politikk

Som toppolitiker laget Dilek Ayhan den første gründerplanen - nå driver hun selv en oppstart

The Conduit er Oslos nye klubb for de som vil skape positive endringer - og trenger kapital.

Dilek Ayhan er tidligere statssekretær i Solberg-regjeringen, og er nå administrerende direktør i The Conduit Oslo.
Publisert

Den tidligere statssekretæren i Solberg-regjeringen tok steget inn i gründertilværelsen for omtrent et år siden. Da ble hun administrerende direktør for The Conduit Oslo, et prosjekt Dilek Ayhan beskriver som «hovedstadens nye storstue for endring». I et bygg fra 1882 på Tullinløkka i Oslo skal et nettverk av gründere, næringslivsledere, investorer, frivillige, kreative ildsjeler og beslutningstakere forsøke å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid.

– Vi bringer sammen ildsjeler på tvers av alle sektorer - de som har løsningene og de som ønsker å investere i dem, sier Dilek Ayhan.

Kapital-kobling

Oslo er den andre lokasjonen til The Conduit. Den første var i London, og ble grunnlagt i 2018 av blant andre sør-afrikaneren Paul van Zyl som Ayhan har truffet gjennom World Economic Forum. Den kjente juristen og menneskerettighetssaktivisten har blant annet vært sekretariatsleder for forsonings- og sannhetskommisjonen etter apartheid-regimet. 

Medlemmene i klubben i London er alt fra store stiftelser og store teknologiselskaper til sosiale entreprenører og kunstnere. Det samme ønsker Dilek Ayhan å få til her i Norge. 

– Vi skal gjøre vårt for at alle som ønsker å bli med i The Conduits nettverk får gode muligheter til å realisere endringen de ønsker å skape, sier hun.

Hun presiserer at det ikke er et coworking-space hun bygger opp, men en møteplass. Det skal også være en mulighet for å hente kapital. I London har The Conduit gjennom investeringsplattformen Conduit Connect hentet inn 25 millioner pund til ulike oppstarts- og vekstselskaper, som senere har hentet inn over 600 millioner pund. Hun tror den nye klubben kan bidra til at også flere norske startups klarer å hente penger i utlandet.

Gründerpolitikeren

Som statssekretær for Høyre var hun dypt involvert i den første gründerplanen, der nettopp mangelen på internasjonal investor-kapital ble pekt på som et problem for norske startups. Ayhan ble også kjent for å være den som fikk med seg resten av regjeringen til å sette opp en egen gründervennlig opsjonsskatt-ordning. Den gjorde at de ferskeste oppstartsselskapene ikke ble straffet for å bruke dette som et gode for å friste dyktige talenter.

Riktignok var ordningen ganske beskjeden da den ble lansert, og begrensningene ble møtt av oppgitte gründerne i første omgang. For Ayhan var det imidlertid en stor politisk seier.

– Det var et prinsipielt spørsmål, og det var vanskelig å få gjennomslag for en slik ordning i Norge. Jeg brukte flere år på å få det til, men jeg ga meg ikke. Siden har ordningen blitt styrket, slik jeg sa at den kom til å bli, sier Dilek Ayhan. 

Hun er likevel forsiktig med å peke ut hvem de prinsippfaste motstanderne var, selv om mange andre peker i retning skatteøkonomene i Finansdepartementet.

– Selv de som jobber mot en slik ordning, mener det egentlig vel. De er opptatt av like vilkår for alle. Men for å få fart på nyskapingen og skape nye arbeidsplasser, må man ha noen spesielle ordninger for investorer og gründere, selv om det bryter med disse prinsippene. 

Hun erkjenner at ting ennå ikke er perfekte, og at det er nødvendig å jobbe videre for å bedre rammevilkårene for oppstartsselskaper.

Politiske tips

– Har du noen tips til gründere som vil ha politisk gjennomslag?

– Det er viktig at de som kan disse områdene, engasjerer seg i politikken, det bidrar til økt kunnskap hos politikerne. Dessuten er det fint om vi får flere politikere med bakgrunn fra disse miljøene. 

Hun mener det har vært en positiv utvikling i gründernes politiske påvirkningsarbeid.

– Flere og flere engasjerer seg, og de politiske diskusjonene har blitt bedre med årene. Gründerne er flinkere til å mobilisere seg og utvikle politikk. Samtidig virker det som politikerne er mer interessert i å lytte. Stemmene blir hørt.

Ayhan mener hun selv har vært privilegert og heldig som har kunnet reise rundt å se alt det spennende som skjer i næringslivet her i landet. 

– Det skjer så mye bra som folk ikke vet om. Dette er ting som fortjener mer synlighet - særlig i en tid med så mye negativt i nyhetsbildet. Det er viktig ikke å glemme alt det positive.

Praktisk arbeid

Hun synes også det går bra med The Conduit. Kort tid etter åpningen har klubben fått et bredt spekter av over 200 medlemmer fra norsk samfunns- og næringsliv. Blant medlemmene finner man Agnes Arnadottir, Johan Brand, Pamir Ehsas, Will Pearson, Isabelle K. Ringnes, Anne Beate Hovind og Chisom Udeze. 

Som gründer av Oslo-avdelingen til The Conduit får Dilek Ayhan jobbe «hands on», noe hun savnet da hun var i politikken. Det innebærer alt fra søppelbæring til økonomiansvar.

– Selv om det er en gave å være i politikken, jobber man som politiker veldig overordnet. Jeg er en gjennomfører, jeg liker å se at ting blir gjort og fulgt opp. Og så er jeg fri til å gjøre akkurat det jeg vil. 

Hun påpeker at hun  ikke føler seg ferdig med politikken.

– Min politiske karriere er nok ikke over, men alt til sin tid. Store oppgaver venter foran oss. Nå samler jeg opp mer kunnskap gjennom dette arbeidet. 

Hun har lært seg å jobbe hardt, og skal fortsette med det, påpeker hun.

– Jeg pusher og dytter hvor enn jeg er, enten det er i organisasjoner, akademia, politikken eller i privat sektor. Alle som kjenner meg, vet at jeg tar tak i ting som er krevende og vanskelig. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.