CTO Ragnhild Hollup og CEO Sven Kolstø i OptoScale.

Fikk napp hos europeisk venture-hval: Optoscale henter 35 millioner kroner

Nå vil fisketech-selskapet Optoscale vinne kappløpet i et milliardmarked.

Publisert

Trondheimsbaserte Optoscale har hentet 35 millioner kroner til skalering av sine løsninger i de mest prominente oppdrettsmarkedene, melder selskapet onsdag.

Selskapet har allerede kunder i Norge, Skottland og Canada, og samtidig som de nå vil vokse seg større her, ekspanderer Optoscale også til Island, Chile og Australia.

Europeiske SWEN Capital Partners venture-fond rettet mot havnæringene, The Blue Ocean Fund, er største aksjonær i kapitalrunden. Christian Lim, fondets co-Managing Director, viser til at fiskeoppdrett er et stort market.

For å realisere sitt store potensial, må industrien gjøre store forbedringer i produktivitet samtidig som man adresserer bærekraftsproblematikk. Optoscale tilbyr teknologi som hjelper kundene å oppnå begge to, sier han.

Milliardmarked

Det seks år gamle selskapet leverer datadrevne løsninger til den globale fiskeoppdrettsindustrien, et marked som ifølge selskapet er anslått å øke fra cirka 100 millioner kroner i dag til 4 milliarder kroner i 2030.

Blant løsningene er egenutviklede sensorer som leverer presise data om fisken.

– Akvakultur er en relativt ung industri, og det er mange spennende muligheter for innovasjon, sier gründer Sven Jørund Kolstø, også selskapets daglig leder.

– Før måtte man ut i båt, kaste not og fange fisk manuelt for å få målt et lite antall fisk. Ikke bare var dette arbeidskrevende og lite presist, men var også en negativ påvirkning på fisken, legger han til.

Dobler teamet

Kolstø mener Optoscale nå er godt posisjonert for å vinne kappløpet om markedsandeler. De har et mål om ha innstallert 2000 enheter hos kunder i 2027.

Den friske kapitalen skal også brukes på å vokse teamet fra 20 til 40 de neste to til tre årene.

– I fremtiden skal ikke fiskeoppdrettere trenge å bruke tid på å lure på hva som skjer med fisken, sier Ragnhild Hollup, teknisk direktør i OptoScale.

– All dataen de trenger skal være enkelt tilgjengelig, slik at tiden kan brukes til å ta bedre beslutninger, ikke arbeidskrevende leting etter informasjon om fisken.