sommerspalten

Stian elsker campingvognen sin

Minuendo-gründer Stian Aldrin fryder seg over campingvogn-design.

Stian Aldrin er leder og gründer i Minuendo. (Det er dessverre ikke hans campingvogn på bildet).
Publisert

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv (ikke bedriften)?

Jeg har vært med på, alltid sammen med andre, å starte og bygge opp noen mer eller mindre vellykkede norsk start-ups som Elliptic Labs (på hovedlisten) og operativsystemselskapet IncludeOS (konkurs). Jeg er analytisk uten å være detaljorientert, og elsker å se etter kommersielle muligheter og å selge - både til brukere, kunder og investorer.

2. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

Vi har solgt det første produktet vårt i Minuendo ganske bra internasjonalt, og fått gode anmeldelser fra både brukere og influencere. Det er jo i tillegg et produkt som er veldig nyttig for folk. Så det varmer og skaper stolthet og entusiasme i selskapet.

3. Har du en favoritt-«icebreaker»?

Jeg er ganske introvert så "Hei!" er relativt offensivt.

4. Hvor mye flaks har du på en skala fra 1-10?

7. Men man må jo også være der når loddene deles ut.

5. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

Jeg har hatt et par hvor det var ren brain drain, møtet var på feil premisser hvor de på forhånd ga inntrykk av at vi var i en prosess. En gang så jeg de annonserte en investering i en konkurrent tre uker etterpå. En annen gang var det 45 minutter uten at jeg hadde øyekontakt en eneste gang fordi investoren kun tok notater.

6. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

Ikke noe mer bruk over statsbudsjettet, please. Men vi kan godt finne måter å bruke mer utenlands, så det kan komme andre til gode som f. eks. Ukraina. Det kan også øremerkes til å underbygge Norges posisjon som et fremtidig fullverdig medlem av EU, som bl. a. er en god måte å indirekte styrke norsk forsvarsevne uten å nødvendigvis investere i forsvaret nasjonalt.

7. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

Å svare på det nå blir som å hoppe etter Wirkola, etter historien til han som spiste maten til damen fra Nokia. Jeg gikk for lenge siden på en klassisk katalog-svindel knyttet til patent. Det var ikke sinnsykt mye penger, men - pinlig. Pinlig å bli lurt fordi jeg trodde jeg kunne håndtere alle prosesser selv og brukte investorers penger på det. Så det sitter dypt i, og jeg har et ganske aktivt filter mot alle typer scams i dag.

8. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

Selge.

9. Hva bør norske gründere bli bedre på?

Man må ikke bare tenke, men faktisk være, mer internasjonale fra start - rekruttere inn til Norge, bruke utenlandske leverandører, etablere kontor ute etc. Pandemien har jo også gitt særlig små selskaper en fordel i at mange mulige store kunder og partnere internasjonalt er mye mer mottakelig for "ekte" møter og samarbeid som er basert på videomøter uten at man må ha lokalt kontor.

10. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

Vingmed. Og Norsk Data. Den kombinerte erfaringen hadde vært ganske unik.

11. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

Marc Zuckerberg. Da kunne jeg holdt ham opptatt så han ikke får drevet FB videre i "Evil" retning. Og han får jo åpenbart ting gjort, så det hadde sikkert blitt morsomt.

12. Har du et spørsmål du liker å stille kandidater på jobbintervju?

Jeg er opptatt av å få kontakt og forstå motivasjonen deres for selskapet og stillingen. Så jeg spør ganske rett ut om det, og prøver å ikke snakke for mye selv og få litt personlig kontakt.

13. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

At jeg har campingvogn. Jeg elsker alle deler av campingvognen. Det er et helt fantastisk produkt, særlig med tanke på prisen. Egentlig er det ikke et produkt, men en løsning. Dette er laget av virkelig smarte folk, og jeg opplever nye design-features hver gang jeg går inn som jeg fryder meg like mye over hver gang.

14. Hvis du hadde vært karriererådgiver i ungdomsskolen, hva ville du anbefalt barna å bli når de blir store?

Noe praktisk hvor man jobber med mennesker og gjør noe som er nyttig for andre - for eksempel sykepleier eller lærer. Hvis man finner ut etter hvert at man helst vil sitte mest mulig stille foran skjerm eller i møterom hele dagen og være tilgjengelig på chat 24/7 kan man alltids bli crypto-analytiker eller prosjektleder senere. Alternativt - campingvogn-utvikler.

15. Fred i verden eller billion dollar exit?

Fred i verden.