investor

Nytt fond innfører «grasrotandel»: Vil belønne coworkingspace som yngler frem suksess-selskapene

Sterke krefter i Trondheim går sammen og starter fondet Gnist for å investere i lokale startups. Med en annerledes vri.

Marcus Nickelsen og Thor Richard Isaksen i 6AM og Gnist.
Publisert Sist oppdatert

Trondheims-akseleratoren 6AM har siden 2020 hjulpet lokale startups med gode råd og gründer-know-how.

Nå vil daglig leder Thor Richard Isaksen ta et nytt skritt og får med seg lokale støttespillere i å starte fondet Gnist.

Forvaltningskapitalen blir i første omgang på rundt 30 millioner kroner, men fondet har planer om å fylle på med ytterligere 10 millioner i løpet av et års tid

TrønderEnergi, Adolf Øiens Fond og Sparebank1 SMN kommer inn som investorer. I tillegg investerer Skrogstad-familien som sitter på betydelige verdier etter salget av Sticos, selskapet han startet i 1983, til Visma.

Daglig leder i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold, har vært en av de sentrale initativtakerne. I tillegg vil arbeidet med fondet støttes av DIGS og DNB.

Lokker med «grasrotandel» til økosystemet

En vanlig modell i VC-miljøet er at forvalterne tar to prosent av fondet i forvaltningskostnader og 20 prosent av gevinsten etter at den initielle investeringen er tilbakebetalt i såkalt «carried interest».

Gnist planlegger å gjøre ting annerledes.

– Dette blir nok en nyvinning for VC-miljøet, sier Isaksen.

Inspirert av grasrotandelen i fotballen, der salg av en spiller fordeles på spillerens første kubber, en betydelig andel av Gnist-forvalternes carried interest fordeles på miljøene som har hjulpet gründerne på veien frem mot suksess.

Det betyr at det for eksempel kan dryppe betydelige beløp til gründerfelleskapene hvor gründerene har fått helt nødvendig støtte.

– Miljøene har vært drevet med store hjerter og slanke lommebøker. Vi vil at potensiell suksess med til en startup skal komme hele økosystemet til gode.

En klart definert fordelingsnøkkel er ikke spikret ennå, men Isaksen ser for seg at man for eksempel regner ut tid brukt per sted. Gründernes egne innspill vil også blir hørt.

– Dette er en modell som jeg håper andre fond vil vurdere. Investorer som kommer senere bør gi noe tilbake, og sørge for at de ikke bare skummer fløten. Startup er lagidrett og det er en ikke ubetydelig mengde mennesker som bidrar langs veien. Disse menneskene og miljøene er helt avgjørende.

Utelukkende Trondheim

Planen er å investere i selskaper i og fra Trondheim, og spesielt de mange unge selskapene som kommer ut av kunnskapsmiljøene rundt NTNU.

Det første selskapet i porteføljen blir Dreamknit som lar strikke-interesserte på internett, tilpasse og dele oppskrifter og kjøpe passende garn til eget design. Selskapet har nå over 1000 betalende kunder og opplever betydelig vekst.

– Vi ønsker å tette kapital-gapet i tidligfase som vi har slitt med her i Trondheim i en årrekke, sier Isaksen.

Mens NTNUs samlede studentinnovasjonsmiljø pumper ut lovende team på rullebånd, og kan vise til mellom 15 og 25 lovende startups hvert år, har mange av selskapene måtte finne investorer lenger sør.

– Vi har sterke kapitalmiljøer med Viking Venture, Proventure og Investinor, men disse er mindre aktive i den tidligste fasen, sier Isaksen. – Hvis fondet blir for stort, så blir det vanskelig å håndtere mange små investeringer. Tidligfasefondet og StartupLab Founders Fund har vist at dette er mulig hvis man gjør det riktig.

– Vil dette være nok til å stoppe lekkasjen av gründere inn mot hovedstadsregionen?

– Vi tror at vi snart kan skilte med en solid og komplett kapitalkjede i Trondheim. GNIST blir en avgjørende for å få dette til. Vi har inkubatorer og venturekapital og ledende teknisk kompetanse, men mangelen på et dedikert fond i denne fasen som er villig til å ta risiko har vært et «glaring hole».

Fondets investeringer skal derfor rettes mot dealflow fra Trondheim.

– Men klart, hvis noen lovende Oslo-gründere blir lei av blåskjorter og høye strømpriser, så kan de bare sende oss epost, så skal vi sette opp en fantastisk rigg for dem i teknologihovedstaden. Her har vi alt som trengs. Boligprisene er heller ikke så verst.

Skal investere i 40 til 50 selskaper

Gnist skal etter planen bygge en portefølje på mellom 40 og 50 selskaper de beste fem årene, som innebærer at gjennomsnittlig størrelse på en investering blir på rundt 750.000 kroner.

Ex-gründer og NTNU-student Marcus Nickelsen er leder for akseleratorprogrammet til 6AM. Han minner om at investeringen fra dem også kan utløse like mye i «soft funding» fra Innovasjon Norge

– Dette kan bli veldig utløsende. Gitt at vi får med en co-investor kan summen vi går inn med i prinsippet «kvadruples». Dette gir investeringer i denne fasen ekstra god effekt for gründerne.

Gnist har ikke satt en øvre ramme for hvor stor andel de kan ta, men forventer at aktuelle selskaper vil bli verdsatt et sted mellom 10 og 25 millioner kroner. Begrensninger på teknologi og marked blir det heller ikke.

– Vi er agnostiske hva gjelder teknologi og marked, men det må være skalerbart og gründer-teamet må ha internasjonale ambisjoner, sier Isaksen. – Ettersom vi har vært så aktive i miljøet i mange år, kjenner vi dealflowen veldig godt allerede.

– Og vi forventer også at selskapene nærmest naturlig kommer til å falle innenfor bærekraftsmålene, legger Nickelsen til.

Aktiverer nettverkene rundt entreprenørskolen

Startuplabs Founders Fund er en tydelig inspirasjon. Det er også almuniforeninger ved amerikanske universiteter. Akkurat nå jobbes det iherdig med å samle tidligere studenter ved NTNUs entreprenørskole for å investere i fondet. Skolen har en stor og aktiv alumniforening.

– Vi har åpnet for at de kan investere i fondet og gjort inngangsbilletten rimelig. Tanken er at ved å samle mange av dem som har gründererfaring, bygger vi også en sterk gruppe rådgivere og sparringspartnere.

Så langt har mellom 40 og 50 tidligere studenter meldt interesse med til sammen to millioner kroner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!