rekruttering

Familieselskapet gründet verktøy for å matche styremedlemmer med bedrifter

Ida Melbye-Larsen så hvordan tradisjonsrike bedrifter slet med å finne kompetansen som kunne modernisere styrearbeidet. Løsningen ble en egen startup.

Øistein Grevskott Larsen (t.v.), Ida Melbye-Larsen og Ben Christensen bygger styrerekrutteringsverktøyet Aboard.
Publisert Sist oppdatert

Hun var selv fjerde generasjonen styreleder i familieselskapet HCA Melbye. Bedriften hadde røtter tilbake til 1907, og hun hadde opplevd hvor krevende det er å komponere et godt styre – med mangfoldet og kompetansen som må til i et moderne næringsliv.

– Majoriteten av styrerekruttering skjer i lukkede og personlige nettverk. Mangfold i seg selv er ikke et mål, men kan være et klokt middel for å oppnå økt verdiskaping i norske styrer, sier Ida Melbye-Larsen.

Erfaringene var opptakten til det som skulle bli Aboard - en digital rekrutteringstjeneste der målet er å gjøre det enklere for virksomheter å få tilgang til et større og mer mangfoldig utvalg av kandidater til styreverv.

Matching av styremedlemmer

I gründerteamet finner man flere erfarne profiler, blant andre den tidligere digitalsjefen i Amedia, Ben Christensen. Med på laget er også Øistein Grevskott Larsen, Kolbjørn Preus og Christian Dalsvaag.

Problemet er velkjent for den jevne bedriftseier på jakt etter et nytt styre som henger med i tiden. Ved å rekruttere fra sine egne personlige nettverk, kan virksomheter risikere å glippe på de beste kandidatene til jobben og ende opp med et styre som mangler mangfold og viktige perspektiver.

Aboard hjelper i denne sammenhengen til med å matche virksomheter med kvalifiserte kandidater fra en rekke bakgrunner og erfaringer, og har allerede bygget opp et utvalg av flere hundre styrekandidater i sin digitale portal.

Styrets utfordringer

Styrearbeid er ikke det som det en gang var, og særlig mange familieeide selskaper har fått kjenne på dette.

– Styrearbeid har skiftet fra å være kontrollfokusert til å jobbe mer strategisk. Styrets sammensetning må alltid støtte opp under det bedriften trenger, uavhengig av familiemedlemmers kompetanse og erfaring, sier Melbye-Larsen.

For å få mer innsikt i utfordringene har Aboard gjennomført en markedsundersøkelse til flere hundre i nettverket til partnerne, for å få bekreftet ulike hypoteser om hvordan rekruttering til styrer skjer i praksis, og hvordan man opplever at styret er sammensatt. En betydelig majoritet syns det er vanskelig å synliggjøre seg og melde interesse som kandidat til styrer.

– Vi har snakket med veldig mange kandidater underveis. De sier at de vil sitte i styrer, men vet ikke hvordan de kommer inn, sier Øistein Grevskott Larsen, partner i Aboard. Han har tidligere jobbet med forskning på Handelshøyskolen BI, og vært med på utviklingen av Norsk Kundebarometer.

Uavhengighetskrise

En betydelig del opplever også selve rekrutteringsprosessen som lite profesjonell, og over halvparten av de som er blitt rekruttert til styrer – opplever at styret er feil sammensatt.

– Jeg har selv sittet i styrer der sammensetningen er feil, og at styret ikke får godt gjennomslag, sier Melbye-Larsen.

En typisk utfordring hos familieselskaper kan for eksempel være at alle de eksterne styremedlemmene er bekjente av familien, og derfor ikke bidrar til nødvendig uavhengighet.

– Du er nødt til å heve kompetansen, det er jo styret som setter retningen for selskapet.

Automatisering av det manuelle

Melbye-Larsen har selv brukt eksterne rekrutteringsbyråer for å finne de rette personene til styret i familieselskapet. Kolbjørn Preus, en av Norges mest meritterte rekrutterere, har vært en viktig samarbeidspartner for å finne gode kandidater. I dag er han partner i Aboard, han mener at prosjektet gavner norsk næringsliv godt.

Ben Christensen forklarer hvordan Aboard har jobbet med å matche kandidater med virksomheter. Selv om en del av jobben i dag er manuell, er målet på sikt å la maskinen ta over mer og mer.

– Vi forsøker å automatisere flere steg av selve rekrutteringsprosessen, fra behovsavklaring, rekruttering av aktuelle kandidater, til utvelgelse basert på gitte kriterier og kvalitetssikring før presentasjon. Vi tar i bruk teknologi i større grad enn andre aktører, og dette er helt avgjørende for at vi skal kunne utfordre dagens og fremtidens forretningsmodeller, sier Ben Christensen, partner i Aboard, som til daglig er leder i innovasjonsbyrået AntiDiffer.

Utfyller LinkedIn

Christian Dalsvaag, som til daglig er teknologisjef i ScaleupXQ, er også blant partnerne i Aboard. Han mener at en spesialisert plattform for styrerekruttering fungerer bedre enn de mer generelle plattformene rekrutteringsselskapene bruker. Dette gir en helt annen fleksibilitet med tanke på å optimalisere prosessene både for kandidater og virksomheter,

tilgang til kvalifiserte data, og mulighet for å kontinuerlig lansere nye tjenester og funksjonalitet, hevder Dalsvaag. Han mener LinkedIn også kommer til kort.

– Det er begrenset hvor mange steder du skal laste opp din CV, når de fleste allerede har en LinkedIn-profil. Derimot sier din LinkedIn-profil dessverre fint lite om hvilke personlige styrker og egenskaper du har, og hva du har utrettet. I vår styreprofil tar vi hensyn til vi dette, og sikrer at vi besitter nødvendig kompetanse for å oppfylle de krav en virksomhet stiller.

For ordens skyld; Bjarne Melbye, som er en av eierne i familieselskapet HCA Melbye, er også investor i Shifter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!