eldretech

– Da jeg la på røret, var det både frustrerende og vondt

Morten Larsen valgte å bli gründer etter en tid som pårørende for sin syke far.

– Norge eldes i et økende tempo. Om bare ti år vil det for første gang være flere eldre enn barn, sier Safeold-gründer Morten Larsen.
– Norge eldes i et økende tempo. Om bare ti år vil det for første gang være flere eldre enn barn, sier Safeold-gründer Morten Larsen.
Publisert

Morten Larsen glemmer aldri denne ene telefonsamtalen med faren sin.

Faren bodde hjemme og var syk, hadde fått afasi og mistet det meste av taleevnen.

– Likevel benyttet han telefonen mye, men alt jeg hørte var uklare ord og lyder. Den ene gangen forsto jeg det som at han ønsket at jeg skulle komme på besøk, men jeg hadde ikke mulighet til å komme, sier Larsen - som over telefon forsøkte å forklare ham:

– Jeg har ikke mulighet til å komme med en gang, men skal komme så fort jeg er hjemme igjen. Da jeg la på røret, var det både frustrende og vondt, sier han.

– Eldreomsorg er i ferd med å skyte fart

Faren var helt avhengig av besøk og hjelp, forteller Larsen, men det kommunale tilbudet strakk ikke bestandig til. Selv har han ingen erfaring fra helse- og omsorgstjenester, men ser at eldrebølgen vil gi Norge store utfordringer fremover.

Nå ønsker Larsen å bidra ved å koble arbeidsføre pensjonister og hjemmeboende via den digitale plattformen Safeold. Målet er at flest mulig kan bo så lenge som mulig i eget hjem - og i tillegg bidra til at pensjonister får en meningsfylt hverdag i lønnet arbeid.

– Norge eldes i et økende tempo. Om bare ti år vil det for første gang være flere eldre enn barn. Eldreomsorg er i ferd med å skyte fart, og eldreomsorgen vil kreve bedre samspill med brukere og pårørende, i tillegg til bedre tverrfaglig innsats.

– Det vil kreve mer vilje og kompetanse til å utvikle - og at vi tar i bruk flere teknologiske løsninger. Det er i dette markedet Safeold vil operere, sier Larsen.

– Kommer til å endre måten vi må håndtere helseomsorgen på

Gründeren skal i første omgang hente kapital, helst seks millioner kroner, og deretter få på plass en fungerende organisasjon, forteller han. Larsen prøver lykken via folkefinansiering.

Næringen han beveger seg inn i er nemlig av SSB spådd å bli en av lands største.

Også Askeladden & Co sitt Seniorsupport tilbyr en besøkstjeneste for eldre. Det samme gjør Generasjon M.

Disse tjenestene retter seg imidlertid ikke mot pensjonister på leverandørsiden.

– Vi har allerede nå begynt å merke at det er en stor utfordring at det blir færre yrkesaktive per pensjonist. Det betyr at det blir færre som arbeider og betaler skatt i forhold til den andelen som har opparbeidet pensjonskrav, og som må finansieres av de som er i arbeid. Dette er forhold som kommer til å endre måten vi må håndtere helseomsorgen på, og Safeold ønsker å være en del av denne løsningen, sier Larsen.

På den andre siden, herunder tjenestens kunder, har vi begrenset informasjon om hvordan helsetilstanden til fremtidens eldre vil være, understreker han.

– Men vi vet at de fleste av oss ønsker å bli værende i hjemmet lengst mulig.

– Med den utviklingen vi er kjent med, og med de analyser om hva fremtiden kan bringe, er det med stor sikkerhet at noe må gjøres for å dempe presset på institusjoner og sykehjem. Det vil være store vanskeligheter, om i det hele tatt er mulig, å håndtere den mengden med eldre mennesker som er på vei i Norge.

– Tjenester av ulike løsninger i hjemmet er da en vei å gå, sier han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS