FINANSIERING

Nytt fond skal satse minst 300 millioner kroner på startups i Trøndelag og Møre og Romsdal

Sparebank 1 SMN står bak det nye såkornfondet, og legger 150 millioner kroner på bordet. Tidligere Danske Bank-topp Trond Mellingsæter blir styreleder.

F.v. Trond Mellingsæter, styreleder i det nye såkornfondet, konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN, samt styrelder Jan Biti og finansdirektør Christina Santos i Cofounder.
Publisert Sist oppdatert

Etableringen av det nye fondet Såkorn 1 Midt er den desidert største investeringen Sparebank 1 SMN har gjort fra sitt samfunnsutbytte noen gang, foran en 150 år gammel investering i restaureringen av Nidarosdomen.

Planen er å hente ytterligere 150 millioner kroner, minimum, øremerket tidligfase-investeringer i Midt-Norge, nærmere bestemt Trøndelag og Møre og Romsdal. Det åpnes for å økte beløpet opp til en halv milliard.

– For å få ting til å skje, må noen gå foran. Etableringen av Såkorn 1 Midt er et bidrag til de som gjør nettopp dette da midlene skal gå til lokale gründere innenfor grønn nyskaping. Det ligger et enormt potensial i videreutviklingen av midtnorsk næringsliv, og vi utfordrer nå andre investorer til å komme på banen, sier konsernsjef i SpareBank 1 SMN, Jan-Frode Janson, i en pressemelding.

Eks-kollega blir styreleder

Velkjente Cofounder har sammen med det Ålesund-baserte investeringsmiljøet Converto fått i oppdrag å forvalte det nye fondet, noe de vil gjøre under paraplyen CC Capital.

Det er også etablert en egen stiftelse som skal ta fondet ut i markedet sammen med forvaltningsmiljøene. Her har administrerende direktør for Reitan Eiendom og inntil nylig leder for Danske Bank i Norge, Trond Mellingsæter, fått vervet som styreleder. Han har tidligere jobbet tett med banksjefen Janson, i toppledelsen til det som da het Fokus Bank, forløperen til Danske Bank.

De øvrige styremedlemmene er prorektor for nyskaping ved NTNU, Toril Hernes, skatteadvokat Ingvild Vartdal, investeringssjef Eli Grong Aursand i Sintef, samt Roar Myhre, som er finansdirektør i det familieeide havbrukskonsernet Emilsen Gruppen.

– Det syder av gode, innovative miljøer i regionen vår, men vi tar ikke ut hele potensialet. Såkorn 1 Midt vil bidra til å løfte hele regionen, sier Mellingsæter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.