Serie om rå exiter del 4

Fra «science fiction» til 22 milliarder: Slik planla Sarsia en av norgeshistoriens aller råeste exiter

Det var tidvis bekmørkt. Ni finansieringsrunder måtte til, og i de tøffeste periodene var investorene helt alene om troen. Men med en urokkelig tro på teknologien og en sjelden disiplin i salgsstrategien, ble Sarsia Seeds investering i Vaccibody (nå Nykode Therapeutics) en av de mest eventyrlige i norsk teknologihistorie.

Agnete Fredriksen var med å gründe Nykode i 2007.

For tidligfaseinvestorer er exiten det endelige målet – øyeblikket der år med risiko, tålmodighet og hardt arbeid skal gi avkastning. Men hvordan navigerer man en exit i et selskap som går fra en hårete idé til en verdi på over 20 milliarder kroner? 

For Jon Trygve Berg og forvaltningsmiljøet Sarsia Seed i Bergen, ble reisen med kreftvaksineselskapet Vaccibody en masterclass i langsiktighet og timing.

For tidligfaseinvestorer er exiten det endelige målet – øyeblikket der år med risiko, tålmodighet og hardt arbeid skal gi avkastning. Men hvordan navigerer man en exit i et selskap som går fra en hårete idé til en verdi på over 20 milliarder kroner? 

For Jon Trygve Berg og forvaltningsmiljøet Sarsia Seed i Bergen, ble reisen med kreftvaksineselskapet Vaccibody en masterclass i langsiktighet og timing.

Jon Trygve Berg, managing partner i Sarsia.

De mørkeste periodene

– Hadde vi stoppet underveis, hadde dette aldri skjedd. Det var perioder som var bekmørke, der vi følte oss helt alene om å ville dra det videre med brofinansiering, forteller Berg til Shifter.

Den tøffeste og mørkeste perioden var rundt 2011-2013. Sarsia jobbet intenst med å finne en co-investor som kunne matche deres egen innsats, et arbeid som tok tid. I mellomtiden holdt de liv i selskapet gjennom flere påfølgende konvertible lån.

– I 2012 kom endelig Radiumhospitalets Forskningsstiftelse på banen. Det var veldig bra, både med tanke på kapital og kompetanse, men det var fortsatt vanskelig å finne andre investorer, utdyper Berg.

Disse brofinansieringene var ikke bare nødvendige for å overleve, de viste seg også å være ekstremt lønnsomme. Et av de konvertible lånene på 600.000 kroner ble konvertert til en aksjekurs på bare 0,16 kroner per aksje. Da Sarsia senere solgte aksjer på det høyeste, var kursen nesten 80 kroner.

Serie om investorenes exiter

Shifter skal i en serie artikler løfte frem noen av de aller mest lukrative investeringene som er gjort i norsk venture. 

En idé på grensen til science fiction

Historien starter helt tilbake i 2008. Via egen «dealflow» kom Sarsia i kontakt med forsker Agnete Fredriksen og to professorer fra Universitetet i Oslo og Radiumhospitalet. Ideen de presenterte var nesten for utrolig til å være sann: en persontilpasset kreftvaksine. – Vi tenkte at det var «science fiction», men at det kanskje var mulig, minnes Berg.

Sarsia gjennomførte den første investeringen i 2009. Utover kapital var Sarsias rolle i styret over de neste ti årene å bidra til strategivalg, bygge robuste verdsettelsesmodeller og rette markedsføringen mot nye, potensielle investorer for å gjøre selskapet interessant utover akademiske kretser.

Fra midt på treet til stjerneskudd

For en investor med en bred portefølje, er det en brutal virkelighet at ikke alle kan bli vinnere. Sarsia praktiserer en disiplinert metode der de hvert kvartal rangerer selskapene sine. I 2010 var ikke Vaccibody i nærheten av toppen, og lå på en 7. eller 8. plass av 22 selskaper.

Så begynte klatringen. Vendepunktet kom da Radiumhospitalets Forskningsstiftelse kom inn som en solid medinvestor, noe som reduserte den finansielle risikoen betraktelig. Samtidig viste selskapet, under Agnete Fredriksens ledelse, god fremdrift i sine pre-kliniske studier.

En annen avgjørende faktor var at verden rundt endret seg. Immunterapi gikk fra å være uglesett til å bli anerkjent som noe som beviselig fungerte. Den første terapeutiske kreftvaksinen ble godkjent av FDA (US Food and Drug Administration) våren 2010, og mellom 2011 og 2014 ble de første sjekkpunkthemmerne for kreftbehandling godkjent. For Sarsia var dette uhyre viktige signaler som bekreftet deres investeringsstrategi.

Interessen fra andre investorer økte, og høsten 2014 lukket selskapet en runde på 35 millioner kroner. Den virkelige «game changeren», ifølge Berg, kom sommeren 2015 da Martin Bonde ble rekruttert som ny daglig leder.

– Selskapet så seg ikke tilbake etter det, sier han. De siste tre-fire årene lå Vaccibody helt på toppen av Sarsias interne rangering.

Strategien: En disiplinert plan for nedsalg

Da Vaccibody for alvor begynte å få luft under vingene, la Sarsia en konkret og disiplinert plan for nedsalg. 

– Vi så at det var stor omsetning i aksjen allerede før børsnoteringen. Da lagde vi en tabell, en helt konkret plan for å selge oss ned delvis på stigende kursnivåer i 4-5 runder, forteller Berg.

Strategien var å selge gradvis på vei opp, ikke prøve å treffe en uforutsigbar topp. Våren 2019 trådte Sarsia ut av styret, en bevisst handling for å unngå interessekonflikter. Deretter startet nedsalget for alvor.

– Det viste seg å være en kjempegod strategi. Vår største realisering i denne perioden var på en aksjekurs på 20 kroner, hvor vi realiserte 50 prosent av vår beholdning, utdyper han. Senere, i 2021, skulle aksjekursen nå en topp på over 80 kroner.

For Sarsias del ble en total investering på 20,1 millioner kroner til 690 millioner realisert. Gevinsten endte på over 34 ganger innsatsen.

– Noen ganger kan det gå mye bedre enn du tror, avslutter Berg.