Fintech

Byr opp til kamp om emisjons­pengene til norske startups

Fixrate har uforstyrret kunnet bli markedsplassen norske bedrifter vender seg til for å få best mulig rente på bankinnskuddene sine. Når selskapet nå lager en ny plattform for plasseringer i likviditetsfond, blir de utfordret fra uventet hold.

Brynjar Ellingsen i Fixrate og Stack by me-gründerne Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen vil tilby store og små selskaper å plassere overskuddslikviditet i fond. De er også begge eksempler på at ikke all fintech-virksomhet utgår fra Oslo eller Bergen. Her blir det kamp mellom Steinkjer og Larvik.
Publisert

Det vil til å begynne med være en kamp mellom aktører fra to helt forskjellige vektklasser.

I det blå hjørnet finner vi den etablerte aktøren Fixrate.

Steinkjer-bedriften har siden starten plassert 56 milliarder kroner på bankkonti med god rente på vegne av norske bedrifter. I dag har Fixrate rundt 25 milliarder kroner innestående på vegne av de cirka 1000 bedriftene som bruker selskapet.

Blant disse finnes store aktører som NEL, Eviny og Sparebank 1 Kapitalforvaltning og men også tech-selskaper som Two og Alva Industries har plassert sine emisjonspenger gjennom Fixrate.

Har fått inn en pilot-milliard

I sommer ble det kjent Fixrate var i ferd med å etablere en fondsplattform, som skal gi best mulig pris fra en rekke fondsforvaltere og automatisere ordre- og rapporteringsprosesser betydelig mer enn i dag. Etableringen er blitt gjort etter ønske fra noen av Fixrates største kunder, blant annet Statskog som har vært en av pilotkundene.

– Vi er fortsatt i en pilotfase med fondsprosjektet, men selskapene har plassert litt over en milliard i fond, forteller daglig leder i Fixrate, Brynjar Ellingsen, og fortsetter:

– Det er jo starten på en reise mot å bli en «one stop shop» der økonomisjefen får håndtert sin likviditet.

Ellingsen håper å åpne opp fondsplattformen for flere bedrifter på nyåret.

Begynte med egen emisjon

I det rosa hjørnet stiller Stack by me.

Investeringsappen til gründerne Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen har hittil presentert seg som en sosial plattform som skal få flere, først og fremst kvinner, til å tørre å plassere pengene et annet sted enn på en bankkonto med dårlig rente.

Bjørnestad Røed og Kvaalen som er flittige brukere av sosiale medier, har selv kalt appen sin for «Instagram for investeringer» og tilbyr nybakte småinvestorer sparing i fond og etter hvert også i aksjer. At småbedrifter skulle kunne være en kundegruppe har de derimot ikke snakket om tidligere.

På en måte begynte satsingen da Stack by me-duoen skulle plassere de ti millioner kronene som selskapet fikk inn på folkefinansieringskampanjen i desember i fjor. Det endte med at de ble plassert i et likviditetsfond, en måte å plassere penger på som Bjørnestad Røed var godt kjent med fra den tidligere jobben i Pareto.

Det samme vil skje med pengene som kommer in fra selskapets nye kampanje, som har som mål om å hente samme beløp.

Ønske fra gründere

Selskapet har bygget opp en kundebase der mange er gründere, og de begynte etter hvert å spørre om det ikke vær mulig å investere via bedriften sin.

– Vi kjenner mange i startupmiljøet som sitter på emisjonspenger og som ønsker at de skal være så lenge som mulig. Derfor ønsket vi å lage et tilbud for dem. Vi skal være fondsalternativet til bankinnskudd, sier daglig leder Madeleine Bjørnestad Røed.

– Vi har vært i gang i en uke og har allerede fått to av Norges kuleste startups til å velge oss, legger markedssjef Christine Kvaalen til.

Det ene er Energi.ai. Hanne Ek, co-founder i selskapet forteller de tidlig så et potensial i Stack by me og har fra før bidratt med både kapital om kompetanse.

Hanne Ek, medgründer i Energi.ai.

– Når de nå også åpner for at bedrifter kan investere i likviditetsfond, var det naturlig for oss å prøve ut denne løsningen. Det er en god mulighet for oss å sikre best mulig avkastning for de penger vi har hentet fra våre investorer, sier Ek.

Stort marked å jobbe imot

Det handler om et stort marked. Ifølge Norges Bank var samlede bankinnskudd fra næringsmarkedet på 1049 milliarder kroner ved utgangen av 2022. Pengene som er plassert i likviditetsfond er mindre. Ved utgangen av andre kvartal var den samlede beholdningen i likviditetsfond fra private aksjeselskaper på 24,3 milliarder kroner, ifølge SSB.

Og med dagens rentenivåer det er betydende beløp å tjene på å plassere pengene rett.

– Vi fikk nettopp inn to innskudd i løpet av ti minutter fra en ny kunde. Et på 20 millioner og et på 10 millioner. Jeg vet ikke hvilken rente de hadde før, men om vi tar utgangspunkt i SSBs tall for gjennomsnittsrente på slike innskudd, hopper bedriften opp cirka 2,0 prosent når vi kan tilby en rente på nesten fem prosent, sier Brynjar Ellingsen.

– 2,0 prosent bedre rente på 30 millioner blir 600.000 kroner i gevinst. Det er på en måte en «no-brainer» for en bedrift å plukke opp de pengene. Vi merker at det er mange som gjør det, fortsetter han.

Bredt tilbud for de store

At de to selskapene har vidt forskjellige utgangspunkt blir tydelig når man ser på hva de har tenkt å tilby kundene sine.

I Fixrates pågående pilotprosjekt tilbys fond fra Alfred Berg, Arctic Securities, Danske Invest, DNB, First Fondene, Fondsforvaltning, Holberg, Landkreditt, Odin og Storebrand. Når plattformen åpner for fullt, er det ventet at det vil komme flere tilbydere.

– I første runde lager vi en plattform som vil passe større bedrifter, som typisk plasserer mellom 20 millioner og milliardbeløp. Blant disse finnes det særskilte behov. Blant annet lager vi rapporter som forenkler regnskapsrapporteringen i henhold til IFRS. Det finnes ingen annen aktør som gjør det i dag, sier Ellingsen.

Fixrate vil ta en plattformavgift på mellom 0,035 prosent og 0,10 prosent, avhengig av størrelsen på investert kapital.

Smalt tilbud til de mindre

Tilbudet fra Stack vil i likhet med valgmulighetene ellers i appen være i det minimalistiske hjørnet. Valget består av Holberg Likviditetsfond og et investment grade obligasjonsfond.

– Likviditetsfond er jo et alternativ til bankinnskudd og med 5,2 prosent rente er det per i dag et bedre alternativ enn hva bankene kan tilby på bankinnskudd, sier Bjørnestad Røed.

– Et annen fordel er pengene som er plassert i et fond kan du få tilgang til i løpet av et par dager. Nesten alle bankinnskudd med renter i nærheten av det likviditetsfond kan tilby har en bindningstid på 31 dager, fortsetter hun.

Stack by me vil tilby en flat plattformsavgift på 0,06 prosent på investert kapital.

Mulig med raskere vekst 

Verken Ellingsen i Fixrate eller Stack by me-duoen tror det vil bli noen beinhard konkurranse med det første, men begge har som mål å tilby fond til både store og små selskaper

- I vår bransje handel mye om kapital under forvaltning. Vi er fortsatt i en tidlig fase, å bygge opp et solid AUM-nivå basert på forbrukermarkedet vil ta lang tid. En stor bedriftskunde vil kunne gjøre stor forskjell for oss, sier Kvaalen.

- Jeg ser ikke noe som hindrer oss fra å kunne hjelpe også store bedrifter. Vi har allerede snakket med bedrifter som har flere hundre millioner å plassere, sier Bjørnestad Røed.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen