SaaS

Oversikt: Børsnoterte SaaS-selskaper skårer høyt på tallene som teller nå

SaaS-selskaper skal fortsatt vokse, men mer «effektivt» enn før. Her er oversikten som viser hvordan Kahoot, Zalaris, Pexip og Carasent er bedre enn det internasjonale snittet.

Oslo 20190614. Styreleder Eilert Hanoa i Quiz-selskapet Kahoot. Foto: Vidar Ruud / NTB
Publisert

Oslo Børs har mistet flere SaaS-selskaper det siste året. Flere av de som fortsatt er igjen rapporterte torsdag om aktiviteten i første kvartal.

  • Veksten fortsetter stort sett, selv om det er i et lavere tempo enn tidligere.
  • Målt mot internasjonale referanseindekser er norske børsnoterte SaaS-selskaper fortsatt lavt verdsatt.

Kahoot med 15 prosent ARR-vekst

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Kahoot meldte om 18 prosent høyere omsetning i første kvartal 2023 enn på samme tid i fjor. Totalt omsatte edtech-selskapet for 40,5 millioner dollar, 433 millioner kroner. Veksten uten læringsportalen Clever var på 14 prosent.

For SaaS-selskaper er det viktig å vise til vekst i de årlige abonnementsinntektene (ARR). I en fersk McKinsey-studie pekes det på at ARR-vekst er blant tallene i SaaS-universet som i sterkest grad korrelerer med langsiktig vekst.

For Kahoots del økte ARR med 15 prosent til 159 millioner dollar, tilsvarende 1,7 milliarder kroner, ved utgangen av kvartalet.

Jakten på 40

Et annet svært sentralt SaaS-tall er den såkalte «40-regelen». Selskaper som ligger over 40 prosent når man legger sammen veksten i omsetning og lønnsomheten (EBITDA- eller fri kontantstrøm-margin), ender oftere opp med å gjøre det bra, enn de som ligger under.

Tar man omsetningsveksten på 18 prosent og kombinerer med Kahoots rapportering av Cash-EBITDA som prosent av omsetningen på 32 prosent som fasit, klarer Kahoot 40-kravet med god margin.

SaaS-selskapene som er tatt av børs siste år

(eller er i ferd med å bli det)*

  • Play Magnus
  • Meltwater*
  • Ecoonline
  • House of Control
  • Ørn Software

Da er riktignok aksjebasert kompensasjon ikke tatt ut, og den var på 7,2 millioner dollar i kvartalet, tilsvarende 77 millioner kroner. Det er faktisk er 72 prosent av hele den justerte EBITDAen til selskapet. Uten aksjebasert lønn var EBITDA-marginen på 7 prosent som altså gjør at Kahoot landet på 25 og godt under 40-regelen.

Men her strides de lærdeste SaaS-ekspertene. For dersom lønnsomheten måles slik McKinsey foretrekker, som fri kontantstrøm fra drift minus investeringer, 18 prosent i Q1, lander Kahoot på 36.

SaaS-tallene som teller nå

Ardoq-sjef Erik Bakstad pekte nylig i et intervju med Shifter på at fokus blant SaaS-investorer har skiftet fra de mest vekstrettede målene til «effektiv vekst», og at et sentralt mål da er omsetning per ansatt, eller ARR per årsverk.

En amerikansk undersøkelse blant 1500 SaaS-selskaper gjennomført i mars 2022 viste at for selskaper med ARR under en million dollar, var medianen av ARR per årsverk rundt 30.000 dollar (320.000 kroner). For selskaper med mellom 50 og 10 millioner dollar i ARR, var omsetningen 128.000 per ansatt. Når ARR tippet 20 millioner dollar, lå medianen av ARR-omsetning per ansatt på 176.000 dollar (1,9 millioner kroner).

De norske SaaS-selskapene, som har rapportert så langt, skårer bra målt opp mot disse referansene.

Videokonferanseselskapet Pexip, som har kuttet staben fra 551 til 325 det siste året, blir ARR per ansatt nå rundt tre millioner kroner. For Kahoot er forholdet enda høyere på 3,6 millioner per ansatt.

Carasent, som har programvare for helsesektoren i porteføljen, oppgir å ha rundt 50 ansatte og med det en ARR per hode på over 4 millioner kroner. Samtidig har selskapets bruttomarginer falt fra et snitt på rundt 30 prosent til 8 prosent i siste kvartal, og nylig ble det varslet innsparinger på 35 millioner hvorav deler vil ramme staben.

HR-selskapet Zalaris vokser jevnt og trutt, men modellen krever mange ansatte. ARR per ansatt ligger i overkant av 700.000 kroner.

Falt og steg på børs

På Oslo børs var mottakelsen av rapportene avvikende. Mens Kahoot i 14-tiden ned med 14 prosent fra dagen før, var Zalaris opp 3,7 prosent. Pexip-aksjene ble omsatt for nesten syv prosent høyere enn dagen før, mens markedsverdiene i Carasent var 7,4 prosent lavere.

Flere SaaS-tall på vei

De neste ukene skal følgende SaaS-selskaper komme med kvartalstall:

  • Smartcraft - 09.05
  • Volue - 05.05
  • Patientsky - 25.05
  • Canopy Holdings -
  • Sikri Holding -
  • Mintra -