Lastebilselger blir tech-gründer — vil erobre utleie-markedet

Gründer Preben Lie har laget appen Lentli der du kan leie både ting og tjenester. Han leier blant annet ut sin egen bil. 

Fersk gründer: – Jeg synes gründertilværelsen er veldig spennende. Du jobber for noe eget, din egen visjon.
Publisert

Det er snø i luften på Askøy utenfor Bergen. Rutebåten som går frem og tilbake mellom Kleppestø og Strandkaiterminalen, har nettopp lagt fra kai. Inne på Kleppestø senter er det pyntet til jul. Preben Lie mimrer tilbake til da han lå på stranden i Spania for to år siden. 

– Jeg var på ferie med familien til mine foreldre sitt hus i Alicante, og fikk lyst til å leie en båt. Jeg fant båter til utleie på to-tre forskjellige nettsider, men prisene var hinsides. Det kostet rundt 5000 kroner for to timer, sier Lie. 

Der på solsengen fikk han ideen.

– Jeg synes det burde vært en plattform der jeg kunne finne alt jeg ville leie. Jeg tenkte at det sikkert var 10.000 spanjoler i Alicante som ville leid ut en båt til meg for en brøkdel av den prisen jeg fant på de nettsidene. Da jeg kom hjem fra ferien, begynte jeg bokstavelig talt å drømme om å lage en sånn plattform, sier Lie. 

Han våknet opp etter drømmen og fortalte «hun hjemme» om ideen sin. Hun synes det var en god idé. Da gikk han videre med ideen. 

Sjøveien: Det var drømmen om en båt på ferie som satte Preben Lie på gründerideen. Her er rutebåten på vei fra Kleppestø til Bergen sentrum.

Satset én million i egenkapital 

Halvannet år senere har han utviklet appen Lentli. Han hyret et utviklerselskap til å lage appen. 

– Jeg har ingen erfaring som apputvikler selv. Min bakgrunn er som markedsfører og selger, forteller Lie. 

Han betalte litt over én million kroner av egen lomme til å utvikle appen. Utviklerne har brukt nær 3000 timer på utvikle appen, der nesten halvparten av arbeidet er utført av kunstig intelligens. 

Kamp om leie-markedet 

Det er mange som kjemper om beinet på utleiemarkedet. Bergenske Leieting ble solgt til svenske Hygglo i 2019, en generell leieplattform. Mens Airbnb, Tise og Leid er mer spesialiserte innenfor henholdsvis boligutleie, brukte klær og verktøy. Finn har også annonser for utleie. 

Lie forteller at han ønsker at Lentli skal inkludere alle typer varer, og også tjenester. 

– Du forteller at Lentli skal favne bredt. Hva tenker du om konkurransen? 

– Jeg ønsker at man skal kunne finne alt på et sted. Det vil være mye lettere. Det skal også være veldig brukervennlig, sier Lie.

Det skal være gratis å legge ut annonser på plattformen, mens Lentli vil tjene penger på å ta ti prosent påslag på utleiers pris. Etter nyttår vil de også åpne opp for reklame i appen. 

 Busser og lastebiler 

De siste fem årene har Lie jobbet som prosjektleder og lastebilselger hos Scania. Han er vant med å lede store prosjekter og lange salgsprosesser. 

– Å selge en lastebil kan sammenlignes med å selge et nytt hus. Leveringstiden er omtrent ett år til halvannet år, og kjøperne har en rekke ulike valgmuligheter, sier Lie. 

I en lastebil må du for eksempel velge størrelse på førerhus, antall akslinger, akslingavstander, ulike påbygg og en rekke interiørvalg. 

I tillegg til lastebilsalg, var Lie også prosjektleder for en levering av 69 busser til Tide Buss AS i Bergen. 

– Jeg fikk ilddåpen i prosjektledelse der, sier Lie og ler. 

Han er utdannet innen markedsføring og salg, og har både allmennfag og mekaniske fag fra videregående skole. 

Drøm om egen bedrift 

– Hvorfor totalt skifte til tech-gründer? 

– Jeg har alltid drømt om å starte en egen bedrift. Jeg ønsker genuint å skape noe som folk trenger. Jeg ønsker at det skal være lettere for privatpersoner og bedrifter å tjene penger på å leie ut ting og tjenester. Nordmenn er generelt glad i å eie, men det er mer bærekraftig at vi leier av hverandre. 

Lie forteller at appen er rigget for at den kan lanseres internasjonalt, med blant annet bruk av iban-nummer ved betaling. Foreløpig har appen hatt en myk lansering blant venner og kjente. Lie har foreløpig ikke markedsført appen. 

– Appen har fått gode tilbakemeldinger så langt og det er . Jeg er også i kontakt med flere bedrifter som ønsker å leie ut blant annet verktøy, biler, klær, hytter og båter. 

I april sluttet Lie i jobben i Scania for å satse for fullt på gründerbedriften. Han kombinerer det foreløpig med litt konsulentjobbing innen markedsføring. 

Lie er eneeier i Lentli. Nå er han på jakt etter kapital for å kunne skalere, først i Norge og så i utlandet. 

– Jeg håper å kunne finne en stor investor. Det første jeg vil bruke penger på er en daglig leder, noen som har erfaring med skalering. Jeg kan selge, men tror ikke jeg er den rette til å skalere plattformen, sier Lie. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.