-
AI and ML Engineer | NBIM
-
Fagansvarlig Data og innsikt | Eksfin
-
Chief Commercial Officer / VP Sales | Muybridge
-
Seniorutvikler | Cartagena
-
Recruitment Specialist | Rede People
-
Lead Cloud Engineer | Sikri
-
Onboarding Specialist | Varig
-
.Net Specialist | Novanet
-
Chief Technology Officer (CTO) | Abel Technologies AS
-
Erfaren utvikler | Boitano AS
impact
Ny strategi for Ferds sosiale entreprenører
Ferd har gjennom sine sosiale impact-investeringer fokusert på tidlig-fase selskap, og nå skal det satses enda større.

Espen Daae, investeringssjef i Ferd Sosiale Entreprenører, forteller at de nå endrer strategi:
– Ferd Sosiale Entreprenører startet som en form for venture-filantropi. Vi investerte med et tilskuddselement for å oppnå sosial effekt, og har alltid hatt fokus på dobbelt eller til og med trippel bunnlinje – altså både økonomisk avkastning og sosial verdi. Nå ønsker vi å bruke kapital, nettverk og erfaring på mer modne selskaper, sier han.
Forretningsutvikler Ingrid Dukefoss Lange utdyper:
– Vi har i mange år jobbet med å bygge selskaper som både har sosial effekt og er økonomisk bærekraftige. Flere selskaper i porteføljen har vist at dette er mulig i praksis.
To av disse er Gammel Nok, som ansetter seniorer over 50år, og auticon, som tilbyr konsulenttjenester innen IT utført av mennesker på autismespekteret.
– auticon er nå i 15 land, med hovedkontor i München, og har inkorporert det norske selskapet Unicus. Ferd er største eier i auticon, sier Daae.
Han forteller videre:
– Begge selskapene er fortsatt i en fase der det investeres i skalering og vekst. De kunne vært lønnsomme allerede, men vi ser en mye større mulighet i å investere videre for å utløse enda større sosial effekt – og dermed også økonomisk avkastning. For eksempel skal Gammel Nok rulle ut nasjonalt, mens auticon skal styrke sin leveranseevne, bygge konsulentvirksomheten og skape økt forståelse for nevrodivergens blant kundene sine.
Stort potensial for vekst og samfunnsverdi
– Det vi ser etter nå, er mer modne selskaper med en tydelig sosial profil og en forretningsmodell som kan stå på egne ben. Gjerne selskaper som omsetter for over 10 millioner kroner, som har testet løsningene sine, og har dokumentert sosial effekt, sier Dukefoss Lange.
Ferd ønsker å investere i selskaper som løser store samfunnsutfordringer, blant annet innen utenforskap i arbeidslivet og frafall i skolen.
– Vi er agnostiske på bransje, men den sosiale effekten av løsningene må være målbare og knyttet direkte til forretningsmodellen. Det kan være mentorordninger, lærlingeløp, teknologi eller lavterskeltiltak. Vi ser etter selskap med god problemforståelse og et tydelig «impact mindset», sier Daae.
Fleksibel kapital og innovativ finansiering
Ferd legger vekt på at de er fleksible som investor:
– Vi forsøker å tilpasse investeringen til selskapets behov. Vi har ingen faste grenser for eierskap, tidshorisont eller ticket size. Vi kan for eksempel gå inn med 2 millioner kroner først, og så følge opp med mer i flere trancher, sier Daae.
– Avkastningen vår er knyttet til sosial impact. Det er en nøkkelfaktor, legger Dukefoss Lange til.
Investeringsbeløpene ligger gjerne mellom 5 og 50 millioner kroner. Ikke bare tech – men ofte med tech-komponent
– Vi er ikke låst til tech-selskaper, men mange løsninger har teknologiske komponenter. Gammel Nok har utviklet egne digitale verktøy. Andre, som Ludenso og Lifetools, har teknologi som kjernen i forretningsmodellen, sier Daae.
Samarbeid i Norden
Ferd retter nå blikket utover Norge:
– Vi har jevnlige henvendelser fra utlandet, og samarbeider med blant annet Impact Europe og NorNAB, den norske foreningen for impact-investeringer. Det er et godt nettverk, og sterkest i Norden, sier Daae.
Han trekker frem eksempler på investeringer utenfor Norge:
– I Sverige har vi investert i Mindmore, som jobber med digitale verktøy for kognitiv helse, og vi er inne i to fond i Danmark som fokuserer på sosial inkludering i arbeidsmarkedet. Sverige har kommet langt i å få inn venturekapital i offentlig sektor, mens Danmark er sterke på offentlig-private samarbeid.
En hel generasjon utenfor arbeidslivet
Ferd-teamet er tydelig på hvorfor dette er viktig nå, og viser til at over 18 prosent av den yrkesaktive befolkningen står utenfor arbeidsliv, utdanning eller tiltak. Blant unge er det 15 prosent som faller ut av skolen. Det utgjør 111.000 unge mellom 20 og 29 år, og det er et stort potensial i å få dem inn i verdiskaping og samfunn.
Hvis vi ikke gjør noe, vil vi mangle mellom 140.000 og 180.000 ansatte i helse og omsorg de neste årene. Det tilsvarer tre hele årskull av ungdom, påpekes det.
– Vi må bruke alle ressurssene våre , både unge og seniorer, og, reaktivere de som kan og vil bidra. Det gir både sosial verdi og økonomisk bærekraft, sier Daae.