FINTECH

Huddlestock-sjefen peker ut ny retning for selskapet

John E. Skajem har ristet av seg den havarerte BNP Paribas-avtalen. Tre år og fem oppkjøp senere mener han at forvandlingen av Huddlestock Fintech til et «investment as a service»-selskap nå nesten er i mål.

John E. Skajem (t.h.) har kjøpt selskapet i høyt tempo de siste årene. I vår ble Dtech og Leif Arnold Thomas en del av oppkjøpsrekken. Dermed fikk Huddlestock også en ny ansvarlig for forretningsutvikling.
Publisert

Over nyttår går Huddlestock live med en oppdatert og oppgradert trading-plattform, kalt «Trader 2.0». Den første norske kunden som tar den i bruk blir investeringsappen Stack by me, som da kjører i gang med både fonds- og aksjehandel.

I Sverige har selskapet allerede noen titalls kunder og til våren skal den nye plattformen også lanseres i Tyskland, som frem til nå har vært et av hovedmarkedene for selskapet.

– Vi har vært gjennom en ganske så stor omstilling. For tre år siden var vi i prinsippet en SaaS-plattform for kjøp og salg av aksjer i Tyskland. Nå er vi en plattform som kan tilby alt fra A til Å innen investeringer. Fra onboarding til sluttseddel, sier administrerende direktør John E. Skajem

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Stack by Huddlestock

Stack by me er et godt eksempel på den type kunder Huddlestock nå ønsker seg. Selskaper som vil tilby sine kunder handel i verdipapirer, men som ikke nødvendigvis har tid eller ressurser til å bygge en komplett løsning selv.

Ettersom selskapet til Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen fikk egen konsesjon som verdipapirforetak i sommer, trenger de ikke lenger å operere på Huddlestocks konsesjon, men selve handelen av aksjer og fond vil fortsatt bli gjennomført på Huddlestocks plattform.

– Hele plattformen består av nærmere 15 moduler, der kundene kan velge hva de trenger, forklarer Skajem.

Utover spareplattformer, ser Skajem for seg kapital- og formuesforvaltere, digitalbanker og små sparebanker, pensjonsselskaper eller til og med mediehus som potensielle kunder. 

Han forteller at selskapet for noen år siden var i dialog med det tyske næringslivsnettstedet Finanzen.net om en handelsløsning. Fordi Huddlestock da bare hadde trading-plattformen, endte de forhandlingene med at nettstedet kjøpte et verdipapirforetak og gjorde det selv.

LES MER:  Huddlestock Fintech-selskap Henter 17,5 Millioner Kroner i rettet emisjon 

Åpner for både aviser og Lokalbank-alliansen

Ifølge Skajem var det på omtrent det tidspunktet man skjønte at for å virkelig lykkes som «white label»-leverandør, måtte man bli en mer komplett leverandør av alt som følger med investeringer.

– Nå er vi det, og skulle Finansavisen eller E24 komme på ideen å gjøre det samme i Norge, kan de komme til oss å få en komplett løsning for aksjehandel, sier Skajem, og fortsetter: 

Huddlestocks John E. Skajem ser for seg at den nye investeringsplattformen kan tiltrekke seg kunder langt utenfor det tradisjonelle investeringssegmentet,

– Et annet eksempel er den nye Lokalbank-alliansen. De har nettopp fått et nytt kjernebanksystem og prioriterer dagligbankoppgavene. Vi skulle kunne tilby dem en «top notch» investeringsportal om de velger å benytte vår teknologi og våre lisenser, konsesjoner og backoffice. 

LES MER: Får nesten ni av ti inntektskroner fra konsulentvirksomheten

Gigantavtalen falt i grus

Det er med andre ord et vesentlig annerledes selskap enn da John Skajem tok over sjefsstolen høsten 2020.

Det var rett før selskapet skulle noteres på Euronext Growth og realisere prestisjeavtalen med den franske storbanken BNP Paribas' tyske depotbankvirksomhet. 

Forventningene var store. Dagene før den planlagte lanseringen av tjenesten «Qinfen by BNP Paribas» i slutten av januar 2021 var børskursen tredoblet fra første handelsdag i november.

Så stoppet alt opp. BNP-lanseringen ble skjøvet på, og er den dag i dag aldri gjennomført. 

Det viste seg at hjernen bak dealen, tyske Peter van Kleef, hadde oversolgt både mulighetene rundt avtalen med BNP Paribas og kundeveksten han skulle levere på det tyske markedet. Høsten 2021 fikk han sparken fra Huddlestock, og måtte levere tilbake aksjer for 27 millioner kroner.

– Vi lærte at vi ikke kunne være avhengige av andre på helt forretningskritiske områder. Vi tjente jo ikke noe på å ha en trading-plattform som ikke ble brukt fordi BNP fikk for mange retail-kunder som de rett og slett ikke klarte å håndtere, sier Skajem, men forteller til at man fikk ut én ting av BNP-arbeidet.

Lederen for BNP Paribas’ digitale investeringsplattform, Robert Fuchsgruber, likte det han så hos Huddlestock såpass at han byttet side, og ble sjef for selskapets tyske virksomhet etter van Kleef.

LES MER: Depotstoppet er over – nå gir Huddlestock bånn gass

Byttet til oppkjøpsstrategi ...

Konklusjonen ble at forretningsmodellen krevde en «reboot» og man måtte skaffe seg større kontroll over hele verdikjeden. Det ble starten på den rekken av oppkjøp som har støpt om Huddlestock til selskapet det er i dag.

► Først på listen var det svenske konsulentselskapet Visigon i mai 2021. Huddlestock fikk da et 20-talls nye medarbeidere som jobbet med integrasjoner inn mot banker. Blant annet står danske Lunar på kundelisten. 

– De ga oss både «cash flow» og en mer effektiv onboarding av kunder, sier Skajem.

► Våren 2022 kom neste oppkjøp. Det var utviklingsselskapet F5IT fra Stavanger, som ble døpt om til Huddlestock Solutions. De begynte byggingen av den norske versjonen av toppen på trading-plattformen i Tyskland, kalt Bedrock. Det er det som i dag er blitt til Trader 2.0.

F5IT drev også med IT-tjenester og utvikling i helt andre bransjer. Disse delene av selskapet ble i høst solgt tilbake til gründerne, som betalte gjennom å levere tilbake aksjer i Huddlestock for rundt tre millioner kroner.

► Våren 2022 kom også meldingen om oppkjøp mummer tre, men det tok frem til februar i år før den endelige godkjennelsen fra Finanstilsynet var på plass. For Trac Services (nå Huddlestock Investor Services) fikk man et norsk verdipapirforetak med konsesjon til å være meglerhus. Dermed var funksjoner for onboarding, opprettelse av custody-kontoer, oppgjør og kjenn din kunde på plass.

► Tidlig i år fikk Huddlestock en fot innenfor i pensjonsmarkedet, gjennom oppkjøpet av Dtech. Selskapet har utviklet en generisk SaaS-løsning som håndterer pensjonsinnbetalinger og fordeler dem på fond utfra ønsket risikoprofil til kunden. De hadde blant annet Duvi Pensjon på kundelisten. 

Med oppkjøpet fikk Huddlestock også en ny ansvarlig for forretningsutvikling i Dtech-sjefen Leif Arnold Thomas, og en ny produktsjef i Daniel Risberg, som var teknologisjef i selskapet.

► Det siste oppkjøpet falt på plass to dager etter Dtech. Det var svenske Bricknode, som kom inn med backoffice og operasjonelle løsninger for investeringsforvaltning, fond og utlån. Også her har gründerne fått lederstillinger i Huddlestock. Stefan Willebrand som teknologisjef og Erik Hagelin som strategisjef.

LES MER: Huddlestock kvitter seg med hjernen bak BNP Paribas-avtalen

... og brukte 90 millioner 

– En modulbasert plattform og mange oppkjøp. Det høres ut som at dere har jobbet som Stacc når de har bygget sin bankplattform?

– Det er en god sammenligning, selv om vi virker i ulike deler av finansbransjen, sier den tidligere Dtech-gründeren Leif Arnold Thomas.

Oppkjøpsbølgen har kostet mye penger. Ifølge Skajem har Huddlestock brukt rundt 90 millioner kroner på oppkjøp. Cirka 35 millioner i kontanter og 55 millioner i aksjer.

De har bidratt til en betydelig omsetningsvekst. I 2020, da Huddlestock ble notert på Euronext Growth, endte driftsinntektene for konsernet på 8,5 millioner kroner. Siden har de vokst raskt til 18,2 millioner i 2021 og 33,1 millioner i 2022. 

Traff godt på estimatene

Da selskapet la frem tall for tredje kvartal for noen uker siden, hadde inntektene passert 62 millioner kroner og ifølge Skajem vil de for hele 2023 ende på nesten 80 millioner kroner.

Med tanke på hvor mye Skajem har endret retning på selskapet, er de faktiske inntektstallene overraskende nære estimatene Huddlestock leverte i forkant av Euronext Growth-noteringen i 2020.  Da var planen til selskapet inntekter på seks millioner kroner i 2021, 30 millioner i 2022 og 75 millioner i 2023. 

Omsetningsveksten har imidlertid ikke gjort avtrykk på bunnlinjen. I samme periode økte underskuddene kraftig. Resultat før skatt har gått fra minus 8,4 millioner til minus 31,7 millioner i 2022, og tapet ender sannsynligvis enda litt høyere i år. Etter første halvår i år var underskuddet på 18,4 millioner.

– Vi har hele veien investert betydelige beløp i teknologi. Siden starten har vi brukt rundt 250 millioner kroner, sier Skajem.

Nå skal det snu

Med en ferdig plattform klar til å rulles ut, mener Skajem at 2024 blir året da regnskapstallene til sist skal snu til det bedre. 

– Vi ender kanskje ikke med et årsresultat i pluss, men vi skal definitivt bli EBITDA-positive til neste år, sier Skajem

John E. Skajem sikter mot EBITDA-pluss til neste år.

– Vi har allerede inntekter fra Bricknode-kunder. De vil øke når vi nå får synergier av vår konsesjon og trading med deres backoffice og operasjonelle virksomhet. Og så vil vi begynne å få inntekter for vår «investment as a service»-plattform når Stack by me går live som første kunde, fortsetter han.

Aksjekursen har falt og falt ...

Foreløpig har ingen av disse tiltakene gjort aksjonærene særlig «happy». Etter det korte blaffet de første månedene, har børskurven hatt formen av en skibakke, som så mange andre tech-selskaper som har vært notert.

Fra toppen i januar 2021 har Huddlestock-aksjen falt 82 prosent. Den siste dippen kom i midten av november, da Huddlestock fikk inn 17,5 millioner kroner i en emisjon rettet mot hovedaksjonærene. Emisjonskursen ble satt til 1,20 kroner, og der er det kursen er i dag.

– Det var første gang på to år vi gjorde en emisjon. Jeg er stolt over at vi har klart å «funde» både utvikling og drift med de skarve midlene vi har hatt tilgjengelig, sier Skajem og fortsetter:

– At vi klarte å hente 17,5 millioner i dette markedet, helt uten hjelp av meglerhus, ser jeg også som en stor milepæl.

... men noteringen var livsviktig

Og til tross for at børsutviklingen ikke har vært særlig god, angrer han ikke et sekund på at selskapet valgte notering for tre år siden.

– Børsnotering kan være en krevende affære, men kursendringen og oppkjøpsstrategien vi har gjennomført de siste årene, tror jeg ikke vi hadde klart som et privat selskap, sier Skajem.