Ombruk 

Sirken vil gjøre det lettere å starte ombrukssentraler i hele Norge 

Nye krav til ombruksdokumentasjon og bærekraft gjør at det er behov for ombrukssentraler. Oppstartsbedriften Sirken ruller nå ut et nytt tilbud som skal svare på nettopp dette. 

Nytt tilbud: Gründer og daglig leder Ingvar Aune i Sirken tilbyr nå en teknisk løsning som skal gjøre det lettere for å få bedre oversikt over ombruksvarer og legge til rette for omsetting av ombruksvarer.
Publisert Sist oppdatert

Nye regler som gir doer og fasader nytt liv, er på vei. Det stilles en rekke krav til offentlige og private utbyggere om bærekraft og ombruk. Samtidig mangler det løsninger for omsetting av ombruk. 

LES MER Se hvilke gründere som tjener på dette. 

Sirken er et oppstartselskap fra Trondheim som har utviklet en løsning med selvbetjente kontainere for ombruksvarer. 

Kunder kan logge seg inn på Sirken sitt system og se oversikt over varene - og samtidig få tilgang til kontainerne via oversikt på en nettside. Du kan kjøre til en kontainer og for eksempel kjøpe et vindu. 

Dette har vært et tilbud forbeholdt privat næringsliv - og vært plassert ute hos bedrifter. 

Nå utvider Sirken tilbudet. 

Ulike modeller: Sirken har til nå tilbudt salg av ombruksvarer i en Sirken-kontainer. Nå tilbys løsningen også i andre bygg.

Nå har de videreutviklet systemet, slik at løsningen ikke trenger være tilknyttet en kontainer eller enkeltbedrift - men større bygg som huser en ombrukssentral. 

Sirkla Ressurs i Kaupanger er et av selskapene som har tatt i bruk løsningen til Sirken. 

– Nå er vi på god vei i riktig retning for å få ombruk i større skala, sier Ingvar Aune, gründer og daglig leder i Sirken. 

Brukerne av løsningen kan både få oversikt over produktene som er tilgjengelig, og sjekke inn i bygget for å kjøpe varer. 

Sirkla Ressurs driver med kontainertransport og næringsavfall. Daglig leder Geir Øygård forteller hvorfor de ble med på prosjektet sammen med Sirken. 

Kaster dører og vinduer 

– Vi ser at det er veldig mye «brukanes» som blir kastet. Vi kan ikke holde på sånn i fremtiden. Vi må ta bedre vare på ressursene. Vi ønsker å være en deltaker når det gjelder å påvirke det fotavtrykket, sier Øygård. 

Han har blant annet sett at dører og vinduer bli kastet, og at konstruksjonsvirke blir sendt til forbrenning. 

Sirkla Ressurs har nå bygget om en av sine lagerhaller til å bli en ombruksshall og benytter teknologien fra Sirken. Den offisielle åpningen var 15.mars. 

– Vi har ikke hatt kø utenfor her ennå, men vi har hatt noen telefoner - folk lurer på konseptet. Jeg tenker vi må gi det litt tid, så det blir kjent. Så blir det opp til entreprenørene i prosjektet å levere inn attraktive varer. 

Vil levere til hele landet

Målet til Sirken er å samarbeide med partnere i hele landet om å levere løsningen. 

Snart skal systemet tas i bruk på Forus i Stavanger. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Partnere betaler en månedlig sum for løsningen, og de får de en kickback av omsetningen som har som mål å gjøre løsningen lønnsom ikke bare fir miljøet men økonomisk for hele bransjen, forteller Aune. 

Aune sammenligner ombrukssentraler med el-bilmarkedet for å forklare markedet og mulighetene: 

– Elbil-markedet ble ikke en suksess før man hadde et nettverk av ladere. Man må også bygge nok mottak for ombruk i hele landet, så alle har et sted å levere inn til gjenbruk. Vi må også sortere ut det som er avfall. Det må skje en kulturendring - slik at det er lettere å levere inn for brukerne - og at alle initiativ er samlet under samme paraply, sier Aune.