-
Technical Support Engineer | NBIM
-
Country Manager Norge | Noteless
-
Partner/Headhunter | Branchy
-
Senior Product Manager | Bakken & Bæck
-
Finance Manager (vikariat) | StartupLab
-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
lyd-tech
Storavtale kan gi millioninntekter: – Enkleste salget jeg har gjort
Gründerne bak norske Hance sikter høyt etter å ha landet en drømmeavtale med en av verdens største elektronikkgiganter.

For litt siden ble det kjent at den norske lydoppstarten Hance har inngått en partneravtale med Intel, en av verdens største chip-produsenter.
Nå kan Hance-gründerne avsløre at avtalen, som potensielt kan gi selskapet inntekter oppe i hundremillionersklassen, nærmest kom av seg selv:
– Jeg tror jeg omtrent bare fikk hilst på de tre gutta fra Intel, og etter det trengte jeg nesten ikke å si noe, forteller daglig leder og gründer Joote Michal Hika.
Avtalen ble nemlig landet da en annen samarbeidspartner, Grass Valley, introduserte Hika for representanter fra chip-produsenten for en stund tilbake.
Ifølge Hika trengte han knapt å si noe under pitchemøtet:
– Så det var det enkleste salget jeg har gjort. Grass Valley gjorde innsalget for meg, sier han.

Millioninntekter i sikte
Hance AI står bak en teknologi som gjør det mulig å isolere stemmer eller andre lyder fra bakgrunnsstøy i sanntid – for eksempel gitarlyden i favorittlåta eller stemmen til din kjære i telefonen. Teknologien har dermed mange bruksområder – fra radiosamband til videokonferanser.
Gründerteamet består av erfarne lydgründere: Peder Jørgensen og Erling Hoff som står bak lydselskapet Soundly, som ble solgt til svenske Epidemic Sound, mens Stian Aagedal er grunnleggeren av Acon Digital.
Les også: Norsk startup fikk med Silicon Valley-stjerne på PR-stunt
Les også: Lyd-startup med ambisjon om enhjørning-status om fem år
Avtalen med Intel innebærer at Hance får betalt for å tilpasse teknologien slik at den kan komplementere Intels prosessorer (NPU-er) – chipene som fungerer som motoren i blant annet datamaskiner og laptoper.
Hance-teknologien kan dermed selges som en del av en pakkeløsning til Intels kunder – som Lenovo, Dell og HP – som potensielt kan gi store lisensinntekter for det norske selskapet.
– Det er der de store inntektene vil komme. Hvis vi ser på tallene: Lenovo, som er den største kunden, produserer rundt 60 millioner enheter i året. I tillegg eier de Motorola – så totalt er potensialet 120 millioner enheter årlig, sier Hika.
– Da trenger vi ikke mange kroner per enhet før det blir en del penger, legger han til.
Hance har foreløpig kun vært bootstrappet, i tillegg til at gründerne ikke har tatt ut lønn store deler av tiden. Fjorårets regnskap viser at selskapet hadde inntekter på litt i overkant av én million, med et underskudd på -2,3 millioner.
Les også: Seks hete musikktech-startups som kjemper om å bli den neste store hiten

Flere tar kontakt
Om Hance faktisk får solgt inn teknologien som en del av Intels pakkeløsning, gjenstår å se, men teamet mener det er stor sannsynlighet for at avtalene nå vil komme på løpende bånd.
– Umiddelbart etter avtalen ble kjent har vi fått mange innkommende henvendelser. Vi gjør ikke noe utgående salg – vi får bare masse innkommende. Så det er en luksussituasjon, sier Hika.
Ifølge han samarbeider Hance nå blant annet med flere andre store mobilselskaper og elektronikkprodusenter, men han kan foreløpig ikke avsløre hvem.
På verdensbasis finnes det andre aktører innen lydteknologi som kan regnes som konkurrenter, men ifølge gründerne er det som skiller dem at de kan isolere alle lyder og håndtere de ulikt i sanntid – noe som åpner for bruk i kringkasting eller i mikrofoner som sender direkte.
– Nå jobber vi også med ulike mobilselskaper, der vi i sanntid kan velge ut objekter mens man filmer, som man vil forsterke lyden for. Hvis jeg ønsker å forsterke lyden av deg i en video for eksempel, kan jeg gjøre det, forklarer han.
Les også: Svensk musikkgigant øker kraftig
Sikter fortsatt mot enhjørningsstatus
Selskapet, som i dag teller åtte ansatte, planlegger å vokse til 16–18 personer innen ett år.
Hance AI har tidligere uttalt at de har som mål å oppnå enhjørningsstatus, en verdsettelse på over én milliard dollar, innen fem år.
– Jeg føler absolutt vi ligger veldig godt an. Absolutt. Fortsetter vi i samme tempo, er det ingen grunn til at vi ikke skal få det til, sier Hika.