vindkraft

Norsk vindselskap kjemper om europeisk bærekraft-pris - ber om drahjelp

Kitemill er videre til finalen i European Sustainable Energy Week Awards. 

Opp i høyden: Kitemill utvikler teknologi for produksjon av høydevindkraft, her er kiten i luften forbundet med et tau til bakkestasjonen.
Publisert Sist oppdatert

Kitemill produserer kraft ved hjelp av drager eller kiter oppe i luften, såkalt høydevindkraft. 

Nå har selskapet med base på Vestlandet fløyen helt til finalen i den europeiske bærekraft-konkurransen. 

– Vi er stolte over at løsningen vår er i finalen i Europas største bærekraftskonkurranse. Det er en stor tillitserklæring, sier daglig leder Thomas Hårklau.

Men nå trenger de drahjelp. I finalen er det stemmegiving som gjelder. Avstemmingen stenger søndag. 

Daglig leder Thomas Hårklau forklarer teknologien som har ført dem til nominasjonen: 

– VI har utviklet en unik metode som tar i bruk selvutviklede autonome droner for å utvinne energi fra vind på større høyder der vindforholdene er optimale og tilgjengelig energi er større. Metoden kalles høydevindkraft. Ved hjelp av en drage, et tau og en bakkestasjon, er Kitemill i stand til å høste enorme energiressurser – med over 75 prosent redusert materialbruk enn konvensjonell vindkraft og solkraft.

– Revolusjonere global vindkraft 

– Vår teknologi vil kunne revolusjonere global vindkraftindustri ved å optimalisere utnyttelsen av vind som energikilde. Forbedringene i materialregnskapet i forhold til solkraft og vindkraft er godt mulig det største teknologiske fremskrittene i hele energibransjen på flere tiår, sier Hårklau i en pressemelding. 

I løpet av det siste året har 55 millioner kroner blitt investert i selskapet, og Kitemill har mottar også støtte fra EUs Horizon 2020-program. Dette er midler som skal hjelpe selskapet i neste fase - kommersialisering og oppskalering av teknologien.

– EU går i front med satsningen på høydevindkraft. Det er en klar forståelse om at teknologien er helt nødvendig for å nå de ambisiøse klimamålene, og sikre en uavhengig kraftproduksjon i Europa, sier Hårklau.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.