SHIFTERS Sommerspalte

– Jeg sykler av gårde til barnehagen med én hånd på styret, og mobilen i den andre, mens jeg frenetisk skribler høflige avlysnings-eposter

Seriegrunder Øystein Høie om minuttene før han skulle inn i et investormøte i fjor.

Øystein Høie, gründer og daglig leder i Fauna.
Publisert Sist oppdatert

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

Møt Øystein Høie, gründer og daglig i Fauna, som nylig åpnet sin klimabonus-app.

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

– Har vokst opp på internett. Kronisk kløe etter å analysere, skrote og bygge nytt. Trives best i kaotiske omgivelser og store omveltninger. Evig optimist, men også ubønnhørlig selvkritisk.

2. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Hvor fantastiske norske engler er. Jeg hadde aldri forventet å få så mye hjelp, heiarop og varme introduksjoner av eierne våre som det vi har fått.

3. Har du en favoritt-«icebreaker»?

– Nei. Å gjenbruke gamle linjer er jo kjedelig.

4. Hvor mye flaks har du på en skala fra 1-10?

– Er nok nærmere 10 enn 1. Lander stort sett på beina.

5. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

– Det må være Startuplabs Investor Day i fjor. Vi hadde gått all in og klart å line opp elleve VC-fond. Ti minutter før jeg skal inn i første møte ringer barnehagen; datteren min er syk. Jeg kjenner pulsen gå i 180.

– Jeg er hjemme alene, og å pitche med en gretten treåring på fanget er bare å glemme. Så jeg sykler av gårde til barnehagen med én hånd på styret, og mobilen i den andre, mens jeg frenetisk skribler høflige avlysnings-eposter, og ringer rundt til venner og kjente for å tigge om barnepass. Det ble heldigvis en glad-historie til sist. Fondene tok det helt kult, mange er jo foreldre selv. Vi klarte fem møter, og resten fikk vi booket om til dagene etterpå. Da stilte vi forberedt og uthvilt, og fikk en mye bedre dialog.

6. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Er det lov å la pengene stå? Vi er et av få land i verden som har klart å snu olje fra forbannelse til en bærekraftig velferdsstat. Man bør ikke tukle for mye med den oppskriften.

7. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer

– Mye. For eksempel da vi reiste på på Mobile World Congress med Amobil. Vi var bare noen kvisete tenåringer, men fordi vi drev Norges største mobilnettsted fikk vi god behandling fra produsentene. En hyggelig dame fra Nokia hentet til og med mat til meg. Jeg satt og småspiste av tallerkenen hun tok med mens vi pratet. Hun hadde et litt rart ansiktsuttrykk, men jeg tenkte ikke mer over det. Så plutselig innså jeg det: Hun hadde ikke hentet mat til meg. Det var hennes egen mat. Og jeg stod demonstrativt og spiste den opp foran ansiktet hennes med et flåsete smil.

– Jeg resonnerte som de gjorde i Klovn: Det er for sent å snu nå. Så jeg gikk all in og slurpet i meg resten. Svett av flauhet. Unnskyld, Anna!

8. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

– Få flere nordmenn til å oppdage hvor gøy det er med grønn livsstil!

9. Hva bør norske gründere bli bedre på?

– Jeg tror vi nordmenn generelt gir for lite anerkjennelse til verdien av god design og merkevarebygging. Se på hva svenskene og danskene får til med sine startups, de er i et helt annet ball game.

10. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

– Jeg synes det Remarkable gjør er helt rått. Zen og skjerm i én pakke. Og fra lille Norge av alle steder!

11. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

– Leonardo Da Vinci! De lager ikke slike folk lenger. Ikke bare var han en genierklært kunstner og vitenskapsmann. Han skapte også en haug med kjente oppfinnelser hundrevis av år før de kunne bygges – tanks, fly, solkraft og regnemaskiner, for å nevne noe.

12. Har du et spørsmål du liker å stille kandidater på jobbintervju?

– Intervjuer er fine for å se om personen vil fungere i teamet, men de er også veldig favoriserende mot bestemte personlighetstrekk. Jeg stoler mer på tester. Vi pleier å lage en hjemmetest til alle kandidatene med en arbeidsoppgave som både a) er vanskelig og b) de vil måtte gjøre hyppig i jobben sin. Da får du et ganske uslåelig sammenligningsgrunnlag.

13. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Jeg er en skikkelig IMDB-nerd, og sverger til scoren når TV-kvelden skal planlegges. Styrer konsekvent unna filmer under 7,5 og serier under 8,0.

14. Hvis du hadde vært karriererådgiver i ungdomsskolen, hva ville du anbefalt barna å bli når de blir store?

– Dagens unge skal jobbe i arbeidslivet i 50 år. Da er det ganske fånyttes å spå hva som vil være fremtidens yrker og behov. Så jeg ville bare gitt to råd. Følg hjertet og prøv deg frem. Vær lærenem og nysgjerrig. Da vil du aldri gå ut på dato.

15. Fred i verden eller billion dollar exit?

– Hehe. Her håper jeg virkelig alle svarer det samme. Peace and love.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*