Investering

Røkke investerer i Zerolytics

Zerolytics har hentet 40 millioner i ny emisjonen ledet av Røkkes RunwayFBU. 

Kjell Inge Røkke under lanseringen av Runway FBU.
Publisert Sist oppdatert

Shifter har flere ganger tidligere skrevet om Zerolytics gründet av Per-Otto Wold, Atle Christiansen og Bent Erik Bakken. 

Nå henter selskapet 40 millioner i en ny emisjon, til en verdsettelse på 120 millioner, skriver Finansavisen

Oppstartsbedriften skal hjelpe kapitaleiere å skjønne risikoene og mulighetene i store bedrifters reise mot netto null utslipp. 

Emisjonen er ledet av Kjell Inge Røkkes Runway FBU og allerede eksisterende investor Geir Førres «Firda», etterfulgt av Sondo Capital. 

– Tusenvis av selskaper har lagt netto-null planer, men ingen har sett på kredibiliteten og den reelle mulighet til å levere på planen. Hvis et selskaps planer om å levere på sin «netto null forpliktelse» ikke er reell vil det innebære ekstra kostnader som påvirker bunnlinjen, eller at de må endre på sine planer. 

Zerolytics analyserer kun store selskap, med store utslipp, innen blant annet olje og gass, stål og sement. Det eneste selskapet de har tatt for seg i Norge er Equinor, forklarer Wold. 

Per-Otto Wold har også gründer appen Spond som blant anet brukes til å organisere teninger. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Når det ikke er transparens i markedet allokeres også kapital feil, legger han til. 

Flere oppstartsselskaper har satset tungt på å hjelpe andre med å nå klimamål de seneste årene, deriblant Ducky og Celcia. 

Zerolytics skiller seg altså fra de to nevnte med at de tilbyr investorer, ikke selskapet, et verktøy som gjør det enklere å forespeile hva det i faktisk vil koste når Equinor sier utslippene deres skal være «nær null» i 2050. 

– Med våre finansielle digitale tvillinger lager vi en utslippsbane, som viser hva bedriftene faktisk kommer til å slippe ut de neste årene. Hvis det da blir et gap mellom dette og de målene de har satt seg, så innebærer dette en kostnad. Derfor må de enten endre målet sitt eller investere mer for å nå målene, og det blir synlig på driftsresultatet, sier Wold til Finansavisen.