strikking
Dreamknit vokser videre etter nylansering: – Blåst av banen
– Bare i løpet av de første 48 timene etter vår siste lansering fikk vi over 10.000 brukere, forteller strikke-gründer Ingrid Volden Smehagen.

Da Ingrid Volden Smehagen og Marte Stenvaag startet Dreamknit i 2021, var målet å revolusjonere strikkemarkedet med en digital plattform for skreddersydde oppskrifter.
Nå, tre år senere, mener gründerne at de virkelig har truffet blink.
– Jeg føler det er mye som har begynt å løsne det siste halvåret, sier Smehagen til Shifter.

Tre måneder på rad har de nemlig opplevd salgsrekord, forteller hun.
Det skjer etter høstens store milepæl, som var lansering av en helt ny modell med mer komplisert teknologi for å kunne designe og kjøpe egne strikkeoppskrifter enn tidligere.
Strikkerne har med modellen også fått muligheten til å opprette en egen brukerkonto der man får oversikt over egne strikkeprosjekter, og muligheten til teste ut det nye produktet.
– Folk bare klikka og vi ble helt blåst av banen. Over 10.000 brukere registrerte seg de første 48 timene, forteller gründeren entusiastisk.
Ifølge Smehagen er selskapet med det nå bedre rigget for raskere skalering det kommende året.

Strikking i 110 land
Shifter har tidligere skrevet om strikkefeberen som kom til Norge under pandemien, med en rekke strikkeaktører som kom på banen og opplevde rekordvekst på kort tid.
Blant annet har aktører som Knit, Knitry og Knit&Note bygget ulike plattformer for strikking.
– Det var mange som var spente på om boomen under pandemien kom til å gi seg. For våres del har det bare økt og økt siden, sier Smehagen.
Hun forteller at det ikke bare er i Norge at strikking har tatt av. Dreamknit har nå betalende kunder i over 110 land, og spesielt i USA og Tyskland har selskapet fått fotfeste.
– Man skulle tro at strikking var en typisk nordisk greie, men vi ser at der det er folk er det strikkere, sier Smehagen.
Siden lanseringen i slutten av november har selskapet fått over 20.000 nye brukere, forteller hun videre.

Bærekraft og strikking hånd i hånd
Smehagen peker på en økende trend blant flere unge som ønsker å skape sin egen garderobe og som er mer bevisste på bærekraft enn før.
– Mange vil ha klær som varer. Når de i tillegg kan designe selv, får de enda større eierskap til plaggene sine. Det ser vi er en drivkraft, sier hun.
Dreamknit har også tidligere fortalt om sterk vekst og at de blant annet når ut til mange via sosiale medier.
– I Norge er vi jo rundt fem millioner mennesker, mens vi i Dreamknit når ut til rundt 5,4 millioner brukere på sosiale medier hver måned, påpeker Smehagen.
På Tiktok har Dreamknit 87 tusen følgere, mens de på Instagram har 72 tusen følgere. Smehagen tror nettopp slike plattformer har blitt viktige «communities» for strikkere.

Teknologi møter tradisjon
Det Smehagen mener skiller Dreamknit fra konkurrentene, er den teknologiske tilnærmingen de har til strikking.
– Det som skiller oss fra andre er at vi prøver å demokratisere strikking og kunnskapen som skal til som tidligere har vært forbehold de erfarne. Så vi prøver å bygge et system med verktøy så man kan lære mye selv, sier hun.
I den nye plattformen har de integrert en 3D-modell, inspirert av spillverdenen, som lar brukerne tilpasse designet og se hvordan ulike garntyper påvirker sluttresultatet.
Fra før har de samarbeid med flere garnleverandører, slik at brukerne kan kjøpe både oppskrifter og garn direkte gjennom plattformen.

Kapitalutfordringer
Neste store satsning er en abonnementsløsning som vil gi brukerne tilgang til et større bibliotek av oppskrifter og verktøy – og som vil generere mer inntekter for Dreamknit.
– Jeg har troen på at vi kan nå break-even i løpet av ett til to år. Men så er det jo ofte sånn at ettersom man vokser så blir ambisjonene større, sier Smehagen med et smil.
I 2023 hadde Dreamknit inntekter på 622.000 kroner, med et negativt resultat før skatt på rundt 1,6 milloner.
I 2023 hentet selskapet tilsammen 2,35 millioner kroner, blant annet fra Ståle Gjersvold, konsernsjef i Trønderenergi. De har også mottatt én million kroner fra Forskningsrådet.
Samtidig er selskapet i gang med en ny emisjonsrunde for å sikre videre vekst – som de fra tidligere har fått erfare at ikke bare er lett.
– Det er en utfordring å knekke den koden for å få folk til å skjønne at det er mye tech og potensial her. Strikking er ikke det folk flest tenker på som teknologi og skalerbarhet, sier hun.
– Men det som er gjennomgående, som vi har gjort, er bare fortsette å prøve så løsner det tilslutt, legger hun til.
De er også i ferd med å snuse på om de skal lansere appen i flere språk – for eksempel på tysk.