Shifters sommerspalte

«Mosegutt» Fredrik gjør bygg-dokumentasjon sexy igjen

Fredrik Halmøy Wisløff i Findable hadde ikke særlig tro på iPhonens GPS-funksjon da den ble lansert.

Fredrik Halmøy Wisløff i Findable ser stødig ut og har lagt knebeskytterne hjemme..
Publisert Sist oppdatert

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

Fredrik, 41 år, bor i Oslo og er utdannet ved NTNUs Entreprenørskole. Daglig leder og gründer i Findable, hvor vi bruker kunstig intelligens for å løse et viktig problem innen byggenæringen og bærekraft. Jeg er nysgjerrig og engasjert, med sans for detaljer, men samtidig glad i å se langt frem. Startet mitt første selskap som 19-åring som selvlært webutvikler på 90-tallet, og har vært opptatt av teknologi hele livet. Sjonglerer gründertilværelsen med småbarnslivet.

2. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

Hvor gøy det er å jobbe sammen med et fantastisk dyktig team og se hva vi kan få til. Vi har også nettopp fått med oss et superrelevant lag med investorer på reisen. Et internasjonalt VC-fond med fokus på bærekraft og bygg (KOMPAS), blant Norges største entreprenører og eiendomsutviklere (Construct Venture) og forvalter av næringseiendom (nyoppretta Malling & Co Venture). Sammen løser vi et reelt problem for byggenæringen. Vi gjør dokumentasjon sexy igjen.

3. Har du en favoritt-«icebreaker»?

Jeg er generelt nysgjerrig, så det pleier å fungere fint. Ellers har jeg vokst opp med far som var Mac-forhandler på 80-tallet. Kjenner derfor hele historien til Apple veldig godt, og alltid gøy å prate om det. Apple har jo alltid vært en innovativ pioneer, ofte først ut med ny teknologi og med en ekstrem fokus på produktutvikling.

4. Hvor mye flaks har du på en skala fra 1-10?

10 - men man må jobbe for det. Flaks favoriserer den som er forberedt, og som ser og tar mulighetene som dukker opp. Det kan også komme mye godt ut av kjedelige situasjoner hvis man har et åpent sinn. Covid-19 var for eksempel direkte utløsende for at vi startet Findable.

5. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

Det må være møte med en fransk investor i USA som knapt forsto engelsk via en halvgod Zoom. Minnet meg egentlig mest om “soup nazi”-sketchen til Seinfeld. Vi hadde øvd på pitchen og var godt forberedt, men ble kutta kort istedenfor et ærlig forsøk på å bygge felles forståelse.

6. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

Bærekraft. Med et fond som er bygget opp på olje og gass, så burde vi også ha en handlingsregel på hvor stor andel av fondet som skal brukes for å bøte på skadene. Kan vi klare å etterlate oss en bedre klode for våre barn enn vi selv tok over?

7. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

Mest artig, men også litt flaut - mens vi la ned en tidligere startup i 2007/2008 så diskuterte vi noen andre muligheter. Min medgründer kom med et forslag om å utvikle app’er som dro nytte av den nye GPS-funksjonen i iPhonen, og i et svakt øyeblikk sa jeg “næh, tror kanskje ikke det”. Dette var rett etter at iPhone ble lansert, så den timingen hadde jo vært god.

8. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

Rekruttering. Vi løser et veldig vanskelig, men viktig problem. Vi trenger flere dyktige folk som ønsker å gjøre en forskjell, og være med på å utvikle selskapet videre. Vi er pioneerer innen bruk av kunstig intelligens på dette området, med stor oppside både innen bærekraft og for å bygge et internasjonalt veksteventyr. Eiendom er verdens største aktivaklasse, og globalt står bransjen for 40 % av klimagassutslippene. Vi er avhengig av tiltak i denne næringen for å nå klimamålene.

9. Hva bør norske gründere bli bedre på?

Ikke start å bygge noe og håp at kundene kommer når det er ferdig. Vær sikker på at man løser et reelt problem for noen med faktisk betalingsvilje i et godt marked. Det er selvfølgelig gøy med bekreftelse og positive signaler fra potensielle kunder, men de bør egentlig ha et sterkt ønske å betale for at du endelig kan løse problemet deres. Ellers blir det en tung motbakke.

10. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

Spacemaker - bidrar til å løse et kjempespennende problem for et stort marked med smart bruk av kunstig intelligens.

11. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

Har siden 80/90-tallet blitt inspirert av Steve Jobs, så det må nesten bli han.

12. Har du et spørsmål du liker å stille kandidater på jobbintervju?

For oss er det viktig å finne høyt motiverte teamspillere. Vi er et lite team som jobber tett sammen, så vi bruker god tid på å velge de riktige kandidatene som passer inn i teamet. Vi vil gjerne bli godt kjent først. Vi løser et vanskelig problem som ingen har løst før, så vi diskuterer også gjerne aktuelle problemstillinger i intervjuene. Vi har ikke alle svarene, og trenger derfor dyktige folk som kan være med på å bygge båten mens vi ror.

13. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

Gikk under navnet “mosegutta” på NTNU i noen år. Med startupen Vireo jobbet vi sammen med en gruppe forskere som mente de hadde funnet et ekstrakt av mose som kunne øke holdbarheten på fersk mat. Over flere år så vi et potensiale for å endre verdens matvaresituasjon. Dessverre viste det seg å ikke fungere godt nok.

14. Hvis du hadde vært karriererådgiver i ungdomsskolen, hva ville du anbefalt barna å bli når de blir store?

Gründere. Alt rundt oss er bygget opp av folk som deg og meg.

15. Fred i verden eller billion dollar exit?

Fred i verden – det gir jo en billion dollar exit for oss alle.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*