investor

Startuplabs fond var forbeholdt gründere og «utvalgte støttespillere» - nå åpner de døren for flere

Startuplabs fond er blant de beste i Europa. Fond fem blir det første under nye EU-regler. – Nå kan vi invitere flere til å bli investorer i fondet, sier investeringsdirektør Gisle Østereng.

Lise Fulland, Jens Christian Aune og Gisle Østereng i Startuplab
Publisert Sist oppdatert

Startuplab ønsker å vokse med oppstartsbedriftene. Når Investeringsdirektør i Startuplab, Gisle Østereng, nå blåser i gang innsamlingen av minst 300 millioner kroner til Founders Fund V, medfølger flere endringer i den vellykkede investerings-modellen. 

– Dette er mer enn tidligere fond, men det er ikke første gangen vi har doblet fondsstørrelsen, sier han. 

Mens Startuplab-fondene historisk har begrenset seg til å kun investere i selskapenes aller første runder, ønsker de nå å kunne følge opp investeringene senere. Dersom eierskapet er på 10 prosent, skal de dermed i teorien kunne ta 10 prosent også av neste runde.

Et mer modent økosystem har også løftet «inngangsprisene», noe Startuplab tar konsekvensen av.

– Startups kan heldigvis absorbere mer kapital nå enn før. Og en vellykket seriegründer forventer ikke - og skal heller ikke - starte på bar bakke. Med mer kapital, vil vi kunne komme flere i møte, sier Østereng.  

Men det er på ingen måte snakk om å bli et fullblods venturefond. 

– Vi ønsker å være der fra starten, og samtidig tilby litt mer fleksibilitet.

Startuplabs Founders Fund

  • På 12 år har Startuplabs fire Founders Fund rukket å investere i over 170 startups. Nå er jakten startet for å fylle det femte. 
  • Startuplab har investert i startups gjennom fire fond. Mens det første fondet var på kun 20 millioner, har senere fond vært betydelig større. Totalt har Startuplab investert over 300 millioner kroner til nå.
  • En svært lang rekke kjente gründere har vært investert i fondene, blant annet Spacemaker-gründerne Anders Kvåle og Carl C.L. Christensen, Geleto-gründer Henrik Müller-Hansen, Ardoq-gründer Erik Bakstad, Askeladden-gründer Martin Schütt, Opera-gründer Jon S Von Tetzchner og Oda-gründer Karl Munthe-Kaas.
  • Startuplab har tradisjonelt gått inn med kapital i en omgang, og da i den første runden. Et vanlig investeringsbeløp ligger for tiden på to til tre millioner kroner per selskap. I fjor ble det investert i 21 selskaper.
  • Uten at Investeringsdirektør Gisle Østereng avslører nøyaktige tall, peker han på at avkastningen har vært blant de bedre i Europa. Til Finansavisen sier han at den ligger i øvre kvartil, noe som innebærer at de er blant de 25 prosent beste i Europa. 

EuVECA endrer spillereglene

I 2021 innførte Norge EuVECA-forordningen som åpnet for en ny type fondskonsesjon. Forordningen hadde som formål å lette tilgangen på kapital til små- og mellomstore bedrifter. 

Den nye konsesjonen gir blant annet adgang til å yte lån til porteføljeselskapene. Den åpner også for at man kan markedsføre fondet til investorer i hele EØS-området og ikke kun til profesjonelle investorer. 

Samtidig betyr det at fondene må rette seg mot investorer som kan investere minst 100.000 euro og som er villige til å signere på at de forstår risikoen de påtar seg.

Sandwater-partner Kristian Melhuus løftet frem Solberg-regjeringens ratifisering av forordningen som utslagsgivende for at de fikk med seg EU-fondet EIF, som igjen ga ringvirkninger blant andre store investorer. 

Østereng i Startuplab bekrefter overfor Shifter at med EuVECA på plass står også de friere enn tidligere med tanke på hvem som inviteres inn i fondet, selv om det vil ta tid å få på plass alle detaljene.

– Betyr det for eksempel en mulighet for å ta inn flere investorer fra EØS-området? 

– Nå åpner vi mye bredere! Tidligere har vi begrenset oss til de som jobber veldig tett med oss, og egentlig vært et slags investorfellesskap. Nå inviterer vi både våre eksisterende investorer, våre corporate partners, family offices, noen institusjoner og ikke minst: siste generasjon vellykkede gründere! Først og fremst norske, men vi har adgang til å åpne for utenlandske om vi vil.   

I fond III og IV åpnet Startuplab for større kapitalmiljøer som Ferd og Investinor. Nå står blant annet EUs EIF på ønskelisten. 

– Vi kommer til å prøve å få dem med, og blir selvsagt glade hvis de vil, samtidig er vi klar over at de kommer til å trenge en del tid for å vurdere det.

Selv om Euveca gir muligheter for å markedsføre i Europa, er planen å starte her i Norge frem til «first close», altså når fondet stenger den første runden med kapitalinnhenting for nye investorer. 

I tidligere fond fikk utvalgte gründere komme inn til en lavere prislapp enn 100.000 euro. Som følge av Euveca-reglene blir ikke det mulig denne gangen.

– Når stadig flere institusjonelle investororer kommer inn, står dere i fare for å miste det unike gründerperspektivet i Founders Fund? 

– Vi er fortsatt Startuplab Founders Fund - vellykkede gründere tar mye av fondet og bidrar med tid, erfaring og nettverk. Og så skal vi sørge for å få med en del av dem som har gjort exits de siste årene slik at de kan bidra inn i neste generasjon av gründere. Vi blir stadig imponert over hvordan våre investorer hjelper porteføljeselskapene og den nye generasjonen med å åpne dører, gi tips, råd og dele av sine erfaring. Noen, som Murshid Ali, skriver til og med bøker for å spre denne kunnskapen effektivt.

Vanlige betingelser

Østereng mener det definitivt er mindre kapital i markedet og at prosesser tar lengre tid nå.

– Men vi er så heldige å oppleve god interesse og har begynt å motta tegning, sier han. 

Internasjonalt har flere fond vært nødt til å justere på honorarstrukturen sin for å få inn kapital. Da Sandwater nylig lukket sitt første venturefond med ny bestenotering for et førstegangsfond, var det et poeng at honorarstrukturen lå fast. 

– Har dere gjort noen justeringer på kostnadssiden denne gangen? 

– Betingelsene er standard for venturebransjen, uten at vi sier mer om det ettersom fondet ikke er lukket ennå, sier Østereng.

Historisk har vanlige betingelser vært et løpende forvaltningshonorar på to prosent og en såkalt carry-komponent på 20 prosent av avkastningen når fondets kapital og gevinst skal returneres til eierne.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.