kapital

Nå er han partner i Nordens største såkornsfond: «Hvis vi ikke investerer i Norge, vil jeg sykle fra Oslo til Stavanger»

Inventure henter 144 millioner euro, og partner Lauri Kokkila vil ta sykkelen fatt dersom han ikke snart klarer å investere i et norsk selskap.

Lauri Kokkila ble tidligere i år en av de yngste partnerne i VC-verdenen.
Publisert Sist oppdatert

a– Med de utvidede ressursene vil vi rette enda mer av oppmerksomheten mot Norge og nå har vi muligheten til å investere enda tidligere enn før. I presåkornsrundene vil vi alltid sam-investere med andre fond og engleinvestorer, derfor håper vi å samarbeide med det norske økosystemet for å bygge nye nordiske suksesshistorier, sier partner Lauri Kokkila.

Denne uka kunne de markere at de er det største tidligfasefondet i Norden, iallfall ifølge svenske Dagens Industri sine beregninger. I sitt fjerde fond har de klart å samle inn hele 144 millioner euro, mot et mål på 150 millioner euro snart. En rekke store aktører går inn med kapital i fondet, deriblant The European Investment Fund (EIF), Ilmarinen, Molten Ventures, OP, Finnish Industry Investment Tesi, samt Nordea Finland og Nordea Sverige.

Kjente startups

Det finske VC-fondet har en imponerende CV, og har backet selskaper som Wolt, Swappie, Blueprint Genetics, Canatu, Material Exchange og Lassie. Men foreløpig har det altså ikke blitt noen norske selskaper i porteføljen, noe som fondets norske startupjeger, Lauri Kokkila, har uttrykt sin frustrasjon over i Shifter tidligere.

Siden sist har han fått selskap av kollega Adrian Arnsvik Bjurefalk i sin manngard etter gode, norske gründere.

– Hvis vi ikke investerer i Norge i løpet av dette fondet, kommer jeg til å sykle fra Oslo til Stavanger i 2026 for å finne ut hvorfor, fastslår Kokkila, og påpeker at Arnsvik Bjurefalk også kommer til å bli med på turen.

Shifter bemerker at det er en fin tur, som riktignok ikke vil gå innom verken Bergen eller Trondheim hvis finnene ikke velger å ta en solid omvei.

Går tidlig inn

Inventure opplyser at de vil investere fra presåkorn og opp til serie B med det nye fondet. De innledende rundene har et spenn fra 200.000 euro og opp til 5 millioner euro. 60 prosent av det nye fondet vil bli satt av til oppfølgingsinvesteringer.

Lauri Kokkila har tidligere forklart her i Shifter hvorfor han mener at norske startups bør ønske å få Inventure på eiersiden.

– Vi er ikke et finsk fond, vi er et nordisk fond. Vi har investert i mer enn 80 selskaper i Norden og Baltikum, og har lært mye. Vi kan støtte med særlig to ting, rekruttering og internasjonal ekspansjon, sier Kokkila.

Sørg for å være oppdatert på det nyeste i næringslivet

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*