FINTECH

Fikk konsesjon - snart åpner Stack by me for aksjehandel

Nå er investeringsappen Stack by me blitt Norges ferskeste verdipapirforetak.

Madeleine Bjørnestad Røed, daglig leder i Stack by me gleder seg over å ha blitt oppgradert til verdipapirforetak.
Publisert Sist oppdatert

En høst fylt av milepæler venter for Stack by me-gründer Madeleine Bjørnestad Røed. Med verdipapirkonsesjonen i boks skal selskapet lansere både aksjehandel og ny app og folkefinansiere satsingen – samtidig som barn nummer to kommer i august.

Statusen som verdipapirforetak ble kunngjort i Altinn fredag og bekreftelsen kom i en e-post fra Finanstilsynet mandag, med beskjeden om at registrene var oppdatert og at selskapet ikke lenger sto oppført som tilknyttet agent.

LES MER:  Ble fulltegnet etter å ha fått inn én million siste natten

Utvider med aksjehandel

Med konsesjonen som verdipapirforetak i boks kan Stack by me for alvor gå i gang med forberedelsene for å utvide fondstilbudet i appen med aksjehandel.

Det har vært et mål helt siden Bjørnestad Røed og medgründer Christine Kvaalen startet selskapet for drøyt to år siden. 

Gründerne har selv omtalt appen sin som et «Instagram for investeringer» og sier at de har laget en sosial plattform som skal få flere, først og fremst kvinner, til å tørre å plassere pengene et annet sted enn på en bankkonto med dårlig rente.

Inspirasjonen kom av oppdagelsen om at overraskende mange venninner i vennekretsen var risikoaverse økonomer med mastergrad, som gjorde fryktelig lite for å aktivt spare penger.

Bjørnestad Røeds interesse for å styrke kvinners posisjon innen finans og gründersammenheng strekker seg langt forbi den private lommeboken. Hun er minst like opptatt av å vise frem kvinner både som investorer og gründere.

– Jeg tipper vi skal kunne lansere aksjehandel i appen i oktober/november, sier Bjørnestad Røed til Shifter. 

LES MER:  Denne gründerduoen skal kapre fondskunder ved å tilby færre valgmuligheter

Alene om å være kvinnelige hovedeiere

En av de første tingene Bjørnestad Røed gjorde etter beskjeden fra tilsynet, var å bedrive, som hun selv kaller det, litt «junior-consulting».

Etter å ha gått gjennom eierskapsforholdene til samtlige 82 verdipapirforetak, kunne hun fornøyd konstatere at Stack by me allerede skiller seg ut på et viktig punkt.

– Vi er faktisk det eneste verdipapirforetaket med kvinnelige majoritetseiere, sier Bjørnestad Røed, og referer til det faktum at hun og medgründer Kvaalen sammen eier 75 prosent av selskapet.

LES MER:  Stack by me hanker inn superveteran: «Jeg gjorde jo mine første investeringer før Madeleine var født»

Håper på lansering i oktober

– Når kan brukerne forvente seg å handle aksjer hos dere?

– Jeg tipper vi skal kunne lansere aksjehandel i appen i oktober/november, sier Bjørnestad Røed til Shifter.

Hun forklarer at mye av teknologien i bakgrunnen allerede er på plass. For backoffice-funksjonene i fondshandelen bruker Stack by me i dag stavangerselskapet Trac Services, som i vinter ble kjøpt av Huddlestock. Mens Trac kan sørge for mye av den bakenforliggende funksjonaliteten også for aksjehandelen, vil morsselskapet Huddlestock bidra med selve handelsløsningen.

– Hvor bredt utbud av aksjer vil dere tilby?

– Vi begynner med hovedlisten på Oslo børs. Vi regner ikke med de store volumene i begynnelsen uansett, så det bør være tilstrekkelig for å få testet ut tjenesten, sier hun og legger til at det er mange brukere som har etterspurt aksjehandel.

Ny app for Tiktok-generasjonen

Før den tid skal Stack by me imidlertid gjennom en par andre viktige punkter.

I august kommer det en helt ny app. Tidligere i vår ble briten James David Tandy, med bakgrunn fra blant annet Tidal, Bouvet og sist Sagaverse, en plattform for kreatører og communities som fletter sammen blokkjede, NFT-er og video, ny CTO i selskapet.

Under hans ledelse har Stack by me bygget om appen fra grunnen av. Dette for å bli kvitt en del kapasitetsbegrensninger, en egen løsning for å opprette en bruker, og det faktum at den som ønsket å flytte fond måtte få tilsendt et papirskjema, fylle det ut, og sende tilbake.

– For å få en app som svarer til … la oss kalle det Tiktok-generasjonens forventninger, var det enklere å lage appen på nytt, sier Bjørnestad Røed.

Ny folkefinansieringskampanje

I påvente av ny app har Stack by me heller ikke brukt en krone på markedsføring. Antallet brukere har likevel økt jevnt og trutt og har passert 8000. Ifølge Bjørnestad Røed har den organiske veksten vært på 70 prosent siste halvår.

Det gjenstår imidlertid en del før spareviljen hos brukerne av appen kan sies å ha tatt av. Det handles fortsatt bare småbeløp, er svaret Shifter får på spørsmålet om hvor mye penger som er under forvaltning.

Slike satsinger krever penger. Ut på høsten, trolig september, skal Stack by me ut i en ny folkefinansieringsrunde, som etter planen skal gi 6-10 millioner kroner.

I desember i fjor henter selskapet ti millioner kroner via Folkeinvest og ble verdsatt til 60 millioner kroner etter penger. Den kampanjen sikret blant annet minimumsbeløpet, 125.000 euro, som må til for at et selskap skal kunne bli et verdipapirforetak.

– De har stått trygt plassert i et fond siden da, sier Stack by Me-sjefen.

Ikke urolig for å overlate roret

– Det er mange ting som skal gjennomføres i høst. Hvordan vil det la seg kombinere med å føde barn?

– Det vil sikkert gå bra. Vi har jo gjort mye forarbeid, og med COO, CTO og CMO i full gang skal jeg ikke overvurdere min egen viktighet, sier hun.

Helt frakoblet regner Bjørnestad Røed ikke med å være.

– Det blir jo fem måneder med «gründerpermisjon», der jeg vil være med i kulissene, sier hun og legger til at det nok blir som med det første barnet.

Da sammenfalt nemlig permisjonen med akseleratorprogram hos The Factory og den aller første runden med kapitalinnhenting.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen