Lading
Easee endrer retning
Selskapet ønsker være noe mer enn et ladeboks-selskap. Sjefen forklarer hvorfor.

Ni måneder etter at Anthony Fernandez ble øverste sjef i Easee, deler han den nye strategien for selskapet.
– Easee skal utvikle seg fra å være en ren ladeboksprodusent til å bli en «nøkkelaktør i Europas elektrifiseringsinfrastruktur», sier briten som nå styrer Stavanger-selskapet.
Han forteller at Easee har hatt en sterk start på 2025, med vekst i både installasjoner og antall ladesesjoner.
Likevel er det behov for en ny strategi - og han lister opp følgende årsaker til det:
- Geopolitisk uro
- Økt fokus på energiuavhengighet
- Begrenset kapasitet i strømnettet
- Hard konkurranse fra kinesiske aktører med lave marginer
Balansering av strømnettet
Fernandez peker på at Easee siden oppstarten i 2018 har levert smarte ladeprodukter, og at det å kombinere hardware og software har stått sentralt.
– Kan du utdype hvorfor dere gjør denne endringen?
– Det vi gjør nå, er å tydeliggjøre retningen ytterligere, og tar en mer aktiv rolle i energisystemet, gjennom at vi i større grad bruker vårt allerede omfattende ladenettverk på 850 000 installerte ladere som et energiverktøy – for eksempel ved å bidra til balansering av strømnettet og støtte fleksibel bruk av elektrisitet.
Ifølge Fernandez skal Easee bygge videre på softwareplattformen sin og samarbeidet med etablerte aktører i energibransjen. Målet er å bli en mer integrert del av den elektrifiserte infrastrukturen.
Han er overbevist om at det ikke lenger er nok å utvikle god hardware.
– Fremtidens konkurransekraft ligger i å kombinere hardware og intelligent software – og i å skape plattformer som muliggjør smart styring, lastbalansering og samspill med strømnettet, sier Fernandez.
– Målet er å knytte sammen biler, ladere, bygg og strømnett på en helhetlig og effektiv måte. Det bryter med dagens oppstykkede modell, hvor hardware, software, kraftselskaper og nettselskaper stort sett jobber hver for seg, sier Fernandez.
– Enklere og mer fleksibel
– Hva håper Easee å oppnå med endringen?
– Vi vil gjøre elektrifisering enklere og mer fleksibel – både for enkeltpersoner og for samfunnet som helhet. Samtidig ønsker vi å bidra til et mer robust og effektivt strømnett, som bedre håndterer de svingningene og utfordringene som følger med overgangen til elektrisk transport og økt bruk av fornybar energi.
Han medgir at lønnsomheten i ladebransjen er under press.
– Ved å ta en bredere og mer integrert posisjon i verdikjeden, rigger Easee seg for en mer bærekraftig og langsiktig forretningsmodell – både teknologisk og økonomisk, sier Fernandez.
I dag foregår i Easees produksjon i Norge, gjennom samarbeid med Norautron og Hapro. Fernandez avviser utflytting.
– Det er ikke aktuelt for selskapet å flytte produksjonen til Kina. Vi legger stor vekt på nærhet, kvalitet og kontroll i produksjonen, som er avgjørende faktorer for hvordan vi planlegger veien videre. Ved å holde produksjonen i regionen sikrer vi raskere utvikling, høyere kvalitet og mer kontroll – noe som er viktig for både kundetilfredshet og konkurransekraften vår.