Adam Scheuring (t.h.) og medgründer Oscar Haavardsholm, samfunnsøkonom med bakgrunn som klima- og bærekraftsanalytiker i Vista Analyse, har jobbet intenst i et år for å få verktøyet opp å gå.

Som engleinvestor har han truffet blink gang på gang: Nå er han selv gründer igjen - med en klimastartup

Adam Scheuring har første kunde på plass, og noen av Nordens tyngste tech-profiler har investert i oppstartsselskapet som hjelper bedrifter å kutte klimautslipp.

Publisert Sist oppdatert

– Det reneste karbonet er det du aldri slipper ut, sier gründer Adam Scheuring.

Han snakker om hvordan næringslivet bøter på sine CO2-utslipp ved å kjøpe klimakvoter i andre land – gjerne med en noe omdiskutert effekt.

– I stedet for å kjøpe klimakvoter for å fly, er det jo sikrere å ikke fly, påpeker han.

Ungareren kom i sin tid til Norge som utvikler i Geir Førres milliardstartup Energy Micro, før han senere startet for seg selv. Etter at Scheuring solgte selskapet sitt tilbake i 2015, har han blant annet vært engleinvestor med usedvanlig god teft. Han var tidlig inne i kjente tech-selskaper som Nurx, No Isolation, Teston og Sanity. Det siste året har han jobbet hardt under radaren med et nytt prosjekt, klimastartupen Variable.

Det store skiftet

Sammen med medgründer Oscar Haavardsholm og utvikler Phillip Kilian har han utviklet et verktøy som hjelper bedrifter å få en detaljert oversikt over CO2-utslippene i hele verdikjeden, også de indirekte utslippene, på fagspråket kalt “Scope 3”. Utfra dette kan selskapene gjøre effektive klimatiltak - alt fra å sette miljøkrav til underleverandører til å justere av egne aktiviteter. Scheuring kaller det «et operativsystem for klimatiltak».

– Det er ikke bare sikrere enn å kjøpe kvoter, men billigere, og kan spare deg for mye penger i det lange løp, sier Scheuring.

Verktøyet henter utslippsdata fra hele verdikjeden til et selskap, både oppstrøms og nedstrøms. Utfra dette beregner de klimarisikoen og identifiserer såkalte «emission hotspots» der bedriftene kan gjøre endringer.

– Verden er i gang med det store grønne skiftet, og bærekraft vil være et konkurransefortrinn. De fleste gjør en eller annen form for beregning av utslipp, men de gjør det ikke fullt ut, sier Oscar Haavardsholm, og viser til den enorme jobben det er å holde styr på alle utslippene fra start til slutt.

– Verktøyet identifisere ting som kan gjøres. Det hjelper deg å prioritere.

Erfaren investorrekke

Flere kjente startup-profiler backer selskapet. Edvard Engesæth fra Nurx, Johan Brand fra We are Human og tidligere Kahoot, Chris Moen fra Teston, Erling Magnus Solheim fra Playpulse og tidligere Douchebags, Magnus Hillestad og Even Westvang fra Sanity, Kristoffer Røil fra Vic.ai, samt Victor Henning, tidligere gründer av Mandeley. Ikke minst er Atomico Angels inne på investorsiden. Variable var dessuten med i den siste runden av StartupLabs DNB NXT-akselerator.

Adam Scheuring understreker at Variable ikke skal bli «nok et konsulentselskap», men at de lager et «software as a service»-produkt. Mens en bedrift i beste fall lager klimaregnskap én gang i året, skal det nye «klima-operativsystemet» gi bedriftene løpende oversikt. Onboardingen skal være enkel, og målet er raskt å lære kundene så mye at de selv kan bruke verktøyet. Variable har allerede betalende brukere, ett av selskapene på kundelista er bymøbel-produsenten Vestre.

– Målet er at det skal bli like enkelt å gjøre et slikt klimatiltak som å kjøpe en kvote, sier Scheuring.

Derfor har de politisk medvind

– Krever det ikke store politiske endringer for at dere skal lykkes?

– Vi er midt oppi et stort politisk skifte. Mange av de som har jobbet med klima i årevis er blitt desillusjonerte, fordi så lite har skjedd. Men nå ser vi at mye av det som er blitt snakket om i generasjoner, blant annet innenfor karbonprising, er i ferd med å skje, sier Oscar Haavardsholm.

EUs kvotepriser vil gå opp, og i stadig flere land og regioner innføres det en form for karbonprising. Med en slik utvikling vil det bli stadig dyrere å slippe ut CO2, og egne tiltak for å kutte utslippene i en bedrift vil i mange tilfeller være et billigere alternativ.

Haavardsholm viser til USAs gjeninntreden i Parisavtalen etter presidentskiftet, sammen med Kinas økte trykk på klimatiltak, som andre viktige faktorer i tida fremover.

Et annet bakteppe er innføringen av EUs såkalte taxonomy-system for bærekraftige investeringer, der finansselskapene må rapportere inn de miljømessige sidene av å plassere pengene i bestemte prosjekter. Dette igjen vil få konsekvenser for verdivurderingen av selskapene, ifølge Haavardsholm.

– Dette vil bidra til å gjøre hele finansindustrien grønnere. Internasjonale investorer ser nå etter bærekraftige områder å plassere kapitalen.

Dette er konkurrentene

Det er ikke en helt utråkket løype Variable går opp. Foruten konsulentselskaper som er tungt involvert i klimarapportering for store selskaper, har det den siste tiden poppet opp startups som vil hjelpe bedrifter med å bli mer klimavennlige.

– Det er mange konkurrenter der ute, men jeg mener de ofte er lite prinsipielle og tar ikke jobben med å gå i dybden. De gjør noen grove analyser og kjøper kvoter for selskapene. Vi lager et detaljert og finkornet klimaregnskap, fra faktiske data, ikke bare generelle estimater, sier Scheuring.

Det er ikke det eneste som skiller selskapet fra konsulentbransjen. Scheuring peker på at Variable i bunn og grunn også er en fintech-startup, og ser på hvordan løsningen kan integreres i finansielle verktøy.

– Det har vært et underlig år, men det morsomste jeg noen gang har hatt på jobb. Kundene vi møter er så klare for endring. Mange av dem har jobbet i motvind i mange år, men nå skjer det. Det gir oss mye selvtillit og positiv energi.