Akselerator

Her er selskapene Startuplab går inn i denne våren 

For 16. gang arrangerer Startuplab sitt akseleratorprogram. Denne våren tar de med seks oppstartselskaper, som i tillegg til å få en investering skal de gjennom et hektisk 12-ukers program.

Kobbr, Hera Solutions, Botanist, Open Mind, Leasi og Tequs får en investering og deltar på vårens akseleratorprogram.
Publisert Sist oppdatert

Startuplab arrangerer et av de gjeveste akseleratorprogrammene for startups i Norge. I tillegg til å få råd, veiledning og tilgang til et enda større nettverk får oppstartselskapene ny kapital. 

Penger fra Startuplab fungerer i manges tilfelle som et «grønt lys» ovenfor andre tidligfase-investorer, som betyr enda mer kapital. 

Her er vårens «Startuplab-kull»:

Kobbr

Hva gjør de? Tilbudsverktøy for handverkere. Gjør det mulig for for eksempel en snekker å lage tilbud mens man er ute på befaring med kunden. 

TRIO: Fra venstre - Håvard Edvardsen, Nina Snemyr Kringlen og Lars Kristian Bremnes.

– Det er veldig spennende at vi har blitt tatt opp i akseleratorprogrammet, spesielt når man ser alle selskapene som har vært med der tidligere. Vi er glade for å få hjelp og støtte fra en så engasjert investor, sier Håvard Edvardsen, daglig leder og medgründer i Kobbr. 

Hera Solutions

Hva gjør de? Leverandør av elektroniske fraktbrev og utvikler et system for digital dokumenthåndtering for transportbransjen. I 2026 blir elektroniske fraktbrev (eCMR) obligatorisk i alle EU-land, og ifølge bransjeavisen Moderne Transport henger mange aktører etter. Det skaper et større behov for aktører som Hera. 

– Hva betyr opptaket og investeringen for dere?

Flere i teamet til Hera Solutions møttes på NTNU, selskapet holder til i Trondheim. Fra venstre - Vetle Skaar, Andrine Kirstine Gudbrandsen, Ole Hermann Bakka, Inger-Lovise Fjellgaard og Lotte Boekestijn

– For vår del så betyr det hovedsakelig fart, men det er helt klart også en utrolig deilig bekreftelse i dagens marked. Vi jobber mot en lansering i årsskiftet og denne farten gir oss muligheten til å ta inn flere kunder på betatesting frem mot lanseringen, sier Inger-Lovise Fjellgaard, daglig leder og gründer i Hera. 

– Vi har en god oppfatning av Startuplab som investor fra flere av deres porteføljeselskap, og ser frem til giftemålet. Det er en gjeng som besitter massevis av nettverk og tips og triks som vi vil dra nytte av. Det skal også nevnes at Startuplab har et mobility-nettverk som vil være verdifullt for oss fremover, sier hun. 

HJEMMEBANE: Inger-Lovise Fjellgaard på øya Lovund hvor hun vokste opp og opprinnelig fikk ideen til Hera Solutions.

Dette er første gang Hera henter kapital fra en investor, tidligere har de fått 1 million kroner fra Innovasjon Norge gjennom tilskuddsordningen STUD-ENT. 

Shifter har tidligere skrevet om Fjellgaard som kommer fra øya Lovund i havgapet på Helgelandskysten. Hun fikk ideen da hun jobbet med regnskap for fiskeoppdretter og opplevde hvor tungvint systemet for fakturering av transport var.

Botanist 

Hva gjør de? Utvikler sensorteknologi for landbruket med mål om å kutte utslipp, kostnader og øke avlingene. Målet er å lage et kostnadseffektivt system for storskala dyrking som måler næringsinnhold og fuktighet i jorden. 

GRØNNE FINGRE: Jonathan Eide og Jonas Berg har gründer Botanist.
SENSOR: Botanisk bruker sensorer til å overvåke fuktighet og næringsinnhold i jorda.

– Startuplab blir en god hjelper for å nå målene våre for 2024 innen kommersialisering, for å virkelig skyte fart. Vi tror de også er en strålende investor å ha med videre på reisen, sier medgründer Jonathan Eide. 

– Har dere noen andre investorer på plass allerede?

– Det er flere investorer i denne runden, men vi venter med å offentliggjøre hvem til alt papirarbeidet er på plass.

Leasi

Hva gjør de? Leverer systemer og teknologi til utleiere av anleggsmaskiner i bygge- og anleggsnæringen.

– Å bli tatt opp i akseleratoren til Startuplab og motta en investering representerer en viktig milepæl for Leasi. Timingen er også ganske bra, nå som vi er inne i de siste ukene av en pågående pre-seed runde. Vi tror Startuplab kommer til å passe godt inn i kombinasjonen av investorer vi får satt sammen nå og gleder oss til å ta del i akseleratoren, sier COO Marcus Balcon. 

STUDIEVENNER: Flere av teamet bak Leasi har studert sammen på NTNU.

– Startuplabs Construction-satsning passer spesielt godt for oss, som hjelper utleiere og entreprenører i bygg- og anleggsbransjen med å optimalisere maskin og utstyrsparken. 

PÅ SCENEN: Marcus Balcon er COO i Leasi.

Leasi har ikke hentet investorkapital tidligere, men Shifter har blant annet skrevet om samarbeidet oppstartsbedriften har med Skanska og en kontrakt de landet med Oslo kommune. 

– Vi er veldig heldige med å være i en posisjon hvor det ligger mer penger på bordet enn vi har plass til å ta med i denne runden. Jeg tror det blir en knakende bra kombinasjon av dyktige investorer for Leasi, sier Balcon. 

Open Mind

Hva gjør de? Lager et AI-verktøy for journalister som skal forsterke redaksjonelle og presseetiske prinsipper. 

– Nyhetsredaksjoner har hatt kontinuerlig reduserte inntekter i mange år. Det har ført til at volum har blitt viktigere enn kvalitet i mange sammenhenger, og journalister jobber under høyt press. Ved å la journalisten være i førersetet og bruke AI på en forsvarlig måte, tror vi det er mulig å heve både kvalitet og volum samtidig og gjenvinne noe av denne balansen, sier Tor Kielland, CEO og medgründer i Open Mind. 

– Hva betyr opptaket og investeringen for dere?

INTERNASJONALT: Fra venstre - Tor Kielland (CEO), argentinske Quimey Vivas (CTO) og ungarske David Völgyes (CAIO).

– For Open Mind, et selskap som bare er noen måneder gammelt, er SL-akseleratoren den beste kickstarten vi kunne fått. Programmet er allerede startet, med høyt fokus fra dag én. Vi har tre rådgivere som hjelper oss med kommunikasjon, nettverk, strategi, målsetninger, osv. Det er litt som å være Ethan Hunt i Mission Impossible. Vi leder an, men på øret har vi et team av eksperter som sitter ute i bilen og koordinerer innsatsen, sier Kielland. 

Investeringen har gjort at teamet bak Open Mind, som hittil har kombinert startupen med jobber på dagtid, nå kan jobbe heltid med selskapet. 

– Dette føles som en veldig god anerkjennelse av teamet og konseptet. Og av at vi jobber med en viktig problemstilling. Journalistikken står overfor massive utfordringer med AI. Dynamikken er kompleks og det er mange scenarier, men hvilken rolle vil for eksempel stå igjen for de tradisjonelle mediehusene om 6 eller 8 år, hvis vi lar personlige AI-agenter styre vår oppmerksomhet basert på våre preferanser? 

Tequs

Hva gjør de? Produserer innovative CO2-varmepumper til større bygg. Kan blant annet erstatte gasskjeler som har vært standarden i mange EU land, men som skal fases ut frem mot 2030 til fordel for varmepumper. 

– Vi er nok kanskje ikke det folk vanligvis tenker på som et typisk Startuplab-selskap. At vi blir anerkjent og inkludert i dette miljøet gjør denne anerkjennelsen ekstra gledelig og spennende for oss, sier Joakim Søgård, CEO og medgründer i Tequs. 

– I denne fasen vi er i er det så utrolig mange små detaljer man skal ha kontroll på og eksekvere med høy kvalitet. Med et lite team som vi er nå, er det uvurderlig å få utvidet kapasiteten sin ved å ha Startuplab så tett på igjennom akseleratorprogrammet. Investeringen er en liten del av en større kapitalforhøyelse som finansierer videre satsning ut i Europa.

Sørgård sier veien de har gått til nå er uvanlig for en selskapene de konkurrerer med.

– Aktørene som minner mest om oss i bransjen har ganske raskt etter oppstart enten blitt solgt til en stor aktør i bransjen eller hatt en bransjeaktør som investor. For oss var det en bevisst strategi fra starten av at vi skulle finansiere selskapet ved hjelp av uavhengige investorer utenfor bransjen, slik at vi står fritt til å utvikle teknologi, og kan samarbeide med hvem vi vil. 

VARMEPUMPA: I kjelleren på kontoret på Furuset har Tequs en lab der de tester ut teknologien.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.