skatt

Gelato-topp ut mot formuesskatten

Pål T. Næss reagerer på at finansminster Trygve Slagsvold Vedum slipper formuesskatt på sin landbrukseiendom.

Pål T. Næss. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Publisert

Gelato-medgründer Pål T. Næss går i et intervju med Finansavisen hardt ut mot den norske formuesskatten. 

Gelato er blant de høyeste verdsatte startupene i Norden. Da Softbank kom inn på eiersiden, var prisen på selskapet 10 milliarder kroner.

Næss viser til at dagens regler gjør at han må selge eierandeler hvert år bare for å betjene skattebyrden, særlig dersom Gelato går på Oslo børs hvor det ikke er rabatt på formuesverdien slik det er for unoterte aksjer. 

Og ifølge Næss er det naturlig å ta Gelato på børs en dag. 

Da vil formuesverdien på Gelato-asksjene hans øke til 320 millioner. Han anslår at han må selge aksjer for 5,7 millioner i året for å dekke skatten.

Satt på spissen og med noen forutsetninger vil han etter 50 år ha solgt halvparten av aksjene sine uten å ha brukt pengene på annet enn å betale skatt. I for eksempel Sverige kunne han fortsatt å eie 100 prosent.

Reagerer på finansministeren

Landbrukseiendom har betydelig mye lavere formuesverdier, slik at man i praksis kan eie store gårder uten å måtte betale i nærheten av den formuesskatten man hadde fått dersom verdiene stod i aksjer.

Næss har i sosiale medier reagert på at finansminster Trygve Slagsvold Vedum selv benytter seg av disse reglene. 

I et innlegg på Linkedin peker han på at Slagsvold Vedum har arvet sin storgård på Stange, verdier anslått til 15-20 millioner kroner, uten å måtte betale formuesskatt på noe. 

 – Vi bygger teknologiselskap der det ligger store verdier i bedriften. Vi har ikke tilgang på pengene i selskapet, men må betale formuesskatt på selskapets egenkapital. Den eneste muligheten til dette er å selge så mye vi kan når vi har anledning. Vi har ikke mulighet til å ta ut utbytte fra selskapet, sier Næss til Finansavisen.

Han gjør i intervjuet et poeng av at det ikke er synd på ham, men at reglene bidrar til færre norske eiere. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.