Bygg og Anlegg

Skanska investerer i krasjtest-startup for bygg

Oppstartsbedriften Virtualhouse krasjtester tekniske systemer til bygg. Nå kjøper Skanska 5 prosent av selskapet.

Gründerne i Virtualhouse, Jon Olav Aurdal (CFO) og Gjermund Tomasgard (CEO), får Skanska inn på eiersiden.
Publisert

Da sivilingeniør Gjermund Tomasgard leverte energisentralen til et fjernvarmeprosjekt i Ulsteinvik, og underleverandørene ikke var sikre på om de tekniske systemene faktisk ville fungere, fikk han en idé. 

Han ville overføre prinsippet med krasjtesting av systemer han hadde lært fra offshorebransjen og tilby det samme til byggebransjen. Dermed ble Virtualhouse startet i 2018. 

Nå skal oppstartsbedriften hjelpe Skanska med å minske systemfeil på nye Campus Ullevål. I tillegg kjøper anleggsfirmaet 5 prosent av Virtualhouse.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Hvor mye Skanska betalte vil ikke partene si noe om. 

Før emisjonen satt gründerne omtrent 68 prosent av aksjene. Andre investorer er blant annet Sogn og Fjordane-fondet, Base gruppen og Kjeller innovasjon

– Det er et viktig signal at de har troen på oss og at de mener dette bør være i bransjen. I tillegg har de en god «utviklings-muskel» gjennom Skanska digital, sier Tomasgard. 

Han forklarer at de tilbyr simuleringer av kjøle-, varme- og ventilasjonssystemer mens byggeprosjekter fortsatt bare er på planleggingsstadiet. Gjennom informasjon fra planleggingen av systemene (som plantegninger) kan mulige feil finnes, allerede før de installeres. Dagens løsning, hvor man ikke får testet systemet før det er installert, kan fort bli både dyrt og lite miljøvennlig fordi løsningene i verste fall må erstattes.

– Bygg har blitt mye mer komplekse og teknikk har blitt en større del av driften, sier gründeren. 

– Med Virtualhouse kan vi unngå mange feil som fører til ekstra arbeid, kostnader og utfordringer i sluttfasen. Denne teknologien er ikke bare for nye byggeprosjekter, men også nyttig for å oppgradere eksisterende bygg på en mer bærekraftig måte, eller optimalisere driften av bygg som er i drift, sier Christoffer Hernæs - direktør i Skanska digital. 

Christoffer Hernæs er direktør i Skanska digital,

– Det forventes at bebygd areal vil dobles innen 2060, og siden drift av bygg står for hele 28 prosent av årlige CO2-utslipp er VirtualHouse sin løsning viktigere enn noen gang, ifølge Hernæs. 

Prinsippet med simulering og testing av systemer har vært mer utbredt i offshore og maritim sektor. Tomasgard jobbet tidligere i «Marine cybernetics», som ble startet av fire professorer fra NTNU og solgt til DNV i 2014. 

Snuser på eiendomsselskaper

For oppstartsbedriften har en av utfordringene vært å finne ut hvem i byggebransjen de burde henvende seg til. 

Nå har de landet på at totalentreprenører som skal bygge nytt, som Skanska, men også eiendomsselskaper med eksisterende bygg er kundegruppa de må fokusere på. 

– Mange bygg bruker for mye energi fordi systemene deres ikke fungerer skikkelig, sier Tomasgard.

Målet for 2024 er å etablere seg i Norge og skaffe flere kunder. Ambisjonen på overordnet plan er å få næringen, over hele verden, til å jobbe på en effektiv og bærekraftig måte, forklarer Tomasgard.