oppkjøp

Goldman Sachs ville ikke investert uten ledelsen på lag: – Vi er imponert over prestasjonene som er gjort av Eilert og Kahoot-teamet

Kahoot vil trenge betydelig kapital i sin neste fase, ifølge Michael Bruun, global co-Head of Private Equity i Goldman Sachs Asset Management.

Michael Bruun, Global co-Head of Private Equity, Goldman Sachs Asset Management.
Publisert Sist oppdatert

Kahoot står ved randen av et mulig oppkjøp, bak står en gruppe kjente investorer og nøkkelpersoner i ledelsen. 

24. august hadde kjøpergruppen aksept fra rundt to tredjedeler av aksjonærene, og fristen for å akseptere budet ble utvidet til 8. september. 

Goldman Sachs Asset Management er blant budgiverne. Her svarer Michael Bruun, global co-Head of Private Equity i Goldman Sachs Asset Management, på Shifters spørsmål - riktignok skriftlig i en epost. 

– Hvorfor er GS interessert i et norsk edtech-selskap?

– Kahoot åpner for læringspotensiale for barn, studenter og ansatte over hele verden. Selskapet har en klar misjon og verdi, og vår investering vil bidra til å øke dets innvirkning og akselerere verdiskaping for alle interessenter. Da selskapet nå står overfor rask og kontinuerlig sektortransformasjon, vil det etter vår mening kreve betydelig investering. Dette er nødvendig for ekspansjon, inkludert oppkjøp, og vi tror vi kan gi et sterkt bidrag og hjelpe selskapet til å lykkes i denne neste vekstfasen.

Ville ikke investert uten ledelsen

Mens Kahoot ble startet i 2011 av gründerne Johan Brand, Jamie Brooker og Morten Versvik, samt Åsmund Furuseth som kom inn senere og Alf Inge Wang som var foreleser ved NTNU da prosjektet kom i gang, blir ikke alle med videre. Brand og Brooker solgte unna en del aksjer før børsnotering. Furuseth som i dag er CPO, bidrar med 3,35 millioner av egne aksjer i budet, men selger samtidig 4,25 millioner aksjer. Versvik bidrar med 3,35 millioner aksjer, mens Wang bidrar med 2,3 millioner aksjer og selger 2,53 millioner aksjer. 

Andre deler av ledelsen, hvorav flere er utnevnt i rollen mens Eilert Hanoa har vært konsernsjef, deltar også i budet i varierende grad (se faktaboks). 

Mens COO Lars Erik Grønntun, med bakgrunn fra PR-bransjen, selger unna nesten 80 prosent av sine akser, selger ikke CRO Mads Rebsdorf, eller CFO Ken Østreng. CTOen Jostein Håvaldsrud selger 24 prosent av aksjene sine. 

Rebsdorf, Håvaldsrud og Hanoa har alle bakgrunn fra Visma.

– Hvorfor er det så viktig å få ledelsen med på laget?

– Vi er imponert over prestasjonene som er gjort av Eilert og Kahoot-teamet. Å beholde ham, så vel som ledelsesteamet, anses som en viktig faktor for at Kahoot skal lykkes, sier Bruun.

Mennene i Manco

  • CEO Eilert Hanoa - 2,3 millioner aksjer deltakende i budet
  • CPO Åsmund Furuseth - 3,35 millioner aksjer i budet og 4,25 millioner aksjer mot kontanter
  • Medgründer Alf Inge Wang - 2,3 millioner aksjer i budet og 2,53 millioner aksjer mot kontanter
  • Medgründer Morten Versvik - 3,35 millioner aksjer i budet og -252.766 aksjer mot kontanter
  • COO Lars Erik Grønntun - 200.000 aksjer i budet og 919.000 aksjer mot kontanter
  • CTO Jostein Håvaldsrud - 350.000 aksjer i budet og 110.000 aksjer mot kontanter
  • CRO Mads Rebsdorf - 100.000 aksjer i budet
  • CFO Ken Østreng - 45.000 aksjer i budet

– Som en privat investor er det en absolutt forutsetning å ha et ledelsesteam som er fullt engasjert og med interesser i tråd med eierne. Vi ville ikke gjennomført denne transaksjonen hvis Eilert og ledelsesteamet ikke reinvesterte en stor del av sin eierandel i Kahoot.

Bruun peker på at Goldman Sachs Asset Management har lang erfaring med å investere i dynamiske og hurtigvoksende bransjer. 

– Vår globale tilstedeværelse, kompetanse innen selskapsutvikling, fleksibel og langsiktig egenkapital, og fokus på vekst er egenskaper som vi tror vil hjelpe Kahoot.

Han mener også det er flere fordeler med å ikke være på børsen.

– Under privat eierskap vil Kahoot dra nytte av støtte fra tilbyderen med tilgang til kapital og ressurser for å investere i innovasjon, utvikle sin markedsføringsstrategi og forfølge langsiktig verdiskapende M&A-avtaler. Tilbyderen vil også gi tilgang til deres respektive globale nettverk og ressurser.

Investert i over 200 teknologiselskaper

Nå det kommer til forventinger til avkastning, svarer Goldman-direktøren at fokus er på langsiktighet. Han minner om at Kahoot-budet bidrar med kontanter på kort så vel som lang sikt.

– Vi investerer når vi kan være instrumentelle for at selskaper skal lykkes i deres neste vekstfase. Vi mener at tilbudet, som gir umiddelbar likviditet, representerer en svært attraktiv verdsettelse for Kahoots aksjonærer i en tid der virksomheten må navigere i en sektortransformasjon som krever betydelig investering. Dette handler om å hjelpe selskapet gjennom denne neste fasen av sektortransformasjon, og at Kahoot blir en vinner i dette.

– Hvor lenge pleier GS vanligvis å beholde en slik investering?

– En normal eierskapsperiode er i gjennomsnitt på 4 til 7 år, men noen ganger lenger.

Investerer over hele spekteret

Goldman Sachs Asset Management investerer i hele spekteret av alternativer, inkludert privat egenkapital, vekstkapital, privat kreditt, eiendom og infrastruktur. Etablert i 1986, har Private Equity-virksomheten innen Goldman Sachs Asset Management investert over 75 milliarder dollar siden oppstart. 

– Teknologiinvestering er et av våre kjerneområder på tvers av vår alternativplattform, og Goldman Sachs Asset Management har en lang historie med å investere i og skalere teknologibedrifter. Vi har investert mer enn 10 milliarder dollar de siste 10 årene i mer enn 200 teknologiselskaper på tvers av vår privat egenkapital, vekstkapital og privat kredittstrategier, sier Bruun.

– Hva har GS lært fra disse?

– For å opprettholde langsiktig vekst og verdiskaping er det vanligvis nødvendig med betydelig investering, både organisk og via M&A (fusjoner og oppkjøp).

– Vår globale tilstedeværelse, kompetanse innen selskapsutvikling, fleksible og langsiktige kapital og fokus på vekst, er egenskaper som vi tror vil hjelpe Kahoot. Under privat eierskap vil selskpet dra nytte av støtte fra budgiver med tilgang til kapital og ressurser for å investere i innovasjon, utvikle sin markedsføringsstrategi og forfølge langsiktig verdiskapende M&A-avtaler.

Ikke kinesisk kapital 

Nylig skapte Financial Times støy rundt et Goldman Sachs-fond som kjøpte opp europeiske selskaper med kapital fra et statlig kinesisk fond (CIC). 

Den statlige kinesiske kapitalen skal være isolert til det spesifikke fondet, etter det Shifter har brakt på det rene, og har ingenting med oppkjøpet å gjøre.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.