emisjon

Lynrask vekst for sensorselskap: Lander millionkunde og storemisjon på få måneder

Maki.vc, Sondo og RAISEVentures satser nesten 40 mill. på norske Lightsonic, som har utviklet teknologi for å overvåke og oppdage vannlekkasjer i sanntid.

Øverst fra venstre: Glynn Lockyer, James Ramsay. Nede: Tommy Langnes og Thomas Coleman.
Publisert Sist oppdatert

Norske Lightsonic henter 3,3 millioner euro – tilsvarende 38,8 millioner norske kroner – i en emisjonsrunde ledet av det finske investeringsfondet Maki.vc. 

Selskapet utvikler programvare som håndterer og analyserer data fra fiberoptiske sensorer påkoblet eksisterende fibernett, for å blant annet oppdage vannlekkasjer i sanntid

Norske Lightsonic henter 3,3 millioner euro – tilsvarende 38,8 millioner norske kroner – i en emisjonsrunde ledet av det finske investeringsfondet Maki.vc. 

Selskapet utvikler programvare som håndterer og analyserer data fra fiberoptiske sensorer påkoblet eksisterende fibernett, for å blant annet oppdage vannlekkasjer i sanntid

Det ferske selskapet ble etablert i 2024 og har i løpet av få måneder signert en avtale med et britisk vannverk etter en vellykket pilot.

– Det kommersielle momentumet vi har fått på kort tid, har begeistret investorene, sier Tommy Langnes, administrerende direktør og gründer. 

Norske Sondo og franske RAISEVentures deltar også i runden. Langnes ønsker ikke å gå ut med hva emisjonen verdsetter selskapet til.

– En gamechanger

Lightsonic-gründeren sier det er godt å få støtte fra flere europeiske investorer i fasen de nå er i. 

– I Maki.vc støtter vi dyptgående teknologiselskaper som omdefinerer bransjer, og Lightsonics tilnærming til fiberoptisk sensorteknologi er en gamechanger for overvåking av kritisk infrastruktur, uttaler Paavo Räisänen i Maki.vc. 

RAISEVenture understreker også behovet for infrastrukturløsninger. 

– Vi er stolte over å støtte et fremragende team som redefinerer robust infrastruktur, sier Nicolas Chow i RAISEVentures.

– Teamet har både kompetansen og visjonen til å gjøre en varig forskjell, og vi er stolte over å støtte dem i en tidlig fase, supplerer Kjetil Holmefjord i Sondo. 

Startet i oljebransjen 

Selv om Lightsonic formelt ble etablert i juli i fjor, har gründerne jobbet med teknologien i mange år. 

Langnes har bakgrunn fra teknologiavdelingen hos den britiske oljegiganten BP, hvor han var del av et team som utviklet en fiberoptisk plattform for oljebrønnovervåking.

– Etter tre år hadde vi levert over én milliard dollar i verdi tilbake til selskapet. Så det var en skikkelig flying start, ifølge Langnes. 

Da BP i 2023 bestemte seg for å fase inn teknologien og legge ned det lille selskapet som etterhvert hadde blitt opprettet, så Langnes muligheten til å ta teknologien videre mot andre bransjer.

– Vi ville fokusere på vannproblematikken og utvikle løsninger for kritisk infrastruktur, hvor vi så et enormt – kanskje større – kommersielt potensial enn i olje og gass alene, sier Lightsonic-gründeren. 

Globalt problem

Langnes påpeker at nettopp vannlekkasjer er et betydelig problem i mange europeiske land. 

– I Storbritannia er det for eksempel en enorm lekasjeproblematikk i infrastruktur og det er jo en fellesnevner for de fleste land. 

Avtalen de har inngått i Storbritannia innebærer utrulling av teknologien i løpet av tredje kvartal i år, og har en verdi i overkant av 40 millioner kroner, opplyser gründeren. 

– Lykkes vi med dette, ser vi stort potensial for konvertering og større utrulling av teknologien. Det er stort inntektspotensial per kunde, sier Langnes.

Storbritannia først

Lightsonic er også i gang med å inngå samarbeidsavtaler med telekomselskaper i både Frankrike og Norge.

– Strategien er klar og tydelig. Nå skal vi rulle ut teknologien til første kunde i medium skala. Storbritannia er hovedfokus, men vi begynner å plante en del frø andre steder også, sier Langnes. 

Han ser stort potensial for å bruke teknologien til å også overvåke annen infrastruktur. 

– En stor utfordring som Europa og resten av verden står ovenfor er aldrende infrastruktur, og mer eller mindre effektive eksisterende metoder for å håndtere infrastruktuen, sier han. 

Selskapet har hovedkontor i Norge med et datterselskap i Storbritannia, og opererer som et «remote first»-selskap. Midlene fra emisjonen skal gå til å ansette flere og skalere veksten.