ROBOTER

ChatGPT-skaperne investerer tungt i norsk robotselskap

1X Technologies (tidligere Halodi Robotics) henter 244 millioner kroner i en investeringsrunde ledet av OpenAI og det berømte VC-fondet Tiger Global.

Amerikanske investorer har falt for denne androioden og gründer Bernt Øivind Børnich i 1X Technologies.
Publisert Sist oppdatert

Oppstartsselskapet fra Moss jobber tett på en klassisk fremtidsforestilling, og utvikler roboter som ligner mennesker. I fjor inngikk 1X Technologies, som selskapet nå heter etter et nylig navnebyttet fra Halodi Robotics, for eksempel en avtale om å produsere 140 såkalt humanoide roboter som skulle brukes som vektere i USA.

Siden har gründer og daglig leder Bernt Øyvind Børnich brukt mye tid på andre siden av Atlanteren, og har i prosessen fått flere spennende bekjentskaper.

Nå er selskapet klar for å flytte opp en divisjon, etter å ha hentet 23,5 millioner dollar, tilsvarende 244 millioner kroner i vekstkapital. Hovedinvestor er tech-verdenens sannsynligvis mest omtalte selskapet hittil i år: OpenAI.

– 1X står i spissen for forbedring av arbeidsmarkedet gjennom bruk av trygg og avansert teknologi innen robotikk, sier driftssjef (COO) i OpenAI og leder for deres investeringsarm Startup Fund, Brad Lightcap, i en pressemelding.

– Vi har stor tror på tilnærmingen og påvirkningen 1X kan ha på fremtidens arbeidsliv, sier han.

– Revolusjonerende

I tillegg til OpenAI, har det verdenskjente investeringsfondet Tiger Global gått inn på eiersiden.

– Vi tror at androidene til 1X revolusjonerer robotikk-feltet og er begeistret for å investere sammen med OpenAI for å støtte deres videre vekst, sier Tiger-partner Griffin Schroeder i samme melding.

En håndfull norske investorer skyter også inn kapital i denne runden. Blant dem er Sandwater, Alliance Ventures og Skagerak Capital.

Prisen

Partene har ikke kommentert prislappen som er satt på 1X. Forrige gang selskapet hentet penger, var i mai 2021. Da bunkret de opp med 86 millioner kroner til en verdivurdering på 597 millioner kroner. Investorene var Valinor, Autostore-gründer Jakob Hatteland, samt det amerikanske sikkerhetsselskapet ADT Commercial, som er selskapet som bestilte de nevnte vekter-robotene.

Siden har teknologiselskaper verden over måtte tåle kraftige prisjusteringer. Samtidig har nettopp OpenAI tilgjengeliggjort teknologi som omtales som revolusjonerende, noe som har fått Microsoft til å bla opp enorme summer.

Nå har altså verdens sannsynligvis mest omtalte selskap fått øynene opp for en norsk startup fra Moss.

Deler visjon

Det norske selskapet som ble startet i 2014 planlegger å bruke pengene på å bygge en ny robot ved navn Neo, samt skalere produksjonen av den allerede tilgjengelige roboten Eve i Norge og Nord-Amerika.

Gründer og daglig leder Bernt Øyvind Børnich mener 1X og OpenAi deler visjoner, og begrunner det med at begge selskaper vil integrere fremvoksende teknologier inn i hverdagen til folk flest.

– Med støtte fra investorene våre vil vi fortsette å gjøre betydelige fremskritt innen robotikk og styrke det globale arbeidsmarkedet, sier han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!