rekruttering

Nå henter norske gründere globale talenter fra øverste hylle til Oslo

Etter exit til et av verdens største solselskaper, flyttet Evan Sarkassian familien fra California til Oslo for å jobbe i Glint Solar.

Evan Sarkassian flyttet familien fra California til Oslo for å jobbe i Glint Solar.
Evan Sarkassian flyttet familien fra California til Oslo for å jobbe i Glint Solar.
Publisert Sist oppdatert

Det siste året har mange store techselskaper sett seg nødt til å bremse rekrutteringstakten og kanskje til og med nedbemanne.

Det har gitt mindre startups en gylden mulighet.

Evan Sarkisian hadde ingen planer om å flytte til Norge. Han var godt etablert med kone og to små barn i California. Karrieren var sikret da han var med i solselskapet Heliscope fra fire personer til de ble kjøpt opp av sol-giganten Aurora Solar høsten 2021.

Etter exiten leste han en artikkel om norske Glint Solar som har utviklet et system for optimal lokalisering av anlegg for fornybar energi.

– Det så ut som den typen selskap som jeg liker å jobbe for. Tidlig fase og interessant teknologi. Så da tok jeg kontakt og sa jeg kunne hjelpe dem lansere i USA. Svaret jeg fikk var hvorfor flytter du ikke til Oslo, sier han fra Glints lokaler i den norske hovedstaden.

Etter femten år i solindustrien er Sarkisian klar på at land, tomter og arealbruk blir et viktig tema fremover.

– Solindustrien kommer til å trenge mye land, og mye av det er allerede i bruk. Dette var et større problem enn jeg hadde full forståelse for tidligere i karrieren, og Glint forsøker å løse det.

På spørsmål om hvorfor han brøt opp familien og flyttet fra Californias sol til en iskald norsk vinter (og foreløpig like kald vår), begynner han å snakke om mening.

Sarkisian har studert filosofi med vekt på den østerriksk-britiske Cambridge-professoren Ludwig Wittgenstein. Filosofen som er mest kjent for sine tanker om språk og logikk, fikk bygd en hytte i Skjolden hvor han skrev flere av verkene sine.

– Min første salgsjobb var å selge filosofi-graden til arbeidsgivere.

– Hva ville Wittgenstein tenkt om fornybar energi?

– Det jeg har tatt med meg fra Wittgenstein, er at så lenge noe er nyttig, så har det mening. Det føler jeg har overføringsverdi til fornybar energi.

Familien tok flyttingen til Norge på strak arm. Konas arbeidsgiver, Google, fant raskt en plass for henne ved Norges-kontoret.

– Toåringen og femåringen ble veldig begeistret da vi så noen videoer med snø. Deres første møte med norsk snø var faktisk en nokså skitten brøytekant som de hoppet rett inn i. At det er forskjell på snø, har vært en lærdom.

Sarkisian har kun vært i Oslo siden januar, men har rukket å få ungene inn i skole og barnehage. Inntrykket så langt er at nordmenn er varme, vennlige og hjelpsomme.

– Vi kjenner på et lavere stressnivå etter at vi flyttet hit. Du trenger ikke være på kontoret så mye om det ikke passer da Glint Solar sørger for fleksibilitet rundt jobbing også for oss med barn. Det er mange slike positive effekter som vi aldri tok med i regnestykket før vi kom hit.

– Og så har vi sett nordlyset! Det var en dag for noen uker siden hvor det var mulig å se det fra balkongen min.

Lykkes med rekrutteringen av globalt talent

Glint-gründer Even Kvelland har lykkes med å hente folk fra utenfor Norges grenser.

I tillegg til Sarkisian har han nylig ansatt folk fra England, Tyskland, Ungarn og Frankrike med bakgrunner som spenner astrofysikk, kommunikasjon og atomubåter. Glint Solar rekrutterer også direkte fra universiteter hvor de ansatte har gått, bla. Cambridge University.

– Skal vi lykkes i solindustrien, som per definisjon er veldig global, må vi kunne tiltrekke oss mennesker som Evan og finne løsninger som gjør at de i perioder vil være i Norge. Så kan de heller representere oss i andre land senere, enten det er London, Silicon Valley eller andre store knutepunkter, sier han.

Samtidig er han soleklar på at Oslo har mye å tilby utenlandske arbeidstakere.

– Økosystemet her vokser. Jeg tror det er veldig annerledes her nå i 2023 enn for fem år siden. Så jeg tenker la oss sørge for at folk trives og kan ha det gøy her.

– Hva gjør du for å tiltrekke deg denne type globale talenter?

– Vanligvis når vi søker etter folk, får vi 500 søkere, og mange av dem er sterke kandidater. Men hvis vi ser på folkene vi faktisk har endt opp med å ansatte, så har opp mot 80 prosent tatt det første skrittet og søkt kontakt. Jeg tenker på disse som enda mer motiverte.

Med andre ord handler det mye om å bruke nettverk og forsøke å få i gang dialog om spennende muligheter.

– Hva gjelder kompensasjon handler det om å sy sammen en attraktiv pakke basert på lønn og aksjer og opsjoner. Vi sier tidlig i prosessen at vi ikke er lønnsledende, men selger oss inn med vårt «mission» så de som ønsker å jobbe med mening tar da gjerne noe lønnskutt.

Planen er å bygge Glint videre fra Oslo. De neste par årene skal Glint Solar skalere i raskt tempo.

– Vi bygger grunnlaget for noe som skal bli ganske utrolig, synes vi, og til det trenger vi folk med mye forskjellige bakgrunn.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS