KONFLIKT

Miljøgründer slutter etter bitter konflikt

Nå dropper Lorea Coronado-Garcia rettssaken mot eget oppstartsselskap, der blant andre Gustav Witzøe, Geir Førre og staten har satset penger.

Spoor AI-gründerne Ask Helseth og Lorea Coronado-Garcia video, den gangen selskapet hentet penger fra det statlige investeringsfondet Nysnø.
Spoor AI-gründerne Ask Helseth og Lorea Coronado-Garcia video, den gangen selskapet hentet penger fra det statlige investeringsfondet Nysnø.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst ble det kjent at Spoor-gründerne Ask Helseth og Lorea Coronado-Garcia hadde røket uklar. Førstnevnte, som er både daglig leder og styreleder i oppstartsselskapet, hadde i lengre tid forsøkt å si opp sin medgründer og driftssjef.

Hun svarte med å stevne arbeidsgiveren for retten. I påvente av full behandling i Oslo Tingrett, mente Helseth og Spoor at Coronado-Garcia måtte fratre sin stilling. Den påfølgende kjennelsen fra retten gikk imidlertid i favør driftssjefen. Rettsdokumentene beskrev flere uenigheter som ifølge Helseth hadde gjort nødvendig kapitaljakt krevende for oppstartsselskapet. 

Nå er oppsigelsessaken i Oslo Tingrett, som skulle gått i disse dager, avlyst. Shifter får bekreftet at partene har inngått et forlik. Avtalen innebærer at Coronado-Garcia forlater selskapet.

– Jeg ser frem til å fortsette å støtte Spoors lyse fremtid som aksjonær. Jeg ser også frem til å fortsette mitt arbeid med impact-fokuserte og kvinne-ledede virksomheter som konsulent og i styrer. Det er en spennende tid og jeg er tilgjengelig for å knytte kontakt med andre ambisiøse mennesker, skriver hun i en knapp uttalelse til Shifter.

Shifter har vært i kontakt med Helseth, som ikke vil kommentere saken. Spoors advokat har ikke besvart Shifters henvendelser.

Advokat for Coronado-Garcia, Ørnulf O. Aamlid, skriver i en SMS til Shifter at «forliket innebærer at partene har blitt enige om en løsning, som begge fint kan leve videre med».

Umiddelbar konflikt

Gnisningene de to gründerne imellom skal ha startet allerede én måned etter at selskapet ble spunnet ut av det første Antler-programmet i Oslo i november 2020. Fra Helseths side er det lagt frem anklager om manglende vilje til å rette seg etter arbeidsgivers instrukser. Coronado-Garcia har beskrevet detaljstyring fra daglig leder.

Et vesentlig poeng i saken var at Spoor-aksjene til Coronado-Garcia kunne tilbys andre aksjeeiere til kostpris, ikke markedspris, ved oppsigelse. Gründerne har i slike tilfeller forkjøpsrett.

Shifter har ikke fått svar på nøyaktig hvordan dette er løst i forliket, men Coronado-Garcia skriver altså at hun fortsatt vil være aksjonær. Den ferskeste aksjonæroversikten viser at hun har en eierandel på 19,25 prosent, det samme som hennes to medgründere Helseth og Helge Reikerås.

Tunge investorer

Spoor har markert seg i impact-hjørnet av det norske oppstartsmiljøet, med AI-drevet kamerateknologi som skal bidra til å beskytte fuglelivet i og rundt vindkraftverk.

Selskapet er finansiert av en perlerad av profilerte investorer, deriblant Øystein Skiri og Gustav Magnar Witzøes Wiski Captital, samt seriegründer Geir Førres investeringsselskap Firda, Sportradar-gründerne Ivar Arnesen og Petter Fornæss, og den tidligere næringslivslederen Harald Norvik. I fjor kom også det statlige investeringsfondet Nysnø Klimainvesteringer inn på eiersiden.

Selskapet hentet inn totalt 31 millioner kroner i en kombinasjon av investorkapital og støtteordninger i 2022, men har nå behov for ytterligere pengeinnsprøyting. 

I fjor omsatte selskapet for 4,3 millioner kroner, men hadde som startups flest høye investeringskostnader, og endte med et resultat før skatt på minus 4,5 millioner kroner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS