resultat

I ferd med å utvikle ny robot – doblet nesten underskuddet

1x Technologies økte underskuddet med nesten det dobbelte i løpet av 2023, viser årsregnskapet. 

Bernt Børnich sammen med roboten EVE.
Publisert Sist oppdatert

Til tross for flere store investeringsrunder det siste året, økte 1X Technologies underskuddet med nesten det dobbelte i løpet av 2023. 

Det kommer frem i selskapets årsregnskap. 

Underskuddet økte altså fra -69,9 millioner kroner i 2022 til -129,3 millioner kroner i fjor. I tillegg falt inntektene fra 14,5 millioner i 2022 til 11,6 millioner i 2023. 

1X gikk samtidig fra 30 ansatte i 2022 til 52 ansatte ved slutten av 2023. Lønnskostnadene økte dermed fra 30,4 millioner til 44,3. millioner. 

I tillegg til lønn økte også posten «annen driftskostnad» til 69,7 millioner, opp fra 27,6 millioner. 

Shifter har en rekke ganger skrevet om det Moss-lokaliserte selskapet, som i januar hentet én milliard kroner i en runde ledet av Wallenberg-familiens EQT Ventures. 

Også i mars 2023 hentet 1X penger, totalt 244 millioner i investeringer, hvorav selveste OpenAI bidro. 

Selskapet utvikler humanoide roboter som kan brukes i ulike bransjer, blant annet hjemmepleie. 

Siden oppstart har de utviklet roboten «EVE» på hjul, og er nå i ferd med utviklingen av nok en robot med bein, døpt «NEO». 

Selskapet har også mottatt offentlig støtte, blant annet fra Innovasjon Norge, på tilsammen 17 millioner kroner, viser regnskapet. 

Robot-kappløp

 1X er dermed med blant selskapene som utvikler robot-teknologi som har mottatt massive investeringer de siste årene, i kappløpet om å utvikle fremtidig arbeidskraft. 

I mars hentet amerikanske Figure Ai tilsvarende syv milliarder kroner i en investeringsrunde ledet av tungvektere som chipgiganten Nvidia, Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos og Microsoft.

Analytikere spår at robotmarkedet vil produsere opptil en kvart million roboter innen 2023, ifølge investeringsbanken Goldman Sachs.

I tillegg planlegger Amazon-støttede Agility Robotics å produsere 10.000 roboter per år.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.