Investering

1X Technologies henter 1 milliard kroner fra EQT og Samsung

Sandwater øker innsatsen når Moss-selskapet nå henter 100 millioner dollar.

Gründer og daglig leder i 1X Technologies Bernt Øyvind Børnich har all grunn til å smile. Her med en av selskapets EVE-robot.
Publisert Sist oppdatert

Mange i det norske gründermiljøet satte kaffen i halsen da nyheten om at selveste OpenAI investerte i 1X Technologies i mars 2023. Da hentet selskapet totalt 244 millioner kroner. 

Under ett år senere går flere nye investorer, ledet an av Wallenberg-familiens EQT Ventures, inn med 100 millioner dollar, tilsvarende én milliard kroner. 

Norske Sandwater øker sin allerede eksisterende investering. I tillegg går Samsung NEXT (ja, den Samsung) inn med kapital. Skagerak Capital og Nistadgruppen øker sine investeringer.

Den ferske kapitalen skal blant annet bruke til å gjøre klar den nye generasjonen roboter, NEO, klar for markedet.

1X går ikke ut med den totale verdsettelsen etter runden, men sier de fortsatt er under grensen for å bli en såkalt «enjørning» altså med en selskapsverdi på minst én milliard dollar, tilsvarende 10 milliarder norske kroner.

Det har vært spekulasjoner rundt en kjemperunde for 1X en stund. Da ryktet gikk om at Softbank kunne være på vei inn, ble det sagt at prisen lå på rundt fem milliarder kroner. 

1X gjennimfører også en sekundærrunde hvor enkelte ansatte har utløst opsjoner og noen langsiktige investorer har solgt seg ned. Foreløpig har ingen solgt seg helt ut. 

–  Utviklingen siden forrige finansieringsrunde har vist at 1X fortsatt ligger helt i forkant både når det gjelder mekaniske egenskaper og omfattende datafangst, som igjen muliggjør AI-styring av 1X sine androider, sier Torkel Engeness i Sandwater i en kommentar til Shifter.

Torkel Engeness leder investeringen fra Sandwater og sitter i styret i 1X Technologies.

– Når de i tillegg har sikret en så god finansiering med støtte fra verdens ledende investorer, fant vi det naturlig å investere enda mer i selskapet, legger han til. 

Sci-fi drømmen

1X lager roboter som ligner mennesker. De såkalte «androidene» ligner på noe hentet fra Star Wars og kan brukes som blant annet vektere, logistikkarbeidere og ulike servicetjenester. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Slik ser 1X Technologies for seg at et varelager kan se ut i fremtiden.

Selskapet planlegger å bruke den ferske kapitalen til å utvikle en ny generasjon roboter kalt «NEO-androider» som går på to ben, i stedet for dagens løsning med hjul. Den tobente versjonen skal være bedre tilpasset en hverdag i serviceyrker.

– Fra Leonardo da Vinci til dagens sci-fi filmer. Folk har drømt om menneskelignende roboter i over 500 år. Det er et privilegium å se at denne teknologien blir virkelighet rett foran øynene våre, i sanntid, sier Ted Persson - partner i EQT Ventures - i en pressemelding.

I dag har robotene til 1X hjul, målet til selskapet er å utvikle en ny generasjon som går på to ben.Hadde roboten hjemme hos seg selv 

Børnich har bygget robotselskapet siden 2015. På julaften, i Luke 24 i Shifters julekalender, delte han følgende tips til andre gründere

– Produktet er hjertet i organisasjonen din. Tenk på det – hele teamet ditt jobber mot ett mål: å gjøre produktet bedre. Og når bedriften vokser, er det klart at du må bygge en solid organisasjon rundt det, men unngå å bli fanget i for mange prosesser. 

Selv fikk han seg en «wake-ip call» av å ha roboten EVE gående hjemme hos seg selv i Moss som ryddeassistent i en måned.