mat

Norsk gründer lanserer helautomatisk robotrestaurant i USA

Tord Olav Dønnum fra Norge står i spissen for en ny startup, Shinstarr, som skal revolusjonere restaurantbransjen med robotdrevne koreanske BBQ-mikrorestauranter. Den første restauranten åpner på flyplassen i San Francisco.

Tord Olav Dønnum lar roboter ta seg av matlagingen.
Publisert

Etter flere år i San Franciscos intense gründermiljø satser Tord Olav Dønnum nå på mat-teknologi. Selskapet Shinstarr har utviklet et konsept for ubemannede mikrorestauranter som kan levere et komplett måltid 24 timer i døgnet.

– Vi har bygget robotdrevne koreanske BBQ-mikrorestauranter som lager mat 24/7 uten ansatte. Her kan vi tilby en fullverdig restaurantopplevelse i en restaurant som er mindre enn en parkeringsplass, sier Dønnum.

Etter flere år i San Franciscos intense gründermiljø satser Tord Olav Dønnum nå på mat-teknologi. Selskapet Shinstarr har utviklet et konsept for ubemannede mikrorestauranter som kan levere et komplett måltid 24 timer i døgnet.

– Vi har bygget robotdrevne koreanske BBQ-mikrorestauranter som lager mat 24/7 uten ansatte. Her kan vi tilby en fullverdig restaurantopplevelse i en restaurant som er mindre enn en parkeringsplass, sier Dønnum.

Konseptet er enkelt og rettet mot et marked i endring: ingen køer, ingen stengte dører, bare mat av høy kvalitet når som helst på døgnet. Ifølge Dønnum er Shinstarr det eneste asiatiske restaurantkonseptet som tilbereder mat fra start til slutt ved hjelp av roboter.

– Matmarkedet, som er verdt titusenvis av milliarder, er nå klart for disrupsjon, forteller han.

Fra ferske råvarer til ferdig rett på minutter

I en video som presenterer selskapet, vises det hvordan robotene håndterer ferske råvarer som wagyubiff, kylling og sjømat. En robotarm henter ingrediensene, legger dem i en wok som forvarmes til nøyaktig riktig temperatur, og serverer den ferdige retten rykende fersk. 

Hele prosessen fra bestilling til servering tar kun tre minutter. Etter hver rett blir woken automatisk vasket og klargjort for neste bestilling. Målet er å eliminere ventetid og matsvinn, samtidig som man sikrer et sunt og ferskt måltid av kokkekvalitet.

Shinstarr har også utviklet en mobil versjon av konseptet – en helautomatisk foodtruck.

Erfarent team og store ambisjoner

Dønnum, som er markedsdirektør (CMO) i Shinstarr, har med seg et erfarent team. Medgründer Kish Shin har erfaring fra å skalere opp en av de største koreanske BBQ-kjedene i USA, mens produktsjef Gower Smith har bygget fire teknologiselskaper og solgt produkter for over en milliard dollar gjennom sine robotstyrte butikker.

Dønnum selv har en bakgrunn fra finans og teknologi. Etter gründerskolen ved UiO dro han på utveksling til Berkeley og ble værende i Bay Area. Der var han med på å starte Fundingstack, en plattform som kobler gründere med investorer og har fasilitert investeringer for over en milliard dollar. Nå bruker han sin ekspertise innen kapitalinnhenting for å sikre veksten til Shinstarr.

Den første mikrorestauranten åpner på San Francisco International Airport (SFO) i løpet av de neste to månedene, i samarbeid med en av de største restaurantoperatørene i Nord-Amerika. 

Opptatt av folkehelse

– Kvaliteten på amerikansk mat er for dårlig. Skadelige ingredienser i restaurant mat som er preppet med kunstige tilsetningsstoffer, fargestoffer og maissirup. Halvparten av det vi spiser her i USA er ikke tillatt i Norge, men blir brukt for å kutte kostnader i en industri preget av lave marginer, ofte under tre prosent, sier han.

Ifølge Dønnum kan restauranter spare mye på å unngå det som ofte er mange repetitive oppgaver utført av mennensker. 

– Dette gir mer penger til topplinjen som kan brukes på ordentlige ingredienser samt sørge for at restauranteierene kan sitte igjen med mer profitt enn i dag. Ingen har noe lignende, da utviklingen tar flere år med testing, deretter en smertefull godkjenningsprosess fra tilsynsmyndigheter og slike ting. Vi har godkjennelsene på plass og er klare for å skalere dette etter å ha testet systemet i USA de siste par årene.

– Jeg liker å si at i stedet for å bygge en AI til å hjelpe mennesker med kreft om 20 år fordi maten de spiser er for dårlig, starter vi med å hindre dette i å skje til å begynne med gjennom en helt ny bærekraftige restaurantløsning.