Energi

Groruddalen-gründere har fått gavepakke fra Brüssel

Startupselskapet Tequs fra Furuset tror at deres varmepumper kan ta Europa med storm etter at EU gjorde historisk miljøgrep. 

Taqus-teamet:
Tequs-teamet: (f. v.) Investor Kenneth Grande, daglig leder Joakim Søgård, CTO Marius Sandem, CFO Anders Bovind Furuseth og investor Christer Gavelli.
Publisert

Innen 2030 skal EU fase ut bruken av gasskjeler for oppvarming av større bygg til fordel for varmepumper, som en del av energiomstillingen kalt «REPowerEU».

– Det innebærer at rundt 60 millioner gasskjeler må erstattes, forteller daglig leder i varmepumpestartupen Tequs, Joakim Søgård. 

Ifølge ham vil det imidlertid ikke bli så lett å erstatte de gamle gasskjelene.

Årsaken kan være svært komplisert å forstå, men kort fortalt handler det om at dagens radiatorer, som varmer opp bygg, er beregnet for mye varmere temperaturer enn det mange varmepumper kan håndtere. Radiatorene krever altså mye høyere temperaturer enn det varmepumpene klarer å varme opp. I tillegg må varmepumpene tåle å motta veldig varmt vann i retur. 

I følge Søgård er det ingen varmepumper som klarer dette bortsett fra deres egen:

CTO Marius Sandem forklarer teknologien bak Taqus´ varmepumpe.
CTO: Marius Sandem forklarer teknologien bak varmepumpen.

– Vår varmepumpe kan brukes på de gamle radiatoranleggene. I motsetning til andre kan vår varmepumpe også ha en veldig høy returtemperatur, forklarer CTO Marius Sandem, som har designet varmepumpen. 

I tillegg benytter de fleste av dagens varmepumper syntetiske kuldemedier, som også skal fases ut. Tequs bruker karbondioksid som er klimanøytralt, forklarer Søgård.

– Vi ser for oss en fremtid der alle nye og eksisterende bygg er svært energieffektive og hvor mange bygg produserer mer energi enn de bruker, sier Søgård. 

Stort samarbeid på gang

Ifølge Søgård har interesse allerede meldt seg, men de håper å ta Europa med storm i løpet av neste år når produksjonen kan sette fart. 

Varmepumpen: I kjelleren på Furuset har Tequs en lab der de tester ut teknologien.

I disse tider jobber de nemlig med et samarbeid med den euopeiske kjølemaskinprodusenten Rivacold, som ønsker å produsere varmepumpene på løpebånd. 

–  Fra og med nyttår kan vi levere nærmest ubegrensete volumer takket være vår avtale, sier Søgård. 

Med på laget som investorer har de fått med Kenneth Grande i investeringsselskapet KGDI Holding og Christer Gavelli som er styreleder i Tequs AS og CEO Administrerende direktør i Toma Gruppen

De har også et samarbeid med storbanken Dnb og Innovasjon Norge. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.