tatt bilde av.
Katten Centi deltar også aktivt i bokklubb-møtene som kosepus. Hun er i tillegg svært glad i å bli tatt bilde av.

– Bruke flere sider av seg selv

Torsdag samme uke er Lien på plass for siste øvelse før koret Songlaget i BUL skal ha sommerkonsert på Blindern Hovedgård.  

Også kor begynte Lien med litt ved en tilfeldighet: 

Ulrikke Lien på korøvelse.
Lien begynte i koret Songlaget i BUL på anbefaling fra en venninne.

– Det var en venninne av meg som drev på med det. 

Ut over at Lien har det gøy og får muligheten til å koble helt av gjennom fritidsaktivitetene, tar hun også med seg andre fordeler som hjelper henne som tech-gründer: 

– For eksempel er det mye nettverking som går på tvers. Flere av dem som er med i koret er også i avfallsbransjen som jeg har møtt gjennom jobben. 

Som Lien innledningsvis også påpekte, har det vært viktig for henne å drive med aktiviteter på fritiden der hun får muligheten til å «koble helt av» jobben: 

– Noen tenker kanskje at det skal være sånn at man sitter lenge på kontoret, men jeg tenker heller litt motsatt. Man må passe på å ha plass til andre ting også. Hvis ikke blir det vanskelig å holde ut i en spesiell jobb, og i en jobb der det går mye opp og ned, legger hun til. 

– Jeg tror også det er positivt å bruke flere sider av seg selv. 

Ulrikke Lien på korøvelse.
Årets sommerkonsert blir holdt ved Blindern Hovedgård.

– 500 kilometer

En siste aktivitet Lien også er kjent for å drive med er altså ultraløping – et løp som er alt over 42 kilometer (vanlig maraton). Åpenbart ikke noe for enhver. 

I fjor sommer deltok hun i et løp på hele 168 kilometer, som tok over 34 timer. 

– På bildet hadde jeg pause etter å ha løpt i 80 km. Jeg hadde holdt på i 14 timer og var bare halvveis. Jeg var helt utslitt, og lite visste jeg da at det skulle bli mye verre. Men jeg kom i mål da! Forteller Lien.

Løping er egentlig ikke noe hun er så glad i, men noe hun oppdaget under studiene at var en god strategi for å trene «grit» (utholdtenhet/pågangsmot). 

Ulrikke Lien under en pause under et ultraløp i fjor sommer. Her såvidt halvveis i løpet etter 72 km.

– Etter det har det blitt en slags taktikk på at hver gang jeg skal gjøre noe jeg tror jeg ikke klarer så melder jeg meg på et enda lengre løp. Tanken er at: «Siden jeg har klart et så langt løp (og all dritten det innebærer), klarer jeg i hvert fall dette». 

– Ultraløp har overraskende mye til felles med å bygge selskap, legger hun til.

Det var etter å ha lukket pre-seed runden til Sensorita i 2022 hun bestemte seg for å løpe sitt første ultra på 73 kilometer. 

– Så skulle jeg ut å hente en seed-runde med internasjonale investorer. Da løp jeg 168 km (i fjor) som forberedelse til det. Man sier ultraløping er 90 prosent mentalt og resten sitter i hodet (altså 100 prosent). Sånn er det med fundraising også.

 I Juli hentet Sensorita 34,5 millioner i en ny runde ledet av Brick and Mortar Ventrures og Telenor, selv om Lien har tatt en liten pause fra løpingen. 

Hun kan likevel avsløre at hun har meldt seg på et nytt løp neste sommer: Fra Oslo til Bergen på 500 kilometer. 

– Det betyr med andre ord at Sensorita har en spennende tid i vente, sier hun med et smil.

– Bare fem hverdager

– Er det andre ting du drømmer om å bruke fritiden din på om du finner tid?

– Ja, det er masse! Det er bare fem hverdager og fire av dem driver jeg med organiserte aktiviteter fra før, svarer Lien. 

Sensorita-gründeren er imidlertid opptatt av at hobbyene ikke skal være for krevende. 

– Det skal bare være gøy. Da er det enklere å melde seg på ting. Før gikk jeg på voksenturn, men det var for vanskelig. Det er nok av vanskelige ting på jobb, så det må ikke være for krevende og jeg må føle på mestring. 

– Jeg tror mange gründere har det til felles at man blir veldig enkelt engasjert. Så jeg passer på, legger hun til. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.