ROBOTER

ChatGPT-skaperne investerer tungt i norsk robotselskap

1X Technologies (tidligere Halodi Robotics) henter 244 millioner kroner i en investeringsrunde ledet av OpenAI og det berømte VC-fondet Tiger Global.

Amerikanske investorer har falt for denne androioden og gründer Bernt Øivind Børnich i 1X Technologies.
Amerikanske investorer har falt for denne androioden og gründer Bernt Øivind Børnich i 1X Technologies.
Publisert Sist oppdatert

Oppstartsselskapet fra Moss jobber tett på en klassisk fremtidsforestilling, og utvikler roboter som ligner mennesker. I fjor inngikk 1X Technologies, som selskapet nå heter etter et nylig navnebyttet fra Halodi Robotics, for eksempel en avtale om å produsere 140 såkalt humanoide roboter som skulle brukes som vektere i USA.

Siden har gründer og daglig leder Bernt Øyvind Børnich brukt mye tid på andre siden av Atlanteren, og har i prosessen fått flere spennende bekjentskaper.

Nå er selskapet klar for å flytte opp en divisjon, etter å ha hentet 23,5 millioner dollar, tilsvarende 244 millioner kroner i vekstkapital. Hovedinvestor er tech-verdenens sannsynligvis mest omtalte selskapet hittil i år: OpenAI.

– 1X står i spissen for forbedring av arbeidsmarkedet gjennom bruk av trygg og avansert teknologi innen robotikk, sier driftssjef (COO) i OpenAI og leder for deres investeringsarm Startup Fund, Brad Lightcap, i en pressemelding.

– Vi har stor tror på tilnærmingen og påvirkningen 1X kan ha på fremtidens arbeidsliv, sier han.

– Revolusjonerende

I tillegg til OpenAI, har det verdenskjente investeringsfondet Tiger Global gått inn på eiersiden.

– Vi tror at androidene til 1X revolusjonerer robotikk-feltet og er begeistret for å investere sammen med OpenAI for å støtte deres videre vekst, sier Tiger-partner Griffin Schroeder i samme melding.

En håndfull norske investorer skyter også inn kapital i denne runden. Blant dem er Sandwater, Alliance Ventures og Skagerak Capital.

Prisen

Partene har ikke kommentert prislappen som er satt på 1X. Forrige gang selskapet hentet penger, var i mai 2021. Da bunkret de opp med 86 millioner kroner til en verdivurdering på 597 millioner kroner. Investorene var Valinor, Autostore-gründer Jakob Hatteland, samt det amerikanske sikkerhetsselskapet ADT Commercial, som er selskapet som bestilte de nevnte vekter-robotene.

Siden har teknologiselskaper verden over måtte tåle kraftige prisjusteringer. Samtidig har nettopp OpenAI tilgjengeliggjort teknologi som omtales som revolusjonerende, noe som har fått Microsoft til å bla opp enorme summer.

Nå har altså verdens sannsynligvis mest omtalte selskap fått øynene opp for en norsk startup fra Moss.

Deler visjon

Det norske selskapet som ble startet i 2014 planlegger å bruke pengene på å bygge en ny robot ved navn Neo, samt skalere produksjonen av den allerede tilgjengelige roboten Eve i Norge og Nord-Amerika.

Gründer og daglig leder Bernt Øyvind Børnich mener 1X og OpenAi deler visjoner, og begrunner det med at begge selskaper vil integrere fremvoksende teknologier inn i hverdagen til folk flest.

– Med støtte fra investorene våre vil vi fortsette å gjøre betydelige fremskritt innen robotikk og styrke det globale arbeidsmarkedet, sier han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS