Teamet i Misc Games: Bak: Christian Westbye, Mikael Fossum, Dexter Osiander, Nazar Kozak. Foran: Yasemin Hamurcu og Gøran Myrland

Norsk fiskespill henter seks millioner fra svensk spill-kjempe

Goodbye Kansas kjøper over 45 prosent av spillselskapet Misc Games. "Norske investorer skjønner ikke spillutvikling", sier gründeren.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg til en investering på seks millioner, har Goodbye Kansas også kjøpt alle aksjene til startup-fondet Valide AS.

Nå eier svenskene 45,3 prosent av det Stavanger-baserte spillselskapet, etablert i 2013. Misc Games har så langt lansert fem spill, fire mobilspill og storspillet «Fishing: Barents Sea».

Sistnevnte er et simulatorspill der brukeren kan styre en fiskeskøyte i Barentshavet, inspirert av gründer Gøran Myrlands egen oppvekst i Nord-Norge.

Fiskespillet er solgt til over 100.000 spillere over hele verden.

– Størst trafikk har vi hatt i USA, noe som overrasket oss litt, siden de er en «konsoll-nasjon», og spillet så langt bare er utgitt på PC, sier Myrland, men legger til at spillet nå også kommer til konsollbruk.

I desember lanseres spillet på Xbox One, Playstation 4 og Nintendo Switch.

Klar til lansering på konsoll

Det norske selskapet har tidligere også fått støtte fra NFI, Mediefondet Zefyr og Filmkraft Rogaland, og blir Goodbye Kansas' første norske spill i porteføljen.

Ifølge Myrland blir det nå vel så viktig med spillmiljøet de nå blir en del av.

– Vi blir med i en gruppe bestående av 3000 ansatte, og får dratt synergier fra alle kanter. Vi blir en del av et miljø som gir hverandre drahjelp og kan hjelpe hverandre med ressurser, forteller Myrland.

Umulig å hente penger i Norge

Shifter har også tidligere omtalt norske spillselskaper på en tungrodd vei mot norsk kapital. I forrige uke skrev Pineleaf-gründer Anders Ottesen om hans selskap, som til tross for en suksessrik crowdfunding-kampanje, måtte til Sverige for å hente penger.

Myrland deler erfaringene.

– Det er så å si umulig. Først og fremst ser vi at norske investorer ikke skjønner spillutvikling. Det ligger en gammel mentalitet der om at dette er bare lek og moro, forteller han og legger til at mye av jobben de siste årene har vært å lære opp de norske investorene.

– Men det måtte likevel en svenske til, sier han.

Har tro på norske spill

Goodbye Kansas har tidligere investert i Neon Giant, Fall Damage, Framebunker, Palindrome Interactive og Kavalri Game. De er eid av den svenske utgiveren Embracer Group, som står bak store titler som Saint Row-serien.

Selskapets største spill er Fishing: Barents Sea, hvor du styrer en fiskeskøyte i Barentshavet.

– Vi ønsker å investere langsiktig i eksepsjonelle mennesker med en lidenskap for å bygge både gode spill og vellykkede selskaper, og investeringen vår i Misc Games passer oss som en hanske. Simulerings-spillmarkedet har eksplodert de siste åtte årene, og vi tror Misc Games kan bli en stor spiller på det markedet, sier CEO i Goodbye Kansas Game Invest, Per-Arne Lundberg.

– Vi tror denne investeringen vil etablere et strategisk brohode for oss i den norske spillindustrien, og forhåpentligvis brøyte vei for ytterligere støtte og investeringer for de mange norske, kreative og hardtarbeidende selskapene vi møter under våre reiser, legger han til.

Funnet nisjen

Misc Games er nå også i gang med et nytt spill, som skal være klart til utgivelse neste år «Fishing: North Atlantic», hvor fiskeskøyten befinner seg i Nord-Atlanteren. Planen er å bli verdensledende på «Ship Simulation Games».

– Vi har funnet vår nisje nå, og vi har ikke så stor konkurranse på det markedet. Deadliest Catch kommer med et spill basert på tv-serien, men foreløpig er ikke det en stor konkurrent, forteller Myrland.