exit

Schibsted med saftig papirtap i svensk fintech solgt for «vrakpris»

Den svenske økonomi-appens verdsettelse falt fra 2 milliarder kroner til dette, ifølge Breakit.

Sjef i Schibsted Ventures, Jussi Lystimäki.
Publisert

Sist uke ble det kjent at den svenske fintechen Rocker, hvor Schibsted var på eiersiden, var blitt solgt til det Realtid.se omtalte som «vrakpris». 

Schibsted hadde i flere år vært eier i selskapet som utviklet en app for enklere økonomistyring, og det var en åpen hemmelighet at konsernet ønsket å selge selskapet. 

Planen var egentlig å gå på børs til 1,5 milliarder kroner, og under en emisjon i februar 2022, da rentene fortsatt var lave og mange selskaper fortsatt fikk svært høye verdsettelser, ble prisen på Rocker satt til to milliarder svenske kroner. 

Schibsted Ventures var blant investorene som spyttet inn mer kapital i Rocker i denne runden. Fra å eie 32 prosent i 2020, var eierandelen økt til 34 prosent i 2022.

På dette tidspunktet var Schibsteds aksjer i selskapet trolig verdt 680 millioner kroner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Breakit kan nå avsløre at alle aksjene i Rocker ble solgt for til Nordiska for 37 millioner svenske kroner, som gitt at eierandelene ikke har endret seg, innebærer at Schibsted sitter igjen med 12,5 millioner kroner.

Totalt har Rocker, ifølge databasen Eivor, tatt inn 764 millioner kroner i risikokapital. 

Hva Schibsted har betalt for aksjene er ikke kjent, men som langvarig eier, er det grunn til å tro at brorparten av investeringene var til adskillig lavere verdsettelser. 

Det er likevel et saftig papirtap for konsernet som hadde 684 millioner i resultat (EBITDA - før rentekost, skatt og ned- og avskrivninger) i fjerde kvartal 2023. 

Den mye omtalte og kortvarige investeringen på 10,1 prosent i Viaplay, var til sammenligning på 400 millioner kroner.

Siden trappet ned i Sverige

På slutten av fjoråret ble det klart at Schibsted Ventures, under ny leder Jussi Lystimäki, trapper ned venturesatsingen i Sverige, og at investeringene i tidlig fase i større grad skal styres fra Norge. Dette skjedde i takt med at flere sentrale personer hadde forlatt investeringsmiljøet. 

For å være ryddige: Schibsted har en majoritetspost i Shifter Media. Journalistikken produseres uavhengig av eierskapet.