rekruttering

Hun er Røkkes nye startup-jeger

Hanna Selvaag i RunwayFBU avslører sine favorittselskaper, og hva som kan være en icebreaker i møte med henne som investor.

Hanna Selvaag er ny investment manager i RunwayFBU.
Publisert

Kjell Inge Røkke fortsetter å støvsuge startup-scenen for talenter til sin storstilte satsing på å investere i gründere – denne gangen fra helseteknologiselskapet Dignio.

– En knallgod ansettelse, om jeg får lov til å skryte litt, skrev RunwayFBU-sjef Tor Bækkelund i introen til Hanna Selvaag som nå går inn som ny «investment manager».

I den nye jobben blir hun en av de viktigste ansiktene utad til startups som ønsker en bit av kapitalen og kunnskapen i Røkke-systemet. Selvaag skal evaluere caser, legge frem anbefalinger og følge opp porteføljeselskapene.

– RunwayFBU er et ambisiøst prosjekt i en tidlig fase. Jeg ble trigget av muligheten til å komme inn på et tidlig tidspunkt i denne reisen.Jeg liker generelt å snakke med mennesker om hva de holder på med, hva som driver de, og hvilke ambisjoner de har - nå får jeg på mange måter muligheten til å gjøre dette på heltid, sier Selvaag.

Ski og McKinsey

Gründere som skulle trenge en icebreaker i møte med den nye investoren hos RunwayFBU kan for eksempel nevne langrenn. Selv om hun kaller skigåingen et hobbyprosjekt, er Selvaag opprinnelig fra Lillehammer, og neste helg går hun Birkebeineren. Hun flyttet imidlertid til Trondheim for å studere industriell økonomi med spesialisering i datateknikk.

– I studietiden fikk jeg øynene opp for tech-bransjen, og kunne tenke meg å gå i den retningen, sier Selvaag.

Som flere av sine medstudenter endte hun opp i konsulentbransjen, nærmere bestemt teknologiavdelingen til McKinsey. Der har hun vært med på flere prosjekter der målet har vært å rigge etablerte storselskaper til å få fart på innovasjonen - gjennom for eksempel startup-metodikk. Hun har dessuten jobbet med due diligence i forbindelse med oppkjøp.

I Dignio hadde hun jobben som «Head of international business development».

– I en slik «scale up»-fasen som Dignio er i, får man erfaring fra de fleste områdene av virksomheten - ikke bare den rollen du har på papiret - så jeg har jobbet med produktutvikling, juridisk, salg, kundeoppfølging, juridisk pluss pluss. Dette er viktig erfaring jeg tar med meg inn i den nye jobben i Runway, sier Selvaag.

Her har hun troen

– Bortsett fra Dignio har du noen selskaper du har spesielt sansen for i startuplandskapet?

– Det er jo mange i det norske miljøet nå. Noen eksempel er Enode og Superside. De er ikke de som det skrives mest om i norske medier, og er litt under radaren, men de gjør det kjempebra.

Hun viser til at gründerne har tenkt internasjonalt fra starten av.

– Det tror jeg er en forutsetning - bygge bevis og product market fit hjemme, men jobbe internasjonalt så fort som mulig. Man er avhengig av å ha et større nedslagsfelt enn bare Norge hvis man skal lykkes.

– Du skal jo speide etter oppstartsselskaper, og være med å bestemme hvem dere skal investere i. Er det noen områder du ser spesielt store muligheter nå fremover?

– Tanken med Runway er jo at det er rom for mer digitalisering og et potensial å ta ut i industrien. Jeg har troen på at å bygge videre på tilnærmingen som man har brukt i for eksempel Cognite og utvikle B2B-software innenfor dette.

– Industri er jo stort. Er det noen sektorer du har spesielt troen på innenfor dette?

– Alt innenfor fornybar energi har vært viktig allerede en god stund, og kommer til å fortsette å være det. Dessuten tror jeg regulering og compliance innenfor bærekraft kommer til å få oppmerksomhet, sier Selvaag og viser til EU og de nye kravene til ESG-rapportering, der for eksempel Runways egen porteføljeyndling Celsia er et av de raskeste lokomotivene for tiden.

Innlandsinnovasjon?

– Det er jo slik at storbyene dominerer når det kommer til startups. Du er jo opprinnelig fra en by i Innlandet, noen sjans for at vi ser flere gründere derfra snart?

– Historisk sett har det vært lite privat næringsliv på Lillehammer og i Innlandet. Det er svært mange fra Lillehammer som drar til NTNU for å bli ingeniører, men så ender de i opp i storbyene. Kanskje kan det nå åpne seg muligheter i en postpandemisk tid med hjemmekontor og en mer distribuert arbeidslivsmodell. Det finnes jo mange kvaliteter med å bo utenfor de store byene.

Hun understreker at Runway ikke er opptatt av geografi, men ser etter gründere som har erfaring og innsikt i en bransje, en idé og et prosjekt som springer ut av dette.

– Det er jo stadig vanligere at topptalenter hopper av trygge jobber for å starte egne virksomheter. Dette kan de også gjøre utenfor Oslo, så lenge de har tilgang til de andre talentene de trenger for å vokse.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!