KAPITAL

De bygger «tretrinnsrakett» for å ta gründere som vil til himmels

Nå samler startup-trio kapital til og kompetanse til å satse enda hardere.

Hans Kristian Aas (New), Jakob Retvedt Bakkerud (Våren) og Tom Even Mortensen (Sandwater).
Publisert

New og Våren har de siste årene tatt en rekke konsepter fra idéfasen til lanserte selskap som skalerer i markedet og noen allerede utover Norges grenser. Shifter har tidligere omtalt det gryende samarbeidet mellom Våren, New og Sandwater, der de allerede har investert noen millioner sammen.

Nå har trioen tatt det enda et steg videre, og varsler at de etter hvert vil gire kraftig opp på kapitalsiden.

– Vi ser at kompetansen til Våren og New komplementerer oss, samtidig som de har fokus i en tidligere fase enn der vi bidrar best. Ved å samarbeide tett er vi overbevist om at vi vil skape gode synergier for de riktige selskapene som er på sin reise fra konsept til kommersiell skala. Sammen skal vi skape og videreutvikle samfunnspositive selskaper, forteller investor Tom Even Mortensen i Sandwater.

Mye felles

Våren er et selskap som utvikler grønne oppstartsselskaper, og sikter seg inn på bio- og sirkulærøkonomien, NEW investerer i selskaper som har spesialisert seg på å bygge «disruptive selskaper som bidrar til å løse ett eller flere verdensproblemer», mens Sandwater er et venture-fond som investerer i «meningsfulle selskaper».

Aktørene har allerede selskaper i sine porteføljer som vil dra nytte av tettere samarbeid. Flere av selskapene fyller forskjellige ledd i den samme verdikjeden, ifølge Tore Totland, gründer og administrerende direktør i New.

– Vi har stor tro på det å skape et felles økosystem, med folk og selskaper som supplerer hverandre, og skaper synergier for hverandre, sier Totland.

Han viser til synergiene mellom gjenbruksselskapet Vandre og den internasjonale satsingen til mobilitetsselskapet Imove. Et annet eksempel er Resourcer og Carrot som begge har som formål å bruke ressursene smartere i en sirkulær økonomi.

Tretrinnsrakett

De tre aktørene legger nå planer for å investere sammen, men skal også sparre på tvers av selskapene og dele nettverk og kompetanse. For noen vil det kunne være aktuelt at partene går inn med kapital og arbeidskraft i forskjellige faser, avhengig av utviklingen og behovene til hvert enkelt selskap. Slik vil de danne det de kaller en «tretrinnsrakett».

– For oss i Våren er dette samarbeidet gull verdt og en stor tillitserklæring. Vi blir tilknyttet to miljøer med lang erfaring og stor kompetanse på selskapsbygging, kommersialisering og forretningsutvikling. Dette er vi overbevist om at gir våre selskaper et stort løft. Vi håper å gjengjelde tjenestene ved å dele vår spesialkompetanse, blant annet innenfor bio- og sirkulærøkonomi, sier Jakob Retvedt Bakkerud, Managing Partner og medgründer i Våren.

Selskapene har felles tilholdssted på Mesh i Oslo.

– Selv om mye av arbeidet i disse dager skjer virtuelt er det positivt å være lokalisert et sted. Den uformelle interaksjonen man får mellom miljøene og selskapene er ofte vel så verdifull som den formelle, sier Hans Kristian Aas som leder New-selskapet Imove og sitter i styret i Våren-selskapet Vandre der New også har investert.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*